Як перемогти лінь. Поради святих

Читай також

  • Остерігайтеся цих 7 видів ліні
  • Як вивести лінивих священників із парафіяльної зони комфорту?
        • Як перемогти лінь. Поради святих

          Відомо, що святий Йоанн Боско повторював вислів, який приписують Отцям Церкви, а швидше за все, він сягає ще більш ранніх часів: «Лінь – мати всіх гріхів». І цей вислів правдивий: коли ми не зосереджені на тому, щоб активно досягати мети, коли дозволяємо собі послабити волю і віддатися задоволенню байдикування, то відкриваємо двері для інших вад, які тільки і чекають, щоб оволодіти нашою увагою.

          Старанність, сталість, працьовитість і відповідальність – все це протилежно ліні. Хоча всі люди різні і деякі більш сприйнятливі до певних залежностей, подолати лінь і звичку відкладати все «на потім» можливо і потрібно. Принципово важливим є перший крок – прийняти рішення, почати боротися. В цьому нам допоможе досвід і практичні поради великих святих:

          «Подбай про те, щоб робити все по порядку, і порядок подбає про тебе», – св. Августин з Гіпона.

          Встановлюй собі цілі на кожен день, тиждень, на кожен рік, довгострокові цілі. Працюй над ними по порядку, послідовно, і якщо бачиш, що не досягаєш їх, то зроби ревізію, щоб або змінити свій план дій, або встановити нові, можливо, більш реалістичні цілі.

          «Починай з того, що необхідно, потім роби те, що можливо, і несподівано ти досягнеш того, що неможливо», – св. Франциск з Ассізі

          Розділи велику задачу на частини, і роби їх теж по частинах. Прислухаючись раді св. Франциска, почни поволі.

          «Щоб лампа продовжувала горіти, ми повинні додавати в неї масло», – св. Мати Тереза ​​з Калькутти.

          Склади розклад для всього, що робиш, будь постійний і старайся дотримуватися того, що намітив. Це допомагає бути дисциплінованим і не впадати в лінь.

          «Будь терплячий з усім і з усіма, а особливо з самим собою». – св. Франциск Сальський

          Не впадай у відчай. Роби те, що роблять всі великі спортсмени: якщо не вийшло, пробуй знову, і не відступай, поки не досягнеш мети.

          «У житті можна відволікатися зовні і внутрішньо. Якщо ти розсіяний всередині, то напевно ти будеш слабкішим, коли зіткнешся з зовнішнім », – св. Іоанн Павло II.

          З тим, що відволікає, потрібно боротися прямо і рішуче. Ми повинні видалити те, що нас відволікає, зі свого оточення і не дозволяти зовнішнім подразникам чии внутрішній розсіяності виводити нас із стану сфокусованості.

          «Прагни до того, що доречно; шукай того, що досить, і не бажай більшого. Все, що більше цього, породжує занепокоєння, а не полегшення; воно придавлює тебе донизу, замість того, щоб піднімати вгору ». – св. Августин з Гіпона

          Звалюючи на себе занадто багато роботи, ми стаємо менш продуктивними. Науково доведено, що багатозадачність не працює. Краще зробити одну річ, але добре, ніж 10 різних, але погано.

          «Досконала любов має таку особливість: ми забуваємо про своє власне щастя, щоб зробити щасливими того, кого ми любимо». – св. Тереза ​​Авільська

          Коли ми менше думаємо про себе і більше про тих, хто нас оточує, це спонукає нас діяти і допомагає долати лінь.

          «Роби все з любов’ю і заради любові, добре використовуй даний час і не турбуйся про майбутнє». – св. Франциск Сальський

          Любов – це найпотужніша сила для подолання страху: страху невдачі, страху, що не вистачить сил, страху відповідальності, та ін. Страх дуже часто лежить в корені звички відкладати. Не гай цей день, дій з любов’ю!

          Відпочинок – це не лінь, «… тому що відпочивати, не означає нічого не робити: це означає відволіктися на діяльність, яка вимагає менших зусиль». – св. Хосемарія Ескріва

          Не слід плутати чесно заслужений відпочинок з лінню. Нам потрібно приділяти час тому, щоб насолодитися задоволенням від досягнення своїх цілей і підзарядитися енергією. Тоді ми зможемо йти далі.

          Джерело

          Читай також

        • Остерігайтеся цих 7 видів ліні
        • Як вивести лінивих священників із парафіяльної зони комфорту?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 5 / 5. Vote count: 1

            No votes so far! Be the first to rate this post.