Чи може йога допомогти нам краще молитись?

Читай також

  • Чи можна християнам займатися йогою?
  • Йога, яка привела мене до входу в пекло (свідчення)
  • Чи варто християнам займатися йогою?
        • Чи може йога допомогти нам краще молитись?

          Дехто з християн вважає, що за допомогою йоги, яка вчить зосереджуватись, можна навчитись молитися краще. Не бачать жодної загрози у східних техніках медитації. Чи можливо поєднати йогу з християнською вірою?

          Східні техніки медитації дуже спокусливі. Вони використовують ефективні засоби, щоби відлучити нас від зовнішнього нестабільного світу і направити у світ внутрішній, до якого усі ми маємо потяг. Знаю про це з особистого досвіду, адже користувався цими техніками довгий час.

          На початку, як і в християнській молитві, нами керує прагнення відійти від розсіяного, поверхневого способу світосприйняття, щоби заглибитися у себе. В обох випадках є велике бажання Абсолюту.

          Однак вже на початку внутрішньої мандрівки дороги розходяться. Східні методики полягають у тому, щоб поступово входити в себе, осягати власні сили, аж до досягнення свого роду злиття зі Всесвітом, дуже інтенсивного досвіду свого існування.

          У цьому досвіді немає місця іншому: “Я все більше і більше зосереджуюся на собі і тільки на собі”. У християнській молитві ми маємо абсолютно протилежний напрямок, оскільки вона полягає у зустрічі з Іншим, з Богом, який мене зустрічає: “Я заглиблююся в себе, але для того, щоб підготуватися до отримання того, що приготував мені Господь”.

          Серйозний ризик підміни понять

          Йдеться про різницю між природною містикою, яка використовує лише природні засоби і залишає мене на самого себе та надприродною, яка звертає мене до особового Бога, на діалог любові із Ним. У східних практиках я – пан і бог свого внутрішнього світу. Тоді як в християнській молитві ним є Бог. “Довіряю Богові і нехай Він провадить мене”. Більше того, мета східних медитацій – злитись із найбільшою цілістю. Натомість в моїх стосунках із Христом я завжди залишаюсь особистістю, автономія якої пошанована. Християнська молитва є причастям, а не розчиненням особовості.

          Без сумніву, методики, засновані на природному містицизмі, так як і східні практики медитації, можуть давати дуже сильний досвід, але він не матиме нічого спільного із надприродним спокоєм, яким обдаровує Святий Дух. Існує великий ризик плутати спокій, викликаний певними дихальними вправами або конкретними положеннями тіла, з істинною присутністю Святого Духа. Цей ризик не варто недооцінювати, адже ми можемо опинитися в глухому куті, і відійти від мети, яку поставили перед собою на початку молитовного шляху, тобто від особистої зустрічі з живим Богом, який відкриває нам себе в особі Ісуса Христа.

          Адаптація Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • Чи можна християнам займатися йогою?
        • Йога, яка привела мене до входу в пекло (свідчення)
        • Чи варто християнам займатися йогою?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)

              Коментарі

              • БОГДАНА    12.11.2019 о 23:20

                Слава Ісусу Христу! Часто читаю статті Дивенсвіту і рідко розумію, ХТО є автором. Чи під терміном “адаптація” це мається на увазі ?А чи , може, на поч.статті вказаний автор? Дякую.

                • Tetyana Trachuk    13.11.2019 о 22:35

                  Натискаючи на слово “Адаптація” Ви переходите на оринінал статті. Якщо автором є хтось із редакції – то вказуємо внизу опісля статті.