Як вберегтися від образи

Читай також

  • Немає пов’язаних публікацій.
        Як вберегтися від образи

        Нещодавно один мій друг глибоко мене поранив. Я відчув себе зрадженим і приниженим. Я намагався зробити вигляд, що його вчинок мене не зачепив, але всередині все кипіло. Я завжди бачу, коли почуття образи вторгається в моє життя, тому що я починаю зациклюватися на болю. Коли в той вечір я пішов спати, біль мене накрив. Все, про що я міг думати, це про відплату.

        Перед сном я сяк-так помолився. Я мав на увазі саме те, що сказав, хоча мої почуття підказувати відмовитися від слів. Я сказав: «Господи, допоможи мені пробачити його»; а вночі мені приснилося, що я насолоджуюся дружньою бесідою з цією людиною. Коли я прокинувся, мені здавалося, що ми справді розмовляли!

        Це було диво. Я зрозумів, що Бог через цей сон хотів пом’якшити моє серце і забрати почуття образи. Господь дав мені благодать пробачити.

        Можливо, вас образили, проігнорували, завдали удару в спину або з вами погано обійшлися ― і тепер гіркота отруює вашу душу. Не дозволяйте їй поширюватися далі. Ви можете зупинити її зростання на початковій стадії, дотримуючись цих рекомендацій.

        1. Не підігрівайте свою образу.

        Ми полюбляємо прокручувати в думках образи, а потім фантазувати, як завдати у відповідь удар тій людині. Однак, якщо ви в уяві відведете собі головну роль в цьому драматичному фільмі і будете знімати серію за серією місяцями і роками, то гіркоту приведе вас до хвороби. Тож припиніть ці «зйомки».

        2. Відмовтеся від ідеї мстити.

        Клайв Льюїс сказав: «Бути християнином ― означає прощати непростиме, тому що Бог простив непростиме тобі самому». Незалежно від того, як людина вас образив, змиріться і визнайте, що, ймовірно, ви теж поводилися так з іншими раніше. Перестаньте точити ножі. У вас виникне спокуса подумати про те, щоб помститися тій людині, але пам’ятайте, що ці ножі вже завдають вам більше болю, ніж будь-хто інший.

        3. Не поширюйте гіркоту.

        Іноді ви потребуватимете поділитися з близьким другом тим, що сталося, але це не означає, що маєте право зіпсувати репутацію людини, яка завдала вам болю. Якщо ви ділитеся своїми переживаннями з кимось, тому що вам потрібна порада, не шукайте співчуття і не звертайтеся до тих, хто вороже налаштований щодо вашого кривдника. Це схоже до змішування токсичних хімікатів! Навпаки, зверніться до духівника або друзів, які досить зрілі, щоб сказати вам правду. Вам може здаватися, що з вами погано обійшлися, але скалка в оці вашого брата насправді може виявитися колодою у вашому. Справжній друг скаже вам, що ви занадто гостро реагуєте або ведете себе нерозумно.

        4. Моліться про благополуччя вашого кривдника.

        Ісус закликав Своїх учнів любити гонителів і молитися за них (Матея 5:44). Це звучить не властиво нашому часу, коли ми видаляємо людей з друзів у соціальній мережі тільки тому, що вони забули запросити нас на своє свято. Заспокойтеся, відпустіть своє дріб’язкове обурення і попросіть Бога благословити людину, яка вас образила. Ви відчуєте, як молитва прощення ніби теплий бальзам покриває ваші рани.

        5. Простягніть руку і спробуйте налагодити взаємини.

        Ісус приділяє першочергову увагу примирення. Він хоче, щоб ми ладнали. Якщо ви в молитві згадуєте, що хтось має щось проти вас, то, як сказав Ісус, «піди, помирись перше з твоїм братом» (Матея 5:24). З іншого боку Він сказав, що якщо хтось згрішив проти вас, «піди й докори йому віч-на-віч» (Матея 18:15).

        В обох випадках Ісус велів нам розв’язувати цей вузол, а це ніколи не буває легко. Нам було б простіше просто уникати один одного. Ми б вважали за краще «зарити сокиру війни», вдаючи, що наші кепські відносини зникли тільки тому, що вони добре заховані під нашими недільними ранковими посмішками. Тим не менш, справжнє прощення ― це не закопування сокири, в той час як внутрішньо ми продовжуємо ненавидіти іншого; прощення вимагає від нас віддати сокиру Ісусові.

        6. Просіть, щоб вибачає любов Бога наповнила ваше серце.

        Коррі тен Бум щосили намагалася пробачити нацистів, які побили її в концентраційному таборі Равенсбрюк. Після того, як німці здалися, вона зустріла на вулиці колишнього нацистського охоронця, і він сказав їй, що став християнином. Він простягнув руку і попросив у неї вибачення. Вона не могла на нього дивитися.

        Однак, потім Коррі згадала Послання до Римлян 5: 5, в якому сказано: «…любов Бога влита в серця наші Святим Духом, що нам даний». Вона зрозуміла, що, коли у нас немає сили пробачити, Бог дає нам любов. Ісус змінив серце Коррі.

        Коррі додала: «Божа любов сильніша за мою ненависті і непрощення. У той же момент я відчула, що вільна, і змогла сказати: «Брате, дай мені свою руку». Я потисла йому руку, і відчула немов Божа любов тече через мої руки».

        Ісус не обіцяв життя без образ. Іноді нам будуть завдавати болю. Але Він вказав нам шлях, завдяки якому образи не принесуть руйнування в наші життя. Почніть новий день, прийнявши усвідомлене рішення впустити в своє життя прощення.

        Переклад Наталії ПАВЛИШИН

         

        Читай також

        • Немає пов’язаних публікацій.

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Журналіст "ДивенСвіт"