Хрестопоклінна неділя

Читай також

  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
  • Я знаю, точно знаю про що мене спитають на Страшному Суді
  • «Рятуйте пригнобленого з руки гнобителя» (Єр. 22, 3). Послання Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні щодо війни та справедливого миру в контексті нових ідеологій
        • Хрестопоклінна неділя

          Ось і половина посту, це немов би екватор нашої духовної мандрівки Великим Постом; і в цей час Свята Церква виставляє перед нами знамено Святого Хреста, на якому своє життя за спасіння кожної душі в гірких муках віддав наш Господь Ісус Христос.

          Сам по собі хрест був звичайним оружжям, зроблений з двох балок, більше того вважався прокляттям для всіх тих, кого на ньому розпинали, як про це читаємо у книзі Второзаконня (21, 22-23). Тому в свідомості вибраного народу, розп’ятий на хресті вважався прокляттям, навіть апостол Павло, до свого просвітлення посилаючись на цей текст із книги Второзаконня переслідував християн. Однак Бог у своєму задумі захотів освятити це знаряддя прокляття, тобто хрест і він став знаком спасіння! Хрест освячений Найсвятішою Кров’ю Господа нашого Ісуса Христа прибитого до хреста від тоді і до кінця світу буде наймогутнішою зброєю у боротьбі проти диявола, він буде троном всіх тих хто слідуватиме за Христом Розп’ятим, похвалою богомільних священників, радістю для кожної душі доброї волі…

          Хто правдиво хоче наслідувати Ісуса Христа мусить уподібнитися до Нього… а що це означає? Бо всі ми про це знаємо, що маємо уподібнюватися до Ісуса Христа, бо Отець впізнаватиме Своїх дітей, власне через то на скільки добачатиме подібність до Свого Сина. На практиці це уподібнення виглядає так як про це говорить Євангеліє даної неділі: зректися себе і взяти свій хрест (Мр 8,34). Підкреслюю, не я, а Ісус: для тих хто хоче! Бути учнем Ісуса – це наслідувати Його, ставатися подібним до Нього.

          ЗРЕКТИСЯ СЕБЕ – це відмежуватися від того всього що мені перекриває дорогу слідування за Ісусом…

          ВЗЯТИ СВІЙ ХРЕСТ – це з’єднатися з волею Божою в тих обставинах і в тому місці де я є і виконувати свої обов’язки…

          Для Святих цього було замало… вони прагнули ЦІЛКОВИТО УПОДІБНИТИСЯ ДО ІСУСА ХРИСТА. І це гарні приклади для подивляння і наслідування. З життя святого Франциска з Асижу знаємо про його палку любов до Ісуса Христа Розп’ятого. Цей святий довгі години відводив над медитацією про терпіння Ісуса Христа, що подейкують навіть втратив від цього зір, через сльози якими плакав над Господом.

          Одного разу, роздумуючи над Розп’яттям, Франциск побачив як Спаситель своєю правою пробитою рукою до хреста обіймає Франциска наче потребує допомоги, потіхи, розради. Франциск підтримав Господа, натомість Спаситель сказав йому: поможи мені рятувати душі, і святий всіляко розраджував Господа, співтерпівши з Ним, на що власне удостоївся ласки ЦІЛКОВИТО УПОДІБНИТИСЯ ДО ІСУСА ХРИСТА: отримав дар стигматизації, ставши першим Святим в історії Католицької Церкви шо отримав від Бога таку надзвичайну ласку.

          Святий апостол Павло в посланні до Корінтян каже: Бо слово про хрест – глупота тим, що погибають, а для нас, що спасаємось, сила Божа (1Кор 1,18). Для тілесної людини, що живе по плоті, слово про хрест не буде зрозумілим, вона гадатиме, “та як такий Всемогутній Бог дав себе вбити на дереві”! Натомість, для духовної – сила Божа, така людина зрозуміє, що Бог через покору, убогість і цілковите винищення себе зробив жертву любові задля мене! Щоб я жив, а не був рабом гріха, смерті, слугою сатани!

          Павло – після того, як зустрів Христа і був просвічений благодаттю світла, зрозумів усю суть хреста і змінив своє колишнє мислення як про це ми говорили на початку. Став немовби апостолом Розп’ятого!

          Вартий уваги ще один дуже сильний його вислів у посланні до Галатів, де він каже: “Мене ж не доведи, Боже, чимсь хвалитися, як тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа, яким для мене світ розп’ятий, а я – світові!”. Що означають ці слова апостола народів…

          Апостол радіє що може уподібнитися до Ісуса Христа! В іншому місці він каже: Я ношу на своєму тілі Рани Христові. Павло зрозумів як велика це благодать уподібнюватися до Ісуса, і що власне у цьому полягає весь зміст Євангеліє. Зверніть увагу усі 12 вибраних апостолів постраждали за Христа, більше того, вважали себе недостойними Розп’яття на взір Христа. Про що все це нам говорить…

          А говорить воно нам про велику надію і мету християнського покликання: іти слідом за Розп’ятим. Той хто всім серцем полюбив Христа і зустрів Його у своєму житті за ніяку ціну не захоче іти іншою дорогою як тільки ту яку показав Вчитель і навіть малотривала насолода гріха, чуттєвих пристрастей якими диявол намагається спокусити всіх видаватиметься для таких людей нічим, болотом. Бо ідучи за Розп’ятим Господом людина пізнає правдиві вартості життя і неоціненну силу благодаті Божої яку ніщо не замінить..

          Нехай за молитвами сорока Севастійських мучеників яких пам’ять сьогодні звершуємо у цю Хрестопоклінну неділю Господь Бог уділить кожному ласки правдивого розуміння що так направду в цьому житті є найважливіше..і тоді ми повторимо за апостолом Павлом: Мене ж не доведи, Боже, чимсь хвалитися, як тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа, яким для мене світ розп’ятий, а я – світові! Амінь.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Я знаю, точно знаю про що мене спитають на Страшному Суді
        • «Рятуйте пригнобленого з руки гнобителя» (Єр. 22, 3). Послання Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні щодо війни та справедливого миру в контексті нових ідеологій
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.