О. Іван (Мазуркевич): “Свято Покрову Пресвятої Богородиці показує, що у цьому світі ми не самотні”

Читай також

  • За прикладом Богородиці стараймося наповняти себе Божою правдою
  • Пресвята Богородиця завжди присутня з нами
  • “Владичице, поможи, змилосердившись над нами…”
        • О. Іван (Мазуркевич): “Свято Покрову Пресвятої Богородиці показує, що у цьому світі ми не самотні”

           За переданням, у день Покрову Пресвятої Богородиці у Влахернському храмі в Константинополі, явилася Богородиця. У супроводі ангелів та святих, серед яких були Іван Хреститель та Іван Богослов, разом вони зачитали молитву. Незабаром війська противника, які загрожували містянам, відступили.  Відзначення свята Покрови має дуже глибоку історію в Україні. Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови. Свято Покрови Пресвятої Богородиці вважається днем створення Української повстанської армії (УПА). 

             У сучасній Україні 14 жовтня – це також День Захисника України, коли вшановуємо пам’ять усіх, хто поліг за свободу України і Героїв новітніх, які щодня боронять наші терени від загарбника.  Напередодні величного свята ми поспілкувалися про його історію та зміст із парохом храму Покрови Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ, о. Іваном (Мазуркевичем), який також є монахом-салезіянином. Не випадково, головний храм Згромадження Отців Салезіян УГКЦ у Львові на вулиці Личаківській, є на честь Покрову Пресвятої Богородиці.

          -Чого може навчити це свято ?

          -Довіряти свою сім’ю, родину, близьких під Покров Пресвятої Богородиці. У сім’ї завжди особа, яка найбільше переживає за своїх рідних – це  є мама. І у цьому святі втілено образ Матері, яка  побивається, переживає, а у нашому випадку, опікується за всю українську родину, за країну. У житті ми зазнаємо різних складних ситуацій, випробувань,   які вимагають певного зусилля, ми шукаємо певної підтримки, допомоги, поради і тому саме ця постать надихає жити з надією, з оптимізмом.  Відтак випрошуємо ласк, поради, підтримки у Небесної нашої Матінки, щоб вона супроводжувала, допомагала упродовж цілого земного життя.  

          -Особисто для Вас із якими метафорами, словами, асоціюється свято Покрови? 

          – Це свято характеризується для мене такими словами, як захист, підтримка, материнська опіка.  Для осіб, які переживають неспокій, незахищеність, слабкість перед викликами цього світу і які шукають підтримку, порозуміння, зрозуміти, що ти не залишився сам на сам із своїми проблемами, а тебе супроводжує любляча Особа, яка є поряд і приходить на допомогу в складних моментах твого життя.  

          -Що б Ви побажали нашим читачам у свято Покрову Пресвятої Богородиці?

          -Довірити більше свою сім’ю, родину Пресвятій Богородиці, щоб вона Вас вели до Свого Сина, надихала до розбудови християнських цінностей, і щоб Ви відчули Божу  присутність у вашому житті, бо іноді здається, що  немає до кого звернутися, що ми залишилися самотніми у цьому світі, нікому не потрібні і тому це є нагода поглибити і зрозуміти найважливішу істину, що ми не є самі, завжди Господь створює можливості вийти із складної ситуації, вказує нам правильний шлях, можливість і доводить, що ці випробування, які стаються у нашому житті, вони є для того, щоб ми зростали, ставали сильнішими, а не є якесь покарання.  Пресвята Богородиця опікується, переживає за кожного із нас і дбає як Мама за своїх дітей. І важливо, щоб ми залишалися вірними учнями Ісуса Христа, які довіряють своє життя, свій день, своїх рідних і близьких під Покров Пресвятої Богородиці. 

          За матеріалами: Духовна велич Львова

          Читай також

        • За прикладом Богородиці стараймося наповняти себе Божою правдою
        • Пресвята Богородиця завжди присутня з нами
        • “Владичице, поможи, змилосердившись над нами…”
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.