Отець Андрій Циб: “На МАПу я прийшов з ідею, а завершуючи курс, мав сформований перспективи проєкт”

Читай також

  • Українська молодь URBI ET ORBI голосить правду про страждання нашого народу
  • Відбулися IV дні формування для молоді
  • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
        • Отець Андрій Циб: “На МАПу я прийшов з ідею, а завершуючи курс, мав сформований перспективи проєкт”

          Проєкт “Майстерня святого Йосифа” отця Андрія Циба парафії Святої Параскеви села Коростів Сколівського району ― серед тих, які після курсу МАПа_edu не лише отримали нове дихання, а й здобули додаткову підтримку.

          ― Сучасними технологіями в обробці деревини я цікавився тривалий час, тож вирішив навчитися цього: купив собі станок і почав поступово творити. Звичайно, спершу не надто вдавалося, та поступово почало виходити краще. Та більшим викликом для мене стала реалізація продукції. На початках пропонував сувенірним магазинам, та згодом розширював асортимент, зокрема почав робити конструктори, і виникла потреба шукати нові шляхи для продажів. Зрозумів також, що це досить добра справа і вирішив поділитися цим із парафіяльною громадою, адже Сколівщина ― туристичний регіон і це добра можливість створити для місцевого населення додаткові робочі місця, щоб не виїжджали за корон, ― розповідає отець Андрій Циб.

          Переламним у розвитку цієї ідеї став навчальний курс МАПа_edu (Молодіжний апостолят парафій).

          ― Коли дізнався про МАПу, зрозумів, що це шанс здобути нові знання та навички. Мені важливо було правильно донести цю ідею до парафіян. Поспілкувавшись із координатором проєкту отцем Олегом Здреником, дізнався про додаткові можливості, які відкриває МАПа, тож мої сумніви розвіялися. Я переконався, що це буде добра нагода ще більше зробити для парафії. І справді, МАПа перевернула мій підхід до багатьох речей. Якщо на навчання я прийшов лише з ідею, то завершуючи його, мав сформований перспективи проєкт, ― наголосив священник.

          Наступним вагомим кроком стало ознайомлення громади з напрацюваннями

          ― Парафіяни підтримали мої ідеї. Тож зараз ми активно розвиваємо цей проєкт, зокрема ремонтуємо приміщення під навчальну світлицю. Загалом визначили для себе два пріоритетні напрями: підприємництво, яке передбачає виготовлення сувенірної продукції, а також навчальний центр для дітей, де б вони навчалися різьбярству та освоювали виробництво. Тут нам сприяють отці-салезіяни, які мають свій Навчальний центр у Львові, де охочі зможуть здобути профільну освіту. Через втілення цього проєкту бачу також наслідування ідеї Митрополита Андрея Шептицького, який ще до Другої світової війни створив монастир студитів у Коростові й мріяв започаткувати ремісничу школу для молоді, та, на жаль, польська, а потім радянська влада, це все знищили.

          Говорячи про курс МАПа, отець Андрій найперше акцентує на тому, що таке навчання повинні пройти всі священники, які вболівають за розвиток своїх парафій.

          ― Я переконаний, що ті священники, які хочуть знати, як у сучасних умовах якісно реалізовувати проєкти, як працювати з молоддю, щоб їй було цікаво, мають вчитися. Це інші знання, аніж здобуваємо у семінарії. МАПа дає можливості впевнено реалізовувати справи, які допоможуть підняти парафію на новий якісний рівень. І, що не менш важливе, об’єднує людей, які також у цьому зацікавлені і горять прогресивними ідеями. Тому рекомендую це навчання усім!

          Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Українська молодь URBI ET ORBI голосить правду про страждання нашого народу
        • Відбулися IV дні формування для молоді
        • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"