Зіслання Святого Духа. П’ятдесятниця

Читай також

  • Різдво Святого Івана Хрестителя
  • Біблія ― це Живий текст, написаний для Живих людей
  • Три Біблійні істини допоможуть вам чути Бога самостійно – о. Юрій Зелінський
        • Зіслання Святого Духа. П’ятдесятниця

          П’ятидесятниця – це свято очікування, свято нового початку, свято народження Церкви…

          Через Зшестя Святого Духа – третьої особи Святої Трійці, – розпочинається нова епоха царювання і дії Духа Утішителя, яка триватиме до повторного Христового приходу на землю. Зіслання Святого Духа.

          Яке значення для нас має те, що про це говорять євангельські тексти свята?

          Книга Діянь Апостольських (2,1-13) розповідає нам про цю знаменну подію. Зішестя Святого Духа відбувається у символі вогню (Ді 2,3). Тобто Святий Дух є вогнем, вогнем любові, що розпалює, загартовує і зміцнює. Це той вогонь про який говорить Христос: “Вогонь прийшов я кинути на землю – і як я прагну, що він вже розгорівся!” (Лк 12,49). Тобто мова йде за благодать Духа, за святу любов. Тому святі часто називали Святого Духа – вогнем що розпалює. Святий Дух вчинив величне чудо, – з кволих і боязких учнів вчинив безстрашних левів любові Божої, які були здатні нести Христову благовість у всі кінці світу. Ось так потужно діє Святий Дух.

          Із Зішестям Святого Духа пов’язані також його дари. Умовно виділяють сім дарів Святого Духа, про які вже пророкував Ісая (11,2): мудрість, розум, рада, кріпость, знання, побожність, страх Божий. Про це варто пам’ятати і вчити своїх дітей, але більше всього просити про дари Святого Духа нам найбільш необхідні. Апостоли отримали дар говорити іншими мовами (Ді 2,4), завдяки чому могли проповідувати різним народам.

          Починається діяння Святого Духа, який через Апостолів провадить спільноту учнів Христових. Здійснюється пророцтво Йоіла (3,1-5) про прихід, вірніше “виллиття Духа”. Апостол Петро внаслідок отримання благодаті Духа, до моменту якого був скажем так прибитий своєю невірністю Ісусові, стає тепер славним проповідником спільноти учнів, виголошує знаменну проповідь ключовими словами якої були: Оцього Ісуса Бог воскресив, – ми всі цьому свідки (Ді 2,32). Петро стає свідком Христа тільки через або завдяки Святому Духові. Внаслідок натхненної проповіді Петра під впливом Святого Духа три тисячі душ приймає Христа (Ді 2,41)! Які ж славні і подивугідні наслідки Зіслання Святого Духа.

          Натомість євангельське читання празника говорить нам про інший символ дару Святого Духа – про воду.

          Вогонь і вода – два дуже значущі символи дару благодаті Святого Духа. І цей дар можем отримати в Ісуса: “Коли спраглий хтось, нехай прийде до мене і п’є!” (Йо. 7,37). Такий дар отримала жінка самарянка, – воду живу, тобто Святого Духа через якого вона на відміну від юдев побачила в Ісусі – Христа, Месію. Спасенне діяння Пресвятої Тройці показує нам дію одного Бога в трьох особах. А мета Святого Духа полягає в тому, щоб показати і відкрити кожній душі, що Ісус Христос є світлом світу. Бо лише в такому руслі людина не блукатиме у темряві, а матиме світло життя (Йоана 8,12).

          Отець Назарій ЛАНЬКО

           

          Читай також

        • Різдво Святого Івана Хрестителя
        • Біблія ― це Живий текст, написаний для Живих людей
        • Три Біблійні істини допоможуть вам чути Бога самостійно – о. Юрій Зелінський
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"