«Що робити з залежністю?

Читай також

  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Владика Венедикт пояснив, чи Бог карає?
  • Як Ти, Господи, дивишся на тих своїх дітей, які щоночі пускають ракети на сусідню країну?
        • «Що робити з залежністю?

          Я залежний. Я вирішив підготувати цей текст, щоб допомогти іншим знайти інформацію, яка може змінити їх життя. Принаймні зміни в своєму житті я вже бачу.

          У наших родинах і серед наших знайомих неодмінно є люди з залежністю. У різних людей залежність проявляється по-різному – одні не можуть зупинитися у вживанні алкоголю, інші у вживанні наркотиків, треті залежні від ставок та гри, інші ж від перегляду порнографії чи неконтрольованого сексуального життя.

          Що може вказувати на залежність? Коли звичка негативно впливає на життя того, хто вживає, та оточуючих, руйнуючи всі сфери життя – фізичну, духовну та емоційну. Нерідко залежність може вести до відчаю, краху шлюбу чи самогубства.

          Слід зазначити, що залежність є хворобою. Отже хворий не може вилікувати себе сам.

          Потрібна допомога. Тут не справа в слабкій силі волі чи небажанні людини кинути згубну звичку – хворий не може себе контролювати. Сказати алкозалежному перестати пити, це те саме, що сказати хворому на грип не кашляти, або того у кого карієс, попросити самотужки полікувати собі хворий зуб. Оскільки залежність – це хвороба, то без сторонньої допомоги залежному не обійтись. Але залежна людина не звикла просити про допомогу – їй часто здається, що це надто принизливо.

          Однак вихід є.

          І він – простіший, ніж може здаватись.

          А як щодо групи людей, які самоорганізувались і разом одужують від залежності? Місця, де мене повністю розуміють, знають як протікає хвороба, і яких збитків завдає? Фантастика?

          Є люди, які організувались самостійно, щоб допомогти один одному одужати від залежності. Тут вони нарешті можуть виговоритись без осуду і бути прийняті, почуті та пошановані. А головне – отримати підтримку та допомогу в одужанні від залежності у тих, хто має у цьому досвід і позитивний результат. І це безкоштовно.

          Такі групи підтримки існують – це залежні, які самоорганізувались і працюють за програмою «12 кроків».

          В Україні програма «12 кроків» анонімних залежних широко розвивається і найбільш відомими є Анонімні Алкоголіки (АА), Анонімні Наркомани (АН), Анонімні Гравці (АГ) та Анонімні Сексоголіки (АС).

          «12 кроків» – це один з найдієвіших та найвідоміших у світі методів лікування від залежності.

          Програму «12 кроків» було сформульовано 1935 року в Америці людьми, які самоорганізувались для того щоб подолати проблему алкоголізму. У 1939 році Біл У. з друзями опублікував книгу «Анонімні

          Алкоголіки» і з її назви бере свою назву весь рух. Їх досвід дозволив їм об’єднати інших алкоголіків, і в 1937 році група налічувала вже 40 учасників.

          У грудні 1938 був розроблений та сформований текст Програми «12 кроків». До 2014 року співтовариство АА налічувало понад 2,5 млн членів і групи товариства діяли у 160 країнах світу.

          Згодом, за програмою «12 кроків» починають одужувати і інші залежні –від хімічних речовин, ігроманії, сексоголізму, переїдання та ін. В деяких країнах навіть з’явились Анонімні Недозаробляючі.

          Також існують об’єднання співзалежних – Дорослі Діти Алкоголіків (ДДА), Дорослі Діти Дисфункційних Сімей (ДДДС), Ал-Анон, Нар-Анон та ін.

          Створена спочатку 20 століття в Америці методика успішно використовувалася у всьому світі. Кілька десятків років програма «12 кроків» з успіхом працює і в Україні. Папа Іван Павло ІІ назвав Програму «12 Кроків» «найдуховнішою програмою» і всіляко заохочував до її поширення.

          Я поспілкувався з людьми, які одужують від залежності за 12-ти кроковою програмою від алкоголізму, хімічних речовин, ігроманії та залежності від похоті – нижче їхні історії.

          Анонімні алкоголіки

          Мене звати Кирило*. Мені 36 років, за освітою я – економіст, працюю в сфері виробництва металоконструкцій.

          Я народився в родині алкоголіка, активно почав вживати алкоголь у віці 21 року, це було систематично – 1 раз в тиждень. До 24-х років я вже вживав щодня вечорами, а до 26-ти я щоденно випивав також і протягом дня. Моє життя було зруйноване: я втратив роботу, від мене пішла дружина з дитиною і мене щодня критикували батьки і брат.

