Ось чому три неділі у Євангелії поєднані з водою

Читай також

  • Біблія ― це Живий текст, написаний для Живих людей
  • Три Біблійні істини допоможуть вам чути Бога самостійно – о. Юрій Зелінський
  • Дари Святого Духа – основи
        • Ось чому три неділі у Євангелії поєднані з водою

          Сьогоднішній уривок Євангелія Неділі Самарянки розвиває чимало цікавих тем для нашого збудування, але є одна, яка поєднує минулу, сьогоднішню і наступну неділі. Йдеться про воду.

          Ці три неділі ніби готують  нас до розуміння слів, які ми чутимемо у Неділю П’ятидесятниці. Їх кричатиме Ісус на весь голос: “Коли хто спраглий, нехай прийде до мене й п’є! Хто вірує в мене, як каже Писання: ріки води живої потечуть із нутра його.”

          Минулої неділі ми чули про розслабленого і купіль Ветезду. Наступної неділі буде згадано про Силоамську купіль.

          Цієї ж неділі, майже всі події євангельського уривку відбуваються біля криниці. Та й привід розмови з жінкою самарянкою був через воду. Відтак, як вода поступово відживлює землю, проникаючи все глибше, так і дія Духа Святого поступово перемінювала самарянку. Святий Дух виявляється в іконописі у вигляді голуба і вогняних язиків.

          Та найбільш вдалим образом Святого Духа, який вживає сам Спаситель, є вода. Недаремно в книзі Буття читаємо : “А земля була пуста та порожня, і темрява була над безоднею, і Дух Божий ширяв над поверхнею води”.

          Науковці однозначно дають свій вердикт – без води немає життя. Шукаючи життя поза Землею, вчені шукають перш за все воду.

          Дух Святий ― це особа “Життя Податель”. І Христос дає жінці ту воду, яка є живою. Вода, насправді буває різною. Не певен, що вода з реактору Чорнобильської АЕС можна такою назвати. Але це та вода, якою намагаєттся поїти людину диявол.

          По чому знати, яка вода є живою? По плодах.  Самарянка змінила своє життя і увірувала. Пилатові ж подали іншу воду, якою він помив руки і засудив Христа на розп’яття.

          Отець Олег КОБЕЛЬ

          Читай також

        • Біблія ― це Живий текст, написаний для Живих людей
        • Три Біблійні істини допоможуть вам чути Бога самостійно – о. Юрій Зелінський
        • Дари Святого Духа – основи
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.