МАПа – 5 років творення унікальних можливостей для священників

Читай також

  • Триває набір на річну сертифікатну програму ФБФ УКУ «Християнська традиція для сучасного світу»
  • У Стрию відбувся Молодіжний Форум «Два роки стійкості, змужніння та незламності»
  • У Зарваниці пройшов четвертий модуль навчальної програми МАПа-громади
        • МАПа – 5 років творення унікальних можливостей для священників

          85 священників із різних єпархій та екзархатів УГКЦ впродовж п’яти років проходили навчання у межах програми Молодіжний апостолят парафій, яку провадить Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ. За цей час священники вивчали менеджмент, освоювали фінансову грамотність та основи роботи в командах, а також не просто продукували ідеї, а трансформовували їх у реальні проекти, прослухавши 150 лекцій від 20 тренерів.

          Грудень став завершальним для п’ятого набору у МАПа. Хоча ще на початку цього року, здавалося, що карантин перекреслить усе.

          Та навіть суворі карантинні обмеження не стали для священників на заваді до здобуття нових знань. Попри те, що доводилося змінювати старт програми, підлаштовуватися під епідеміологічні вимоги, навчання тривало, а отці не втомлювалися працювати над своїми проектами. Важливо те, що багато ідей вдалося реалізувати, тож здобуті знання не залишилися на папері, а священники втілили їх практично, розвиваючи свої парафії.

          На початку п’ятої програми координатор проекту МАПа_edu отець Олег Здреник, який свого часу теж пройшов це навчання, наголосив:

          ― Для нас важливо, щоб священники реалізовувалися у своєму служінні сповна. Сьогодні перед нашою Церквою стоїть чимало серйозних викликів, на які треба відповідати дієво. Знаю, що багато отців мають цікаві ідеї, які, перерісши в проекти, могли би відкрити нові перспективи для їхніх парафіяльних спільнот. Тому, формуючи програму курсу МАПа, ми передовсім зосереджували увагу на якісному навчанні та можливості менторського супроводу. Також допомагаємо шукати благодійників, які зможуть посприяти нашим священникам реалізувати їхні проекти.

          Звичайно, що кожен учасник, перш, ніж доєднатися до такого тривалого навчання, виважував всі «за» і «проти». Та відгуки від тих, хто зважився зробити такий крок, доводять: Lifelong learning (навчання впродовж життя) ― це можливість для якісного зростання не лише окремої особи, а й цілих парафій. Випускники МАПи наголошують, що таке навчання повинен пройти кожен священник, адже це шанс розширювати горизонти для кращого розуміння викликів і механізмів діяльності сучасного світу.

          ― Ми отримали результат, на який сподівалися. Творячи цю програму, передовсім хотіли допомогти священникам побачити ширші можливості. Проекти, які втілюватимуть наші випускники, різнотематичні і стосуються багатьох галузей. Та важливо, що всі вони переповнені ідеями і зможуть розширити діяльність парафій, ― зазначив голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ отець Ростислав Пендюк.

          Безумовно, кожен, хто приходить на МАПу, має свою мотивацію та очікування. Та все ж, як вдалося з’ясувати, для багатьох вирішальним є бажання переосмислити своє служіння і навчитися нових креативних підходів до формування живої парафії.

          ― Велику роль у мотивації священників відіграє також бажання йти в ногу з часом, щоб краще взаємодіяти з молоддю ― «бути сміливішим, вийти до них та бути з ними», ― додав отець Олег Здреник. ― Ми всі отримали надзвичайно цінний досвід, усвідомили, наскільки важливо сформувати команду, з якою втілюватимемо задуми. Це навчання свідчить про наше розуміння, що молодіжне душпастирство потребує постійного зростання та особливого контексту.

          Вже наступного року МАПа дещо перетрансформується, відкривши додаткові можливості не лише для священників, а й для очільників молодіжних напрямів на парафіях. Також заплановано організовувати додаткову навчальну програму для тих отців, які вже пройшли курс і прагнуть розширювати свої проекти.

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Триває набір на річну сертифікатну програму ФБФ УКУ «Християнська традиція для сучасного світу»
        • У Стрию відбувся Молодіжний Форум «Два роки стійкості, змужніння та незламності»
        • У Зарваниці пройшов четвертий модуль навчальної програми МАПа-громади
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"