Як робити іспит сумління?

Читай також

  • Короткий путівник по духовній боротьбі
  • Іспит сумління, який внесе духовну ясність у новий рік
  • Найбільші помилки в іспиті сумління
        • Як робити іспит сумління?

          Іспит сумління перед сповіддю часто зводиться до того, щоби сформувати список гріхів. А потім просто їх озвучити. А що якби він став подібний не до перерахунку гріхів, але перегляду свого життя?

          Насправді будь-який список, яким би добрим і вправно складеним він не був, це лише один із способів допомогти нам зробити іспит сумління. Він ніколи не замінить особистої молитви, а тим паче – щирих питань самому собі щодо тих чи інших проблем, гріхів, викликів, які допомагають зустрітись із Богом віч-на-віч. Список гріхів може допровадити до розмови з Богом, але він не може її замінити.

          Дослідження, вивчення свого сумління не може обмежитись виписаними на аркуші паперу гріхами. Іспит совісті – це іспит кожного вчинку і думки на те, чи були вони проти Божої волі, чи ні. Іспит сумління – це не підрахунок гріхів, це їх грунтовний аналіз, це огляд свого життя у світлі Євангелія.

          Іспит сумління – це щоразу відповідь на поклик Христа іти за Ним, це щоразу навернення від того життя, яке не приведе нас до Бога. Готуючись до сповіді чи просто роблячи іспит сумління щовечора нам слід прагнути просити Бога пережити усі ті миті нашого життя разом, щоби відкрити самим для себе правду, де ми йшли певно, а де сходили зі шляху.

          Лише у світлі Євангелія ми можемо чітко бачити, що відбувається в нас всередині, і прочитувати свою історію. Це духовна вправа, завдяки якій учень дозволяє себе навчати, грішник навертається, а святий формується. Списки, рахунки та інше можуть бути корисними, і ми можемо використовувати їх , але немає нічого кращого, ніж вслухатися в голос Господа. Слухати Його Слово.

          Головна мета іспиту сумління – це стати перед Богом і побачити себе і своє життя у Божому світлі.

          І для цього незамінним інструментом буде Біблія – крок за кроком, Декалог, мудрість Соломона, повчання апостола Павла, Петра, Івана… Ми маємо чого вчитись у них, цих святих людей, які за натхненням Святого Духа писала свої тексти.

          Надто важливо, особливо перед сповіддю, знайти час для того, щоби переглянути своє життя і запросити Бога, щоби Він разом з нами зробив це. У присутності Господа дуже багато незрозумілих і темних моментів нашого життя стають явними, ми починаємо бачити Божий задум і Божу волю, а разом з тим – свої помилки та чесноти.

          Не нехтуймо іспитом сумління, адже воно щоразу дає нам шанс розпочати нове життя.

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Короткий путівник по духовній боротьбі
        • Іспит сумління, який внесе духовну ясність у новий рік
        • Найбільші помилки в іспиті сумління
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)