Як розпізнати покликання до священства?: Блаженніший Святослав

Читай також

  • Слухання голосу молоді є первинним етапом і має бути основою й вашого служіння в різних напрямах, ― Глава УГКЦ до учасників Форуму молодіжного душпастирства
  • «Цей рік буде сповнений Божою присутністю», — Блаженніший Святослав у Новорічному привітанні
  • Глава УГКЦ Блаженніший Святослав: про підсумки, виклики, здобутки та історичні події 2023 року
        • Як розпізнати покликання до священства?: Блаженніший Святослав

          “Як розпізнати покликання до священства? Головно, як його розвинути. Та як бути тим молодим людям, які готові віддати своє серце Богові, але батьки їх не пускають в монастир чи семінарію, аргументуючи це непослухом. Якщо піти без благословення?” Запитання від Тараса і Марії

          Блаженнійший Святослав:

          Розпізнавання власного покликання було темою, про яку говорилось також на Папському синоді.

          Пізнати своє покликання – це пізнати правду про себе. Хто я такий, задля чого я живу? Яка мета мого життя? Ми кажемо, що пізнання правди про себе і є покликання, бо коли я хочу знати правду про себе, то спілкуюся з тим, Хто мене сотворив.

          Своє покликання можна збагнути в контексті діалогу, розмови. Неможливо розпізнати своє покликання, закрившись в собі – ти загубишся.

          Потрібно зрозуміти, які я маю дари, чим мене Господь обдарував. Ми всі обдаровані, лишень хтось має одні дарі, а хтось інші. Завдання життєвого покликання є ці дари розвинути. Бо дар подібний до насіння, яке Святий Дух посіяв у твоїй душі.

          Батьки, вихователі, вчителі, духовні наставники мають завдання допомогти ці зеренка розвинути, щоби духовний сад, насаджений Богом, ріс.

          Як зрозуміти, що я покликаний до священства чи до монашества? Серед багатьох покликань воно є дуже особливим і цінним. Так сьогодні потрібно священників, монахів і монахинь! Я дуже прошу: якщо у вас бодай з’явилася думка про священиче покликання – це може бути перша ознака – вже з нею живіть і працюйте! Бо просто так такі думки Господь не посилає. А потім шукайте порадників, духовних провідників, які поможуть вам зрозуміти той особливий дар.

          Бо це особливий Божий дар, дуже особливий! Я маю за цей дар покликання велику відповідальність, таку ж, як і матір, що носить життя в своєму лоні.

          Якщо відчуваєте, що дар того покликання є – то це правда про вас, за якою ви маєте йти. Я хочу побажати, щоби усі батьки, які відкрили у своїх дітей дар покликання до священства чи монашества, не були їм перешкодою, допоможіть їм цей дар розвинути, тоді і ви, і ваші діти будуть щасливими.

          Підготувала Тетяна Трачук



           

          Читай також

        • Слухання голосу молоді є первинним етапом і має бути основою й вашого служіння в різних напрямах, ― Глава УГКЦ до учасників Форуму молодіжного душпастирства
        • «Цей рік буде сповнений Божою присутністю», — Блаженніший Святослав у Новорічному привітанні
        • Глава УГКЦ Блаженніший Святослав: про підсумки, виклики, здобутки та історичні події 2023 року
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)

              Коментарі

              • Роман К    28.11.2019 о 22:18

                Священство дійсно повинно бути справжнім покликанням, а не обиранням професії чи майбутньої роботи. І відчути таке справжнє покликання в молодому віці (після закінчення школи) можуть небагато молодих людей. Мабуть, для розпізнання в собі дійсного покликання до священства потрібен певний життєвий досвід, бачення різних сторін життя, можливість порівняння. Шкода, що зараз мало говориться про “пізні покликання”.
                Бо проблемою молодих семінаристів часто є не стільки особистий духовний розвиток, як пошук нареченої (щоб встигнути одружитися до висвячення).