5 місць, де Ісус побував перед розп’яттям

Читай також

  • Кричати, бо вірити
  • #НазустрічРіздву. День 5. 19 листопада. Вифлеєм – місце народження Спасителя
  • Назустріч Різдву Христовому. День 2. 16 листопада. Божа відповідь на людський гріх: обітниця спасення
        • 5 місць, де Ісус побував перед розп’яттям

          Запрошуємо в подорож слідами Ісуса в Єрусалимі та його околиці.

          Ісус відвідував Єрусалим багато разів впродовж Свого життя. Та саме тиждень перед розп’яттям був наповнений найбільш значущими подіями. Те, що сталося в ці сім днів, визначило хід історії.

          Ось п’ять місць, де Ісус побував в останні дні перед розп’яттям:

          1. Східні ворота (Золоті ворота)

          Неділю перед смертю і воскресінням Ісуса відкриває так звану «Страсний Тиждень». Не випадково саме в цей день ми починаємо згадувати найбільшу жертву Ісуса. Цієї неділі Він прибув до Єрусалиму, будучи готовим до того, що має статися. Це був день тріумфального входу ― сказав Своїм учням знайти для Нього осла, Ісус в’їхав на ньому в місто через Східні ворота. Натовпи народу вітали Його з пальмовими гілками і кричали: «Осанна», що означає «Спаси нас».

          Знамениті Східні ворота також називають Золотими воротами. Для кращого огляду цих воріт потрібно зійти на західний схил Оливної гори. З того, що нам відомо, Ісус досить часто бував там.

          2. Кімната

          За день до того, як Ісус був зраджений, Він святкував перший вечір Песаха зі Своїми учнями. Вони орендували кімнату в якогось чоловіка і дотримувалися традиції пасхальної трапези. Ісус відвідав це місце, щоб встановити Вечерю Господню і розповісти Своїм учням, що Його кров буде пролита на відпущення гріхів (Матея 26:28). Це був особливий вечір для всіх учасників.

          Місце, яке вважається місцем проведення Таємної Вечері, відновили хрестоносці. Сьогодні це прекрасний зал, де можна молитися і поклонятися разом зі своєю групою (що не завжди можливо в історичних місцях). Це традиційне місце є над гробницею Давида.

          3. Сад Гетсиманський

          Тут, серед оливкових дерев, Ісус і Його учні провели багато часу. Зазвичай вони приходили туди відпочити, помолитися і помилуватися Єрусалимом. Та саме того тижня вони провели там час по-іншому. Саме в Гетсиманському саду Юда зрадив Ісуса. Всього за кілька годин до того, як це сталося, Месія молився до Свого Отця ― «піт Його був як краплі крові, що стікали на землю» (Луки 22:44).

          Ми точно знаємо, що Ісус регулярно ходив по Оливній горі. Сьогодні Гетсиманський сад, як і раніше, ― це оливковий гай, де ростуть багатовікові дерева. Нинішні мешканці розділили західний схил Оливної гори на дрібні ділянки, які є в приватній власності, та деякі з них все ще відкриті для відвідувачів.

          4. Будинок Каяфи

          Коли Ісуса заарештували в Гетсиманському саду, де Його зрадив Юда, храмова варта відвела Його до дому первосвященика Каяфи. Петро слідував за натовпом і саме у дворі Каяфи випадкові люди запитували Петра, чи не є він послідовником Ісуса. Петро тричі відрікся від Нього. У цьому місці Ісуса звинуватили в богохульстві і цілу ніч утримували у підвалі в’язниці.

          Церкву святого Петра в Ґаліканту побудували на місці в’язниці. Багато хто вірить, що саме тут Ісуса тримали всю ніч. Печери і глибокі ями відкриті для відвідувачів і їх обов’язково варто побачити.

          5. Садова Могила і Храм Гробу Господнього

          Останнє місце в нашому списку має найбільше значення. Цей непростий тиждень в Єрусалимі, який почався з тріумфального в’їзду Ісуса і ось-ось повинен закінчитися трагедією, завершилася на «місці, званому Голгофа, цебто сказати місце» (Матея 27:33). Багато з них були свідками смерті Ісуса на хресті. Незабаром після цього кілька вірних Його послідовників поховали Його в гробі в сусідньому саду. Але через три дні Він воскрес! В Єрусалимі є два місця, які увічнюють ці події. Храм Воскресіння Христового (більш відомий як Храм Гробу Господнього) в християнському кварталі Старого Міста ― це старий церковний комплекс, зведений у IV столітті. За межами сучасних міських стін є Садова Могила. Її виявили в ХХ столітті біля пагорба, що нагадує за формою череп. У цьому місці є порожня гробниця і стародавні водосховища.

          Переклад і адаптація Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Кричати, бо вірити
        • #НазустрічРіздву. День 5. 19 листопада. Вифлеєм – місце народження Спасителя
        • Назустріч Різдву Христовому. День 2. 16 листопада. Божа відповідь на людський гріх: обітниця спасення
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"