Провідна неділя. Насичуймо свою душу духовними благами Христового Воскресіння

Читай також

  • Різдво Святого Івана Хрестителя
  • Кілька порад, щоб досягти правдивого прощення
  • М’ясопусна неділя
        • Провідна неділя. Насичуймо свою душу духовними благами Христового Воскресіння

          Воскресіння день!* Просвітімся торжеством* і одні одних обнімімо* та скажімо: Браття!* І тим, що ненавидять нас* простім все з Воскресінням,* і так усі заспіваймо:

          Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував (Стихири Пасхи).

          Так співаємо і прославляємо Господа впродовж усього Пасхального часу, 40 днів, до Його Вознесіння.

          Христос насправді воскрес, але чи вірую у це, чи живу Ним, чи для мене це просто спомин і на тому кінець…

          Послухаймо, що каже Апостол народів: “Я бо передав найперше те, що й сам прийняв був: що Христос умер за наші гріхи згідно з Писанням; що був похований, що воскрес третього дня за Писанням; що з’явився Кифі, потім 12-ом..” (1Кор 15,3-5). І так, Воскреслий Христос з’являється апостолам і пізніше, окремо, – ап. Томі.

          Власне, з’ява Воскреслого Господа ап. Томі є в центрі сьогоднішньої неділі, яка має аж декілька назв: Провідна, Томина або Антипасха, Неділя Божого Милосердя.

          І. Провідна неділя. Ми немовби проваджаємо урочисто Пасхальні свята. Увесь Світлий тиждень кожен день був наче неділя: в іконостасі царські і дияконські двері відкриті, щоденно правиться Пасхальна Утреня, а на Службі Божій замість “Святий Боже” беремо “Ви що у Христа хрестилися”, тощо. Церква закликає вірних ходити у світлі ласки Божої, у світлі Христового Воскресіння і насичувати свою душу духовними благами які дарує Воскреслий.

          ІІ. Томина неділя або Антипасха. В центрі нашої уваги у цю неділю є з’ява Живого і Воскреслого з мертвих Господа Ісуса своєму апостолові, одному з 12-тьох, який найбільше засумнівався у Його Воскресінні. Святкуємо Антипасху, немовби повторення тижневої дійсності Воскресіння. Тому Неділя ап. Томи вважається Господським празником, над таїнством якої будемо роздумувати впродовж усього наступного тижня.

          В Євангелії від Йоана у 20 главі розповідається про з’явлення Воскреслого Христа своїм апостолам і пізніше ще раз ап. Томі.

          Пригляньмося до євангельського тексту свята…Недаремно Євангелист підкреслює те, що “двері були замкнені там, де перебували учні” (Йо 19,19). Страхались бо юдеїв, – це перша причина, але є ще інша, Йоан, хоче цим натякнути на справжність Воскресіння Ісуса Христа, для якого ніщо не стає на заваді, навіть замкнені двері. З цього можемо зробити висновок, що Тіло Воскреслого Христа, перемінене після Його воскресіння, набуває нових якостей і здатностей, тому ще перед цим, Господь каже до Марії Магдалини: “Не стримуй мене” (в інших перекладах – не торкайся) (Йо 19,17).

          Перше що каже Ісус: “Мир вам!” (Йо 19,19). Найбільший Божий дар – це мир, який здобуває для нас грішних Воскреслий. Гріх – творить ворожнечу, а ласка Божа приносить мир, якого світ не може дати і збагнути. Дякуймо Богові за дар миру, і відкриймо свої серця щоб Христос наповнив їх своїм миром.

          Рани Ісуса є доказом того що Христос справді страждав. Тому після дару миру, Ісус показує апостолам руки й бік (Йо 20,20). Немовби хоче сказати: Я той самий що був з вами і страждав і воскрес як і обіцяв вам!

          “Його Рани з тих пір стануть джерелом, з якого душі черпатимуть безконечні ласки і храмом, де навіть найнужденніші душі віднайдуть своє прибіжище.

          Приготуйся, доню Моя, щоб воздати честь тим прославленим Ранам!”

          (Сестра Йосифа Менендес “Скорботна Дорога). Воздаймо і ми честь тим прославленим Ранам які для нас є Ліком на наші душевні рани які отримуємо через гріхи.

          Отже, Ісус Христос Воскрес! Приносить мир, радість, одним словом нове життя! А чи я залишаюся у старій заквасці, чи далі квашуся у смраді гріха?.. Св. Франциск з Асижу казав: “Допоможи мені Господи ось тепер добре розпочати, бо те що досіль робив – це ніщо!” Нову сторінку, чисте життя, тобто життя в Христі, можемо розпочати завдяки Його Воскресінню.

          Два рази Воскреслий Ісус каже: “Мир вам!” (Йо 19,19;21). Без миру неможливо перебувати в стані Божої ласки, тому ворог нашого спасіння повсякчас старається найперше викрасти мир, а вселити дух страху. Прибігаймо до Воскреслого, Ісусе даруй нам Свій Мир!

          Опісля Господь встановлює Таїнство Покаяння (Йо 20,21-23), цей уривочок Євангелія читається на Вечірні в сам день Пасхи.

          Ап. Тома не був з учнями коли їм з’явився Воскреслий (Йо 20,24). Не знаємо причини чому не був, але з передання також відомо що його не було і під час Успення Пресвятої Богородиці.

          Дух страху який огорнув усіх апостолів після схоплення Господа Ісуса в Гетсиманії, деформував їхнє сприйняття дійсності і пошкодив віру, тому Тома вже не вірить (Йо 20,25), хоче бачити на власні очі, та й побачить пізніше, але Господь сказав: “Блаженні, які, не бачивши, увірували!” (Йо 20,29). Так насправді в нашому житті дуже часто повторюється синдром “Апостола Томи”, але Ісус завжди готовий нас з нього вилікувати, але чи ми хочемо цього…

          Воскреслий Ісус, як каже Євангелист, дарує нам вічне життя – це дар вже не земний, як було з миром; його можем отримати через віру в Нього.

          ІІІ. Неділя Милосердя. Свято, яке було офіційно встановлене Св. Іван Павло ІІ на основі всесвітньо відомого і визнаного об’явлення Милосердного Ісуса польській монахині Сестрі Фаустині у 30-тих роках XX ст.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Різдво Святого Івана Хрестителя
        • Кілька порад, щоб досягти правдивого прощення
        • М’ясопусна неділя
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.