Сім перемог воскресіння

Читай також

  • «Українці знають свою історію і не можуть капітулювати», — Апостольський Нунцій в Україні
  • «Рятуйте пригнобленого з руки гнобителя» (Єр. 22, 3). Послання Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні щодо війни та справедливого миру в контексті нових ідеологій
  • «Роби те, що від тебе залежить». Владика Венедикт про зневіру, тил і передову
        • Сім перемог воскресіння

          «Чому шукаєте живого між мертвими Його нема тут: він воскрес» (Луки 24: 5-6). Віруючі, які бачили воскреслого Христа на власні очі і доторкнулися до Нього власними руками, до кінця своїх днів говорили про воскресіння. Безумовно, вони проповідували розп’яття і спокутування — стрижень євангельського послання — але звістка про хрест була найсуперечливішою в ті дні.

          Твердження апостолів про смерть Ісуса було вкрай суперечливим, але переслідуванням і гонінням вони піддавалися не за звістку про Його смерті, а за те, що, за їхніми словами, сталося після. Проповіді, які ми читаємо до книги Діянь Апостолів, наповнені темою воскресіння і його значенням для послідовників Христа. Мало хто оскаржував смерть Ісуса, але юдеї люто відмовлялися повірити в те, що через три дні Він воскрес.

          Юдеїв більш ображала порожня гробниця, ніж дві перехрещені дерев’яні колоди хреста. Насправді, найбільшим каменем спотикання був валун, що відкотився від порожньої гробниці і відкрив звістку про воскресіння Христа.

          Ісус не мертвий. І коли Він воскрес із гробу, попри всю брехні і підступи сатани, Він гарантував вам найбільші реалії в світі. Через дві тисячі років звістка про воскресіння проповідує Боже зобов’язання отримувати кожну перемогу для вас, включаючи ці сім, про які ми згадуємо.

          1. Бог переміг смерть для вас

          Сатана вступив у змову з Юдою, Пилатом і юдейськими лідерами, щоб «а Творця життя вбили, якого Бог воскресив з мертвих, чому ми свідки» (Діяння 3:15), «його Бог воскресив, порвавши пута смерти, бо неможливо було, щоб вона держала його в своїй владі» (Діяння 2:24). І якщо ти віриш в Нього, смерть не зможе утримати і тебе: «Я – воскресіння і життя. Хто в мене вірує, той навіть і вмерши – житиме!» (Йоана 11:25).

          Воскресіння Ісуса доводить, що Він переміг смерть. Поки Він не воскрес, здавалося, що смерть поглинала кожен грам життя і надії з покоління в покоління. «Немає справедливого, ані одного! Немає тямущого, немає, хто шукав би Бога….» (Римлян 3:10). Як же грішники могли сподіватися уникнути смерті?

          Бог пообіцяв вічне життя століттями раніше, але саме воскресіння принесло впевненість в цьому для Його вибраних, викуплених синів і дочок. Хоча багато хто жив, вірив і помер до Нього, Ісус був первістком з мертвих: «Він також голова тіла, тобто Церкви. Він – начало, первородний з мертвих, так, щоб у всьому він мав першенство» (Колосян 1:18).

          2. Бог дав усі Свої обітниці для вас

          Воскресіння Ісуса доводить, що старозавітні обітниці та застереження дійсно виходили від Бога. Господні обіцянки завжди були єдиною надією для тих, хто жив під вищою карою смерті. Але воскресіння додало цим обіцянкам повнішого значення.

          «І ми свідки всього того, що він чинив у краю Юдейськім та в Єрусалимі; його вони, повісивши на дереві, убили.

          Того Бог на третій день воскресив і дав йому з’явитись,

          не всьому народові, але вибраним Богом свідкам, нам, що з ним їли й пили після того, як він воскрес із мертвих.

          І він нам повелів проповідувати народові і свідчити, що то він призначений Богом суддя живих і мертвих.

          Йому свідчать усі пророки, що кожен, хто вірує в нього, через його ім’я одержує відпущення гріхів» (Дії 10: 39-43).

