Ной насправді жив 950 років?

Читай також

  • Про справедливість крізь призму Книги Мудрості
  • Чи можуть чаклуни творити чудеса?
  • Єва – мати сиріт
        • Ной насправді жив 950 років?

          Як розуміти уривок з Біблії, де йдеться про майже 1000 років життя Ноя? Ось кілька можливих причин, чому Книга Буття наголошує на довголітті патріархів.

          Зміст першої книги Старого Завіту може здатися заплутаним для сучасного читача. Причин багато. Одна з найяскравіших із них – це твердження автора Книги Буття про те, що життя багатьох людей тривало сотні років. «Ной прожив після Потопу триста п’ятдесят років”. І “Ной помер у віці дев’ятсот п’ятдесяти років». Як таке можливо?

          Католицька церква не має жодної “офіційної” інтерпретації цього уривка Святого Письма і допускає його широке тлумачення. Одна з можливих версій – люди дійсно жили набагато довше, ніж ми зараз, особливо до Потопу, який назавжди змінив землю.

          Кілька теорій припускають, що в атмосфері Землі існував своєрідний “захисний бар’єр”, який сприяв довговічності. Разом із великою водою зник не лише цей бар’єр, але й мрії людини про довголіття.

          Інша теорія припускає, що перші люди не використовували надійних методів підрахунку років, а запис у Книзі Буття тоді просто означає “довге життя”. Це досить переконлива версія, враховуючи, що біблійна символіка «довгого часу» має число 40. І воно не обов’язково виражає конкретне значення.

          Біблійний дослідник доктор Скотт Ган пояснює у своєму коментарі до Книги Буття, що “можливо, найкраща гіпотеза і водночас така, яка допомогла б пояснити як біблійні, так і дані про Близький Схід, полягає в тому, що надання біблійним персонажам надзвичайно тривалого життя було способом проілюструвати давнину часу”. Іншими словами, це може бути просто літературна техніка, яка використовується для підтвердження давності віку самого людського роду». Якщо Сет прожив 912 років, то скільки століть проживала родина Адама? І тут випливає ще одна гіпотеза: імена патріархів фактично означали цілі династії, а не окремих людей. Згідно з цим тлумаченням, не сам Ной прожив 950 років, а його клан правив у цей період.

          Отець Едвард Макілмаєль вказує на духовний вимір питання: “Первісний план Бога для Адама та Єви був безсмертям: вони не помруть. Але Адам і Єва згрішили і гріх увійшов у світ. Переглядаючи Книгу Буття, ми бачимо, як життя основних персонажів поступово скорочується. Це, здається, символічно представляє, як гріх приносить смерть у світ”.

          Книга Буття розповідає не тільки про походження людини, але і про її майбутнє. Ми були створені для безсмертя, і хоча могли втратити цей дар у своєму смертному житті на землі, пізнаємо це безсмертя, коли перейдемо від цього життя до вічного.

          Адаптація Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • Про справедливість крізь призму Книги Мудрості
        • Чи можуть чаклуни творити чудеса?
        • Єва – мати сиріт
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)