Вбий гординю, поки вона не убила тебе

Читай також

  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Владика Венедикт пояснив, чи Бог карає?
  • Чому ми грішимо?
        • Вбий гординю, поки вона не убила тебе

          Сьогодні ти почув похвалу за щось зроблене чи сказане? Якщо не сьогодні, то завтра, а чи наступного тижня це станеться. Якою буде твоя реакція? Як ти зазвичай реагуєш на похвалу?

          Наша реакція на високі оцінки від інших так чи інакше стає показником того, як ми ставимось до себе.

          Як ми поводимось? Дякуємо Богові за успіхи на роботі, в сім’ї? Чи насолоджуємось моментами своєї слави, наче цукеркою?

          Насправді кожен комплімент має нагадувати нам про те, що варто подякувати Богу і прославити Його. Якщо ж ми бачимо у цьому лише свої заслуги, то втрачаємо Бога, ігноруємо Його присутність і допомогу, зокрема в успіху, який здобули.

          Приклад загубленої душі заради похвали знайдемо у Біблії. Як помер Яків, брат Йоана? Яків був одним із перших апостолів, одним із кращих друзів Ісуса, першим, хто помер за віру. Він бачив, як Ісус воскресив дванадцятирічну дівчинку, був поруч у Гетсиманському саду.

          І цар Ірод убив його заради розваги сердитих юдеїв. Ірод ненавидів апостолів, але швидше – просто дуже любив себе. Побачивши, що таке видовище приємне юдеям, він вирішив убити також і Петра. Однак це йому не вдалося спершу через свято опрісноків, потім Ангел визволив Петра з-під варти. Коли Ірод зрозумів, що апостол утік, то наказав убити вартових.

          Вбивство, вбивство, вбивство…

          Надалі Ірод виливає свій гнів на мешканців Тиру і Сидону і ті просять про помилування. І тут Ірод, одягаючись в царські ризи, говорить до людей, які називають його Богом.

          Він усе робить заради похвали: вбиває, одягається, діє. І отримує свою нагороду – смерть: В ту ж саму мить ангел Господній вдарив його за те, що він не віддав Богові слави. Черви пожерли його, і він помер. Діяння, 12,23

          Бог допустив, щоби Ірод убив Якова, ув’язнив Петра, убив невинних охоронців. Однак те, що приписав собі функції, силу і владу Бога, видаючи себе за наймудрішого та наймогутнішого – стало останньою краплею.

          Жити заради Христа

          Далі, гортаючи Книгу Діянь, знайдемо дуже подібну історію з життя апостола Павла, коли він зцілює каліку в ім’я Ісуса. Як же народ побачив, що Павло зробив, підняв свій голос, гукаючи по-лікаонському: «Боги в людській подобі зійшли до нас. Діяння, 14:11

          Як на цю похвалу реагує Павло? Люди добрі, що це ви робите? Таж і ми такі самі, як ви, люди, що проповідуємо вам, щоб ви від цих марнот навернулись до живого Бога, який створив небо й землю, і море, й усе, що є в них, Діяння, 14:15.

          Замість того, щоби грітись у сяєві слави, Павло і Варнава засмутились. І скористались нагодою, щоби розповісти про всі Божі діяння.

          Тоді, коли людям здається, що ми зробили щось неймовірне – у нас з’являється можливість розказати, що ми ніколи не робимо чогось достойного завдяки  своїй мудрості і силі.

          Можемо разом із Павлом сказати: Благодаттю Божою я є те, що є, а благодать його в мені не була марна; бож я працював більше всіх їх, та не я, але благодать Божа, що зо мною. 1 Кор. 15:10

          Як сприймати похвалу?

          Справжнє смирення не відмовляється від похвали. Воно відмовляється приписувати похвалу людині.

          Приймайте похвалу, але знаходьте шляхи, щоби показати людям, що це Божа ласка.

          Адаптація Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Владика Венедикт пояснив, чи Бог карає?
        • Чому ми грішимо?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)