          Мене госпіталізували в стаціонарну закриту медустанову, де мені надавали медичну допомогу. Але це дало короткостроковий ефект, і через невміння жити тверезо я повертався до вживання алкоголю знову.

          До 29 років я втратив віру в себе, біль від втрат став настільки нестерпним, що я вирішив вчинити самогубство. Відчуваючи це моя мати, зі сльозами на очах, почала вмовляти мене звернутися за допомогою. Її відчай протверезив мій намір, і я вирішив в той же вечір сходити на групу до Анонімних Алкоголіків. Там я відчув тепло, любов, підтримку, наче я прийшов додому!

          З тих пір я більше не вживаю алкоголь 7 років, програма «12 кроків» допомогла мені повернутися до повноцінного життя! Я та моя сім’я щасливі!

          Анонімні наркомани

          Я Артем! Для мене особисто програма «12 кроків» надала змогу сприймати себе, а також свою хворобу та нейтралізувати прояви своєї хвороби. За допомогою програми та груп я навчився бути чесним з іншими, насамперед – з самим собою, що значно покращило всі сфери життя. А постійне самоспоглядання та аналіз дає змогу не тільки жити без речовини, а й завжди зростати, вчитись, вдосконалюватись та ділитись досвідом та проблемами з іншими видужуючими. На сьогодні я вільний від наркотиків 2 роки і 7 місяців.

          Анонімні гравці

          Моє ім’я Сергій і я азартний гравець! Коли я збагнув, що втратив контроль за грою, я мав величезні фінансові борги та почуття страху, що не зможу сам впоратися з таким фінансовим навантаженням! Були думки, щодо вчинення самогубства адже я не мав внутрішніх сил і фінансових можливостей для проведення розрахунку з банківськими установами! Відчуття страху та біль змусили мене звернутися по допомогу і я знайшов в Інтернеті спільноту Анонімних Гравців! Прийшовши на зібрання я вважав що тільки я маю таку «криву лінію життя», але послухавши історії побратимів я зрозумів, що я не один і що в першу чергу мені потрібно бути чесним самим перед собою! По мірі відвідування груп та прислухаючись до інших учасників я почав приймати рекомендації щодо одужання, почав знайомитися з 12 кроковою програмою та почав шукати Бога! На сьогоднішній день я є Вдячний Богу, Спільноті АГ за моє одужання , адже я відчуваю, як я змінююсь в вчинках, поведінці, думках, і це – духовний ріст мене як особистості. Я готовий піти на будь-що, аби залишитися «ПозаГрою».

          Дата останньої ставки – 15 липня 2019 року.

          Анонімні сексоголіки

          Мене звати Христина. Я прийшла на перше зібрання групи Анонімні Сексоголіки, коли мені було 28 років. Потяг до сексуального задоволення в мене прокинувся в дитинстві, коли мені було 5 років, я робила спроби мастурбації, в більш дорослому віці були перегляди еротичних матеріалів, далі секс із чоловіками, перегляди порнографії, мастурбація. Я ніколи не відчувала достатньо задоволення, та з часом толерантність росла і мені потрібно було шукати нові та все більш сильні стимули. Але в кінці все одно залишалися біль, самотність, злість, роздратування. Моя залежність руйнувала всі відносини, і я залишалася одна в самотності. Я боялася говорити з будь-ким про свою проблему. Коли мене вже нічого не цікавило і я була у відчаї, почула про анонімних сексоголіків та з острахом прийшла на перше зібрання, там я відчула себе вдома, серед таких як я. З того часу минуло 3 роки, я продовжую відвідувати групи, моє життя істотно змінилося, я стала більш впевненою у собі, зникли депресивні стани, знову я можу відчувати радість життя і я почуваю себе в безпеці, чого не було в той час, коли я була під владою своїх сексуальних бажань. Я чиста від вживання похоті 2 роки і 5 місяці.

          *імена героїв історій могли бути зміненими.

          Контактна інформація:

          Анонімні алкоголіки

          aa.org.ua

          + 38 096 527 87 52 (Київстар)

          + 38 099 928 93 78 (МТС)

          Анонімні наркомани

          38 093 918 2890

          0 800 75 21 05

          Анонімні гравці

          Група анонімних гравців «ВнеИгры»

          м.Київ , вул.Довженко.2, оф.13-б

          середа: 19.00

          неділя: 11.00

          068.001.78.98

          Анонімні сексоголіки

          +38 066 269 2620

          [email protected]

          facebook: Анонімні сексоголіки України»

          Джерело

          Читай також

        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Владика Венедикт пояснив, чи Бог карає?
        • Як Ти, Господи, дивишся на тих своїх дітей, які щоночі пускають ракети на сусідню країну?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.