          Обітниці здавалися надто добрими, щоб бути правдою, поки Бог не воскресив Ісуса з мертвих. Раптово, те, що здавалося неможливим для людини, стало можливим і гарантованим Самим Богом.

          3. Бог буде судити будь-який гріх, вчинений вами або проти вас

          Апостол Павло проповідував в Афінах:

          «Та, не зважаючи на ті часи незнання, Бог тепер усюди звіщає людям, щоб усі каялися, бо він настановив день, коли він буде судити світ по справедливості, через чоловіка, якого він призначив і всім дав поруку, воскресивши його з мертвих» (Діяння 17: 30-31).

          Воскресіння Ісуса доводить, що настане день, коли Він буде судити всі гріхи. Кожен гріх, скоєний нами, або проти нас, ставить запитання Богу. Чи восторжествує справедливість? Чи будемо ми стерті з лиця землі і кинуті в пекло? Воскресивши Ісуса з мертвих, Бог показав, що будь-який гріх буде покараний: на хресті для тих, хто увірував і в судний день для тих, хто відмовився.

          «Нема, отже, тепер ніякого засуду для тих, що в Христі Ісусі» (Римлян 8: 1), і Бог не пропустить жоден гріх, зроблений проти вас.

          4. Бог відновить всі неправильне чи зломане перед вами

          Апостол Павло закликав своїх братів-євреїв звернутися до Ісуса, кажучи:

          «Тож покайтеся і наверніться, щоб ваші гріхи були стерті; і щоб так прийшли від Господа часи відпочинку, і він прислав призначеного вам Христа Ісуса. Треба було, щоб його прийняло небо аж до часу відновлення усього, про що Бог споконвіку говорив устами своїх святих пророків.» (Діяння 3: 19-21).

          Воскресіння Ісуса доводить, що Він повернеться знову і поверне все на свої місця. Щороку у нас є дванадцять місяців доказів того, що цей світ зіпсований і продовжує псуватися. Але свято Пасхи — це ще одна заява про те, що наша надія жива, оскільки живий Христос. Прийде день, коли світ буде позбавлений гріха з усіма його наслідками. У Божому мудрому і люблячому задумі, це не сьогоднішній день. Але сьогодні — великий день, щоб зупинитися біля порожньої гробниці і згадати, що він має прийти.

          5. Бог дійсно може звільнити вас з міцних узів гріха

          Петро зцілив чоловіка, кульгавого від народження. Після стількох років хвороби Петро сказав його йти в ім’я Ісуса, Який зцілює. Після цього священики прийшли заарештувати Петра і Йоана, «А не христив же Ісус сам, лише учні його» (Дії 4: 2). Ув’язнений під судом Петро сміливо говорить:

          «То нехай буде відомо всім і всьому народові ізраїльському, що ім’ям Ісуса Христа Назарянина, якого ви розіп’яли, а якого Бог воскресив з мертвих, – ним цей стоїть здоровий перед вами. Він – отой камінь, яким ви, будівничі, знехтували і який став головним на розі. І нема ні в кому іншому спасіння, бо й імени немає іншого під небом, що було дане людям, яким ми маємо спастися» (Діяння 4: 10-12).

          Воскресіння Ісуса доводить, що ми дійсно можемо бути врятовані від наших гріхів. Ми ніколи не зможете досягти його власними зусиллями. Якби Христос не воскрес, надія залишилася б з Ним у гробі. Але Він не мертвий, а значить у нас є надія.

          «Син Чоловічий пошле своїх ангелів, які зберуть із його Царства всі спокуси й тих, що чинять беззаконня» (Матея 13: 41). «Тут є терпіння святих, які додержують заповідей Божих і віри в Ісуса» (Одкровення 14:11). Гріх нещадно поневолює нас до смерті: «Хіба не знаєте, що ви слуги того, кому віддаєте себе за слуг на послух, кого слухаєтеся: чи то гріха – на смерть, чи то послуху – на праведність? Але дяка Богові, що ви, бувши колись слугами гріха, з усього серця послухалися тієї науки, якій ви піддалися, та що, звільнившися від гріха, стали слугами праведности. Я говорю по-людському, через неміч вашого тіла. Бо так, як ви колись віддавали ваші члени на служіння нечистоті і беззаконню, щоб жити беззаконно, так тепер віддайте ваші члени на служіння праведності, на освячення. Коли ж ви були слугами гріха, ви були вільні від праведности.» (Римлян 6: 16-20). «І ви були мертві вашими провинами й гріхами» (Ефесян 2: 1). Але Христос воскрес, щоб скасувати наш борг, прикувавши його до хреста: «Він знищив розписку, що була проти нас, що нас осуджувала, разом з приписами; він її зробив нечинною, прибивши до хреста» (Колосян 2:14), і звільнити нас від гріха для Бога.

