Як Йосиф і Діва Марія зустрілись перед весіллям?

Читай також

  • Назустріч Воскресінню 53. «Господи і Владико життя мого! Духа покори даруй мені!»
  • Молитва ― це Божий привілей
  • Покровителі СДМ Лісабон 2023. Великі життєві уроки, які залишив святий Дон Боско для молоді
        • Як Йосиф і Діва Марія зустрілись перед весіллям?

          Були закохані?

          Шлюб у старому тогочасному світі був чимось зовсім іншим, ніж сьогодні. Молоді, як правило, не мали привілею вибирати свого майбутнього чоловіка, і єврейська культура не була винятком.

          У єврейській традиції, коли молода жінка досягла віку заміжжя, сваха допомагала у виборі чоловіка для неї. Загалом, вибір доручали Богові через молитву і це було рідко рішенням нареченої і нареченого.

          Ймовірно, подібно було і у випадку святого Йосипа і Діви Марії.

          Пошук чоловіка для Марії

          Згідно з одними переданнями, Йосиф був старим вдівцем, а інші передання стверджують, що він був молодою людиною.

          Щоправда, у протоєвангелії Якова (неканонічного “євангеліє”, що зберігає усну традицію) знайдемо історію, що вияснює, як зустрілися Йосиф і Марія.

          Вважається, що Діва Марія була віддана до Храму ще дитиною, і коли досягла підліткового віку, їй шукали відповідного чоловіка.

          А первосвященик увійшов, одягнений у шату з дванадцятьма дзвонами, до святая святих і помолився за неї. І ось Ангол Господній став при ньому, кажучи йому: Захарія, вийди, збери вдівців з народу, і нехай кожен принесе свою палицю. І на кому з них Господь покаже знак, того Діва стане дружиною. І прийшли посланці до меж Юдеї, і засурмили в сурми, і всі повибігали.

          І Йосип, відкинувши сокиру свою, пішов на зустріч. І, зібравшись, взявши свої палиці, усі пішли до первосвященика. А він узяв усі ті палиці, і ввійшов до храму, і молився, і після молитви взяв палиці, вийшов і роздав їх, але на них не було жодного знаку. І взяв Йосип свою палицю останній. І ось вилетіла голубка з неї, і полетіла на голову Йосипа. І сказав священик Йосипові: Ти вибраний, щоб взяти під опіку Господню Дівицю… Йосип сказав до Марії: «Я взяв тебе з Господнього храму, і тепер залишаю в моєму домі, і піду будувати свої доми і прийду до тебе. Господь захистить Тебе.

          Інші історії подібні за стилем, хоча старий Йосиф замінюється молодим.

          Йосиф – справедлива людина

          Незалежно від того, як було насправді, оповідається, що Бог вибрав Йосипа за чоловіка Марії, знаючи, що він був “справедливою людиною”, гідною охороняти новий “Ковчег заповіту”, з якого Спаситель світу мав народитися.

          Хоча, можливо, це не була романтична зустріч за нашими сучасними мірками, це була дуже важлива зустріч людей, які виростали у взаємній любові, даючи маленькому Ісусу прекрасний будинок, в якому він зростав.

          Переклад Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • Назустріч Воскресінню 53. «Господи і Владико життя мого! Духа покори даруй мені!»
        • Молитва ― це Божий привілей
        • Покровителі СДМ Лісабон 2023. Великі життєві уроки, які залишив святий Дон Боско для молоді
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)