Спомин мучеництва святого Йоана Хрестителя

Читай також

  • Немає пов’язаних публікацій.
        Спомин мучеництва святого Йоана Хрестителя

        Святий Йоан Хреститель, який увесь народ закликав до переміни життя, не боявся робити зауваження Іродові. За це його кинули до в’язниці і відтяли голову. Він, як пророки і апостоли, власною кров’ю підтвердив вчення, котре проголошував. Св. Йоана Предтечу, Господь Бог увінчав особливою гідністю з-поміж народжених жінкою, у ньому прославляємо Божу велич. Його народження осяяла велика радість і ніхто з пророків так не возрадувався з пришестя людського спасіння, як він, вказуючи на Агнця відкуплення. Йоан охрестив самого Творця Хрещення, цим самим освячуючи води омивання, і, свою кров проливши, удостоївся дати йому найпрекрасніше свідчення.

        Прийдіть, вірні, похвалім пророка, мученика і христителя Спасового,* бо він був ангел у тілі та докоряв Іродові,* засудивши його перелюбні вчинки.* За мерзенний танок дівчини йому відрубали достойну голову.* Тим, що були в аді, він благовістив воскресіння з мертвих* і ревно молиться до Господа,* щоб були спасенні душі наші.

        Серед катехизмових правд у розділі “Гріхи” є так звані чужі гріхи. Це такі гріхи котрі стосуються не тільки особи яка безпосередньо причетна до нього, але й інших людей; цих чужих гріхів є дев’ять і серед них є по ліку дев’ятий: “на гріх мовчати”.

        Святий Іван Хреститель щоб власне не допуститися такого гріха, тобто мовчати на явний гріх – на гріх не мовчав, – за це і потерпів: йому відрубали голову, таким чином святий пророк помер мученицькою смертю.

        На який же гріх не мовчав св. Іван?

        Про це нам говорить св. Євангеліє: цар Ірод-четверовласник взяв собі за жінку (тобто оженився з нею, – Мр 6,17) – жінку свого брата, а Йоан бо говорив до нього що не можна йому її мати (Мт 14,3-4). Тобто Ірод допустився важкого гріха перелюбу на який не став мовчати св. Іван, а осудив цей безбожний вчинок царя ставши в обороні Божого закону…

        Це Слово дуже конкретно промовляє і до нас. Яке моє відношення до гріха, чи я не мовчу на гріх? В цьому вартує розібратися, – зробивши детальний іспит сумління. Той, хто живе по Божому, – не може бути байдужим до оточуючих, головно коли явно переступається Божий закон. Таким був Іван Хреститель, але чи таким є я?…

        Отець Назарій ЛАНЬКО

        Читай також

        • Немає пов’язаних публікацій.

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.