15 липня – Положення Ризи Пресвята Богородиці і спомин Святого Бонавентури

Читай також

  • Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії
  • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
  • Різдво Святого Івана Хрестителя
        • 15 липня – Положення Ризи Пресвята Богородиці і спомин Святого Бонавентури

          Сьогодні Церква згадує про Ризу Пресвятої Богородиці яку вона веліла передати перед Успінням одній дівчинці. Ця риза завдяки якій відбувалися різні чуда зберігалася в одній родині, що її передавали з покоління в покоління, – так каже традиція. У роки правління візантійського імператора Льва Великого Македонянина (457-474 рр.) брати Гальбій та Кандит, наближені царя, вирушили з Константинополя до Єрусалиму на поклоніння святим місцям. Сталося так, що вони ночували в цьому домі, довідалися про ризу і мабуть вкрали.

          Привезли в Константинополь. Приблизно 457-458 року святий Генадій, патріарх Царгородський та імператор Лев дізнавшись про священну знахідку так вони казали, переконалися в нетлінності святої ризи Богородиці і з трепетом приклалися до неї. У Влахерні поблизу моря був споруджений новий храм в честь Богоматері. 2 липня 458 року святитель Геннадій з належним торжеством переніс священну Ризу у Влахернський храм, вклавши її у новий ковчег. Таку коротку звістку знаходимо у Святих книгах які описують історію про Ризу Богородиці.

          Свято Положення чесної ризи Пресвятої Владичиці нашої Богородиці кожного року пригадує нам про дорогоцінну ризу що залишила тут для нас на землі Пречиста Діва Марія.

          Це свято закликає також нас згадати історичну подію 860 р., коли князь Аскольд за посередництвом чуда яке звершилося із ризою Богородиці сам охрестився.

          Пресвята Діва Марія залишила нам свою ризу як доказ того, що вона жила на землі. Завдання усіх нас – достойно її зберігати та віддавати їй шану та хвалу, а до Пречистої Діви Марії не забувати щоденно звертатися у молитвах.

          15 липня також згадуємо святого Бонавентуру (бл. 1217-1274), єпископа і Вчителя Церкви, а заодно і великого почитателя Марії. Він казав: “Марія вітає нас ласкою, коли ми вітаємо її молитвою “Богородице Діво”. Йоан Фіданца народився близько 1217 року в Баньйореджіо поблизу Вітербо (Італія). Зцілений від тяжкої хвороби за допомогою св. Франциска, вступив до францисканців під ім’ям Бонавентура. Вивчав філософію і богослов’я у Парижі, а потім викладав там богослов’я. На 36 році життя став генералом ордену і на цій посаді заслужив собі ім’я другого засновника францисканців. Помер у 1274 році під час проведення Собору в Ліоні. Є одним із найвидатніших богословів середньовіччя.

          Хай Пресвята Богородиця разом із святим Бонавентурою опікується нами та усім обсягом нашого життя.

          Хай Пречиста Діва Марія оберігає нас від усяких ворогів своєю святою Ризою.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії
        • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
        • Різдво Святого Івана Хрестителя
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.