Страсний тиждень. Що варто знати

Читай також

  • Короткий путівник по духовній боротьбі
  • Чому наші релігійні вчинки не означають, що ми святі
  • #НазустрічРіздвуХристовому. День 1. 15 листопада. Назустріч Богові, який надходить
        • Страсний тиждень. Що варто знати

          Сьогодні, 22 квітня, розпочинається Страсний тиждень, або Страсна седмиця – найскорботніші дні перед святом Христового Воскресіння. Цей період цілком присвячений останнім подіям з життя Ісуса Христа: таємній вечері з учнями, підлій зраді Юдою, арешту, неправедному суду, знущанням, Його стражданням, смерті на Хресті та погребінню.

          Кожен день Страсного тижня називається Великим. У храмах проходять особливі служби – найурочистіші у всьому церковному році. У ці дні не святкують дні святих, не поминають померлих, не проводять вінчання і хрещення – всі обряди в цей час присвячені підготовці до Христового Воскресіння.

          Піст на Страсному тижні є найсуворішим. Обмеження в харчуванні покликані тільки допомогти віруючим напередодні Великодня зосередитися не на фізичному, а на духовному, і не є самоціллю. Насамперед мова йде про внутрішнє покаяння в гріхах, поганих вчинках і думках.

          Віруючі намагаються приділяти увагу молитві, а не розвагам та метушні, більше допомагати ближнім.

          Що ж стосується правил харчування, то вони теж залежать від конкретного дня Страсної седмиці. Найсуворіший в році піст починається у Великий понеділок. У цей день дозволяється їсти лише хліб, фрукти і овочі, а також мед і горіхи. У вівторок і середу можна також їсти сиру їжу без олії. У четвер – невелике послаблення, можна гарячу їжу рослинного походження з рослинним же маслом. У Страсну п’ятницю віруючі утримуються від їжі до винесення плащаниці на богослужінні. В суботу можна гарячу їжу без олії.

          Читай також

        • Короткий путівник по духовній боротьбі
        • Чому наші релігійні вчинки не означають, що ми святі
        • #НазустрічРіздвуХристовому. День 1. 15 листопада. Назустріч Богові, який надходить
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.