«Cлово Івана Хрестителя про покаяння звернене до кожного з нас», – Глава УГКЦ у неділю перед Богоявленням

Читай також

  • Блаженніший Любомир Гузар невдовзі може стати святим. Глава УГКЦ розпочав беатифікаційний процес
  • На YouTube опубліковано аудіоверсію синодального Послання щодо війни та справедливого миру
  • Оголошуємо молитовну мобілізацію!
        • «Cлово Івана Хрестителя про покаяння звернене до кожного з нас», – Глава УГКЦ у неділю перед Богоявленням

          Сьогодні ми, як християни, покликані слухати голосу Івана Хрестителя і зробити свою людську сторону домашнього завдання – підготуватися до йорданського Богоявлення. Зробімо глибокий іспит сумління, докладімо зусиль, щоб побороти свої гріхи і вади. Поспішімо до Сповіді, яка гідно підготує нас до моменту, у якому зуміємо особисто зустріти Христа над Йорданом. До цього закликав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в неділю перед Богоявленням.

          «Ця неділя, яка безпосередньо готує нас до наступного великого свята – Богоявлення Господнього, так і називається – неділею перед Просвіченням. У Божому слові (Мр. 1, 1-8) євангелист Марко ставить перед нашими духовними очима постать святого Івана Хрестителя – останнього із старозавітних пророків», – зазначив на початку проповіді Предстоятель.

          Глава Церкви запросив усіх приглянутися ближче до того, як Марко описує Івана Хрестителя. Аналізуючи опис євангелиста, він звернув увагу на те, що Марко вживає слова двох старозавітних пророків, Малахії та Ісаї. Проповідник пояснив, що пророк Ісая передусім має на увазі гінця, який несе добру новину, а пророк Малахія, описуючи цього ангела в пустині, вже говорить про безпосереднє підготування до приходу Месії.

          Блаженніший Святослав наголосив, що Іван у пустелі проповідував можливість покаяння і відпущення гріхів. Таке покаяння ми сьогодні маємо ласку звершити в Тайні Сповіді, натомість для християн ранніх століть, за його словами, відпущення гріхів було можливим лише через хрещення людини. А в Старому Заповіті, щоб грішник отримав відпущення гріхів, приносили криваві жертви, бо вважалося, що смерть є карою за гріх.

          «Над Йорданом Іван каже грішникам, що вони мають шанс. Тому змістом його проповіді було слово і жест – заклик до покаяння і омивання водою у йорданських водах», – сказав проповідник і зауважив, що є ще одна важлива деталь – Іван Хреститель підкреслює зусилля людини, які необхідні, щоб отримати відпущення гріхів.

          «Сьогодні слово Івана Хрестителя про покаяння і підготування звернене до кожного з нас. Для того щоб глибоко пережити подію йорданського Богоявлення, Христова Церква запрошує кожного до покаяння», – підкреслив архиєрей.

          Ми бачимо, зазначає він, що покаяння не є чимось негативним. Це не комплекс вини, який хтось у комусь хоче сформувати чи плекати. «Покаяння – це рух людини до кращого особистого життя. Це певна сила, яка наближає людину до Бога», – пояснює Блаженніший Святослав.

          «Сьогодні ми бачимо, як йорданські води наповнюються людським гріхом, очищуючи людину. За кілька днів у ті води стане Той, хто їх очистить, дасть можливість нового життя, нового створення для людини і всесвіту, що його для людини створив Господь Бог», – зауважує він.

          Станьмо і ми, закликає Глава Церкви, учасниками покутного руху, щоб згодом отримати силу Духа Святого, небесного вогню, що в Йордані зійде на Христа, на води, на людину і всесвіт.

          «Нехай Господь Бог дарує нам благодать покаяння, оновлення сили нашого хрещення, а відтак здатність рухатися вперед, бо тільки з Божою допомогою, благодаттю Святого Духа ми можемо стати кращими, а відтак трішки кращим зробити світ, у якому ми народилися, і таким передати його нашим дітям і наступним поколінням», – побажав духовний лідер.

          Департамент інформації УГКЦ

          Читай також

        • Блаженніший Любомир Гузар невдовзі може стати святим. Глава УГКЦ розпочав беатифікаційний процес
        • На YouTube опубліковано аудіоверсію синодального Послання щодо війни та справедливого миру
        • Оголошуємо молитовну мобілізацію!
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.