7 порад журналістам від Папи Франциска

Читай також

  • Дикастерія віровчення про «серйозні порушення» проти людської гідності
  • ВПЛИВ НА ПАПУ РИМСЬКОГО. ДУХОВНИЙ ВИМІР ВОЇНА. ЗЛОВТІХА. ЗНАМЕННЯ. НА ВСЕ ВОЛЯ БОЖА? | Жовті Кеди
  • Посол України у Ватикані: Потрібно відкривати нові фронти, а не білий прапор піднімати
        • 7 порад журналістам від Папи Франциска

          На 24 січня припадає спомин святого Франциска Сальського, який вважається покровителем журналістів. З цієї нагоди пропонуємо добірку порад Святішого Отця Франциска, який цінує працю медіа та підкреслює деякі важливі завдання, що стоять перед ними.  Розповідати «добрі новини»

          «Не бійтеся перевертати порядок новин, щоб дати голос тим, хто його не має; розповідати «добрі новини», які породжують суспільну дружбу, розповідати не казочки, але дійсні добрі новини; будувати спільноти мислення та життя, спроможні читати знаки часу», – з промови під час зустрічі з Католицькою Спілкою Італійської Преси, 23 вересня 2019 року.

          Будувати простір свободи

          «Це означає також бути вільними перед обличчям аудиторії: промовляти з євангельським стилем «так, так», або «ні, ні», бо що більше від того, те походить від лукавого. Комунікація потребує істинних слів серед багатьох порожніх слів. І в цьому на вас лежить велика відповідальність: ваші слова переповідають світ та його формують, ваші розповіді можуть породити простір свободи, або рабства, відповідальності, або залежності від влади», – з промови під час зустрічі з Католицькою Спілкою Італійської Преси, 23 вересня 2019 року.

          Дбати про слово

          «Ваша роль є незамінною, і це також кладе на вас велику відповідальність: вона вимагає від вас особливого дбання про слова, які ви використовуєте у своїх статтях, про зображень, які ви передаєте у своїх репортажах, про все, що ви поширюєте в соціальних мережах», – з промови до представників Асоціації Зарубіжної Преси в Італії, 18 травня 2019 року.

          Дати голос тим, хто його немає

          «Тому закликаю вас працювати згідно істини та справедливості, щоб комунікація була дійсно інструментом для будування, а не для знищення; для зустрічі, а не для зіткнення; для діалогу, а не монологу; для зорієнтування, а не для дезорієнтування; для розуміння один одного, а не для нерозуміння; для прямування в мирі, а для того, аби сіяти ненависть; для того, щоб дати голос тим, хто не має голосу, а не для того, аби бути рупором тих, хто голосніше кричить», – з промови до представників Асоціації Зарубіжної Преси в Італії, 18 травня 2019 року.

          Не подавати зіпсовану їжу

          «У той час, коли багато хто поширює fake news (фальшиві новини), покора не дозволяє продавати зіпсовану їжу дезінформації і радить запропонувати хороший хліб правди», – з промови до представників Асоціації Зарубіжної Преси в Італії, 18 травня 2019 року.

          Дзеркало надії

          «Я запрошую вас бути дзеркалом, яке вміє відображати надію. І бажаю вам бути скромними та вільними чоловіками і жінками, які залишають хороший відбиток в історії», – з промови до представників Асоціації Зарубіжної Преси в Італії, 18 травня 2019 року.

          Шукати вихід з проблеми

          «Не йдеться про те, щоби розповідати про світ без проблем – це була би ілюзія. Йдеться про те, щоби відкривати простір для надії тоді, коли говоримо про ситуації занепаду й відчаю. Журналіст не повинен вважати, що він виконав своє завдання тільки через те, що розповів про подію у світлі власною вільної і свідомої відповідальності. Він покликаний тримати відкритим простір для виходу із ситуації, для пошуку сенсу, для надії», – з промови під час зустрічі з представниками фундації ім. Бяджо Аньєс, 4 червня 2018 року.

          Джерело: КМЦ

          Читай також

        • Дикастерія віровчення про «серйозні порушення» проти людської гідності
        • ВПЛИВ НА ПАПУ РИМСЬКОГО. ДУХОВНИЙ ВИМІР ВОЇНА. ЗЛОВТІХА. ЗНАМЕННЯ. НА ВСЕ ВОЛЯ БОЖА? | Жовті Кеди
        • Посол України у Ватикані: Потрібно відкривати нові фронти, а не білий прапор піднімати
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.