          Павло проповідує про воскресіння:

          «Давид же, служивши свого часу волі Божій, помер і був прилучений до своїх предків, і зітління бачив. Той же, що його Бог воскресив, не бачив зітління. Нехай, отже, вам, мужі брати, буде відомо, що ним звіщається вам прощення гріхів, і від усього, в чому ви не могли виправдатися законом Мойсея, ним кожний віруючий виправдується.» (Діяння 13: 36-39).

          Христос помер, воскрес і звільнив нас, щоб дати нам прощення і свободу: «Христос нас визволив на те, щоб ми були свобідні. Тож стійте і під кормигу рабства не піддавайтеся знову» (Галатів 5: 1).

          6. Бог врятує не тільки вас, але й людей по всьому світу

          Ісус був обіцяним Месією для Ізраїлю, але Він помер і воскрес для цілого світу. Павло знову проповідує:

          «Але, одержавши від Бога допомогу, я по цей день стою і свідчу малим і великим, нічого не кажучи, крім того, що Мойсей і пророки говорили, що має наступити: що Христос має страждати, і що він перший, воскресши з мертвих, має проповідувати світло народові й поганам» (Діяння 26: 22-23).

          «І співають пісню нову, говорячи: «Достойний ти взяти книгу і розкрити печаті її; бо ти був заколений, і викупив Богові кров’ю своєю з кожного племени і язика і люду і народности» (Одкровення 5: 9). Його смерть примиряє нас не тільки з Богом, але й один із одним крізь усі мислимі межі і перешкоди. І Його воскресіння має силу подарувати надію людині в будь-якій точці землі.

          7. Жодне зло не може порушити Божі добрі плани для вас

          Смерть Ісуса виглядала як найбільша поразка Божого народу. Замість того, щоб сісти на троні, вразивши всіх ворогів, обіцяний Цар був принижений і розп’ятий. Але в той момент, коли здавалося, що перемагає зло, Бог все тримав у Своїх руках для здійснення Своєю найбільшої перемоги. Так Петро проповідує юдейським начальникам:

          «Мужі ізраїльські! Послухайте оці слова: Ісуса Назарянина, якого Бог засвідчив серед вас силою, чудами і знаками, що їх Бог зробив між вами через нього, як ви самі знаєте, – отого (Ісуса), згідно з визначеною постановою і передбаченням Божим, ви видали і вбили руками беззаконних, прибивши до хреста; його Бог воскресив, порвавши пута смерти, бо неможливо було, щоб вона держала його в своїй владі.» (Діяння 2: 22-24).

          Воскресіння Ісуса доводить, що Бог суверенно царює навіть над найгіршим злом в світі: «Отого (Ісуса), згідно з визначеною постановою і передбаченням Божим, ви видали і вбили руками беззаконних, прибивши до хреста;» (Діяння 2:23). У цьому вищому повстанні і дії несправедливості, Бог із любов’ю розгортав хід історії для порятунку і задоволення Свого народу. Воскресивши Свого Сина з мертвих, Бог пообіцяв подбати про все в нашому житті, включаючи і найболючіше, на благо всіх Своїх синів і дочок.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • «Українці знають свою історію і не можуть капітулювати», — Апостольський Нунцій в Україні
        • «Рятуйте пригнобленого з руки гнобителя» (Єр. 22, 3). Послання Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні щодо війни та справедливого миру в контексті нових ідеологій
        • «Роби те, що від тебе залежить». Владика Венедикт про зневіру, тил і передову
          • Оціни

            [ratemypost]

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"