Після СДМ ти по-іншому дивишся на свою Церкву, бо відчуваєш себе частиною всієї вселенської Церкви 

Читай також

  • У що я перестала вірити після СДМ
  • Папа підбив підсумки своєї подорожі до Лісабона: притча про можливість миру
  • Владика Гліб Лончина на СДМ у Лісабоні пояснив молоді, що означає заклик Ісуса — «Будьте, як діти»
        • Після СДМ ти по-іншому дивишся на свою Церкву, бо відчуваєш себе частиною всієї вселенської Церкви 

          У пʼятницю, 16 червня, відбулась перша підготовча зустріч для паломників Світового Дня Молоді.

          Зустріч розпочалась вступним словом отця Романа Демуша, заступника Комісії у справах молоді УГКЦ, який познайомив учасників із представниками організаційного комітету, що складається із представників РКЦ та УГКЦ  – отцем Вальдемаром Павельцем, Анастасією Курʼятою, Софією Богак, Вікторією Остряковою.

          Отець Вальдемар розпочав зустріч молитвою, а також заохотив усіх учасників брати активну участь у духовній підготовці, яка є незамінним елементом участі в СДМ.

          Духовні роздуми далі провадив о. Юрій Блажиєвський. 

          «В мене буде до вас таких сім ключових слів. Почати хочу, власне, зі Слова Божого. Ми знаємо, що кожні Світові Дні Молоді мають своє гасло. Цього разу Святіший Отець вибрав цитату з Євангеліє від Луки 1, 39  “пустилася швидко в дорогу…”, де йдеться про зустріч Марії з Єлизаветою. Ця цитата поза контекстом може видатися нам незрозумілою: чого Марія швидко пустилася, чому взагалі туди пішла. Запрошую вас поставити себе на місце Богородиці, запрошую завжди памʼятати, що Боже слово резонує в нашому житті, промовляє до нас, конкретно до тебе і до мене. Кожного дня по-іншому конкретно для тебе. 

          Чого Марія вирушає в дорогу? Щоб допомогти Єлизаветі. Бо вона старша, родичка – зрозуміло, але це не все. 

          Навіщо ми вирушаємо? Для зустрічі! А це означає стати обличчям до обличчя, вийти зі своєї зони комфорту, подолати при цьому труднощі і говорити як людина з людиною. Не віртуальо, через чатики в соцмережах, а наживо. Так, як зробила Марія. 

          З ким їдеш зустрітися ти – важливе питання, яке треба собі поставити. Їдеш через всю Європу – для чого? Кого ти чекаєш там, в Лісабоні? І в кожного може бути своя відповідь – хтось їде зустріти друзів, хтось Папу, хто Церкву, хтось – Богородицю. Це чудова зустріч і якщо ти знатимеш її мету – тобі легше буде подолати труднощі.

          Дуже глибокий духовний аспект також у тому, наскільки тісно переплітається Благовіщення з цією зустріччю. Благовіщення – це коли Господь приходить зустрітися з тобою. Іноді те, що Бог пропонує, може видатися тобі незрозумілими, непосильними. Однак Богородиця прийняла надзвичайні Божі плани, бо довірилась Господеві. Яке благовіщення від Бога отримав ти? Подумай, чого це благовіщення не дозволяє тобі сидіти на місці, але одразу спонукає до руху, як Марію в гірську околицю. 

          Так було і з учнями Христа – вони не сиділи на місці, але пускались в дорогу, коли почули Добру Новину. 

           «Не бійтеся широ відкрити двері для Христа у своєму житті» – казав Іван Павло II, який започаткував традицію Світових днів молоді. Благовіщення, яке ти маєш від Бога, спонукає тебе йти – всупереч труднощам та випробуванням. 

          Наступна заувага – підготовка. Перед кожною подорожжю ти збираєшся – пакуєш валізу з речами, документи, кошти. Коли ти йдеш в духовну мандрівку – ти мусиш підготуватися. До СДМ ти маєш бути готовим. У спільноті чи сам – молися, читай Святе Письмо. Це зовсім інший рівень пережиття благодаті зустрічі.

          Третє слово – жіноцтво. Зі зрозумілих причин участь у СДМ можлива лише для жінок з України. Господь приготував щось саме для твого жіночого серця. Ти жінка, дівчина і в тебе є свої дуже особливі стосунки, як у Богородиці, яка пішла на зустріч до Єлизавети. Господь хоче по-особливому тобі, жінці, дівчині, щось сказати.

          Четверте слово: СДМ – це не поїздка. Не шопінг, не тур, не екскурсія визначними місцями. Марія не йшла до Єлизавети для цього. Але для персональної зустрічі. Звісно, і в Лісабоні, і дорогою буде культурна програма. Однак не вона є метою – що є найпершим для тебе на цьому шляху?

          П‘яте слово: це Світові дні. Ми всі, організатори, відчули, що молодь в Україні не знає, що таке СДМ. Мені здається, що важко собі уявити масштаб такої події. Повірте мені, світові дні є саме світовими – такого ти не побачиш ніде, це найбільша організована зустріч світового масштабу, бо збирається близько 2 млн людей, немає країни, яка не бере участь у них. Ти починаєш по-іншому дивитися на свою Церкву, бо відчуваєш себе частиною всієї вселенської Церкви. Це прекрасний досвід, якого ніде більше не здобути.

          Шосте слово: свідчення. Уламки ракет, які свідчитимуть про війну. Будьте голосом своєї країни – це найкраще місце, щоби говорити про Україну. Ніхто, крім тебе, не матиме такої нагоди на таку публіку свідчити про війну. Підготуй, що ти маєш сказати про свою країну у війні. Для багатьох народів те, що ти скажеш, буде єдиним знанням про нашу країну.

          Останнє: спільнота. Не їдь туди як індивідуальний учасник, тут якраз важлива спільнота, спільна зустріч як мікро, так і макро. А спільнота завжди стоїть на трьох стовпах – спільна молитва, спільний стіл, спільна праця».

          Наступна формаційна зустріч для учасників СДМ запланована на 23 червня. 

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • У що я перестала вірити після СДМ
        • Папа підбив підсумки своєї подорожі до Лісабона: притча про можливість миру
        • Владика Гліб Лончина на СДМ у Лісабоні пояснив молоді, що означає заклик Ісуса — «Будьте, як діти»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)