Щороку моя сім’я розпочинає піст на кухні

Читай також

  • Короткий путівник по духовній боротьбі
  • Чому наші релігійні вчинки не означають, що ми святі
  • #НазустрічРіздвуХристовому. День 1. 15 листопада. Назустріч Богові, який надходить
        • Щороку моя сім’я розпочинає піст на кухні

          Щороку моя сім’я розпочинає піст на кухні.

          Дружина формує три довгі і товсті пасма солоного тіста, які потім сплітає разом. Далі вона прикріплює одну кінцівку тіста до іншої, щоб утворити коло. Потім починається веселощі для дітей. З коробками зубочисток у руках наші діти змагаються, хто може вткнути найбільше зубочисток у кола з тіста.

          Нарешті із зубочистками завершено, тісто у духовці.

          Після ретельної випічки, «терновий вінок» нашої родини виймають із духовки, після чого він стоятиме посередині нашого столу протягом тривалого часу посту.

          Сенс всієї цієї роботи простий: терновий вінець спонукає наших дітей до жертв під час Великого посту. Щоразу, жертвуючи чимось, дитина, відповідальна за добрий вчинок, знімає шип з вінця. Ціль, звичайно, полягає в тому, щоби тернових шипів до кінця посту не залишилось.

          Значення того, що мої діти називають “жертвами” , а ми дорослі – покаянням, насправді походить від латинського satisfacere дослівно “задовільняти” і швидше в нашій ситуації означатиме доброчесні справи, виконання яких спрямоване на відновлення того порядку, який був до гріха.

          Хтось відмовляється від кави і солодощів, хтось більше часу намагається молитися, хтось іде волонтерити і усі ці справи є виявом одного із трьох аспектів: молитви, посту, милостині.

          Саме в молитві, пості та милостині людина віддає Богу усе, чим вона володіє – свою духовність і своє тіло. Бо коли ми грішимо, то позбавляємо самі себе Божої гідності та благодаті. Натомість, коли жертвуємо – молячись, постячи, дяючи милостиню – відновлюємо пошкоджені гріхом тіло та душу.

          Відмовляючись від чогось, ми благословляємо Господа. І це не лише компенсація за гріхи, але й також особлива духовна сила для майбутнього, для витривалості у спокусах.

          Тісто готується із співвідношення 2 мірки борошна до 1 мірки солі. Замішувати, додаючи води.

          Поділити на 3 частини, сформувати з них довгі полоски і сплести їх, а потім з’єднати у формі кола.

          Тимчасом зубочистки замочити в олії. Вставити їх по всій формі. Випікати при високій температурі до готовності (орієнтовно 30 – 40 хв). Обов’язково вийняти з духовки після приготування.

          Поставте “терновий вінок” в центрі столу, а збоку банку для шипів. У ніч перед Воскресінням не забудьте наповнити банку улюбленими ласощами.

          Підготувала Тетяна Трачук

          Читай також

        • Короткий путівник по духовній боротьбі
        • Чому наші релігійні вчинки не означають, що ми святі
        • #НазустрічРіздвуХристовому. День 1. 15 листопада. Назустріч Богові, який надходить
          • Оціни

            [ratemypost]