Чи таїнство Єлеопомазання справді може допомогти одужати?

Читай також

  • Єлеопомазання дає людині можливість отримати благодать Святого Духа, щоб перебороти хворобу
  • Справжня причина неперевершеного звучання скрипок Страдіварі
  • Саме Вони розгортають пелюшки
        • Чи таїнство Єлеопомазання справді може допомогти одужати?

          Єлеопомазання хворих – ідеальні “ліки”, які мають багато переваг і не мають побічних ефектів. Але чи насправді воно ефективне?


          Ви коли-небудь наважувались запропонувати Єлеопомазання хворих важкохворій людині зі свого оточення? Що, якщо нова євангелізація відбуватиметься саме завдяки таким, з часом уже забутим пропозиціям?

          Зізнаймося: здійснення єлеопомазання хворих не займає багато часу у служіннні священника. Але як багато це таїнство для нас промовляє і як воно дозволяє нам пережити пасхальну таємницю і спасительну присутність Христа!

          Можливо, нам слід поглянути на це таїнство в найсвітліші моменти нашого життя, щоби попросити про нього під час важких переживань? І це не обов’язково означає перспективу майбутньої смерті. Єлеопомазання хворих, яке є однією з форм цього таїнства, можна пережити в будь-який момент важкої хвороби. Але як щодо його ефективності?


          Як ми можемо виміряти ефективність помазання хворих?


          Коли ми говоримо про ефективність, ми часто говоримо про це по-світськи, маючи на увазі, конкретну користь тут і зараз Єлеопомазання хворих, як і кожне таїнство, запрошує нас кардинально змінити свою перспективу.

          Це питання Божої вільної ініціативи. Це досвід переходу від нашого бажання зцілення до Божого бажання спасіння; переходу від відчуття панування у своєму житті до синівства, відчутного у стосунках з Отцем, який дав нам життя. Змінивши цю точку зору, ми могли б виміряти ефективність таїнства помазання хворих та його наслідків.

          Це прийняття глибокого миру, яке походить від усвідомлення того, що ми не самотні, що нас люблять і ми обрані, хоча шлях миру та відновленої любові не є визначеним наперед.

          Таїнство є ефективним, коли виконується те, про що воно говорить:

          Безначальний, вічний, святий святих, Ти послав на землю єдинородного Твого Сина, що зціляє всяку недугу і всяку неміч душ і тілес наших, пошли Святого Твого Духа і освяти єлей цей, і вчини, щоб він був для рабів Твоїх, що помазуються, на повне визволення від гріхів їх, на насліддя царства небесного.

          Ці слова говорять про єдність з Господом, який пройшов через муки заради нашого спасіння. Вони говорять про звільнення від оков гріха, що зосереджує нас на нас самих. Він розповідає про новий вимір життя, який є вибором для боротьби з хворобою, хоча це і не передбачає її результату, з відкритістю до перспективи порятунку. Флорентійський собор каже нам, що це таїнство “має вести хворих до зцілення душі, а також до зцілення тіла, якщо це воля Божа”.

          Єлеопомазання – це вибір підкорятися Божій люблячій волі. Мірилом ефективності цього таїнства також може бути любов до себе у всій її крихкості, що випливає з нескінченної любові Бога.

          Адаптація Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • Єлеопомазання дає людині можливість отримати благодать Святого Духа, щоб перебороти хворобу
        • Справжня причина неперевершеного звучання скрипок Страдіварі
        • Саме Вони розгортають пелюшки
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)