Що таке ПІСТ? Навіщо Богові щоб ми не їли м’ясо? Хто може не постити?

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
  • ІКОНИ – ідолопоклонство? Чому ми їх почитаємо?
        • Що таке ПІСТ? Навіщо Богові щоб ми не їли м’ясо? Хто може не постити?

          Що таке піст? Що про нього каже Біблія? Навіщо Богові, щоб ми не їли ковбасу і до чого тут взагалі їж? Хто має постити А хто може не постити? Чи дійсно секс заборонений в пості? Про це і більше у відео отця Андрія Максимовича на каналі АМВОН.

          Що таке піст?

          Піст — це певний період, коли людина стримується від їжі та пристрастей, спокус. Таким чином людина постить цілою душею та тілом.

          Біблія про піст

          Спочатку глянемо в Біблію чи там є якісь згадки про піст і знаєте Я спочатку почав виписувати кожну таку згадку, але їх там настільки багато що це займе цілий ролик. Тому, якщо коротко, в Біблії піст — це момент приготування чи жалоби. В принципі, цю суть піст має.

          І сьогодні ми в пості готуємося до того чи іншого свята, наприклад, Пасхи. Також постні дні — це дні жалоби, особливо кожна п’ятниця, яка пригадує про страждання і смерть Ісуса.

          Старий Завіт

          Візьмемо приклад зі Старого Завіту. Як би дивно не звучало, та першою заповіддю Бога було не їсти з дерева пізнання добра і зла. Так, це не ковбаса, та все ж перша заповідь пов’язана саме з їжею.

          Мойсей постив 40 днів і ночей, коли писав таблиці завіту. Також Ілля стримується від їжі 40 днів і ночей. Вони обоє готуються до чогось важливого. А ось у дні жалоби постить Ездра та пророк Даниїл. У книзі Товита згадується, що піст, то є річ добра разом із молитвою та милостинею

          Новий Завіт

          Першу згадку про піст бачимо в пророчиці Анни, яка перебувала в пості та молитві майже все своє життя. Іван Хреститель також постить. Про це згадується двічі. Церква після зіслання Святого духа також перебуває в пості, особливо, коли апостоли рукоположили нових ієреїв та наставляли їх старшими в різних громадах. Перед тим вони перебували в пості та молитві.. Також апостол Павло практикує піст у своєму житті.

          Ну, і найголовніше про Ісуса та піст. Перш за все Христос сам постить. Перед тим, як почати проповідувати добру новину, Ісус 40 днів нічого не їв і в той час диявол його спокушав.

          В одному уривку апостоли не змогли вигнати злого духа через слабку віру, а Ісус додав, що рід цей того злого духа можна вигнати лише постом та молитвою це, до речі, підкреслює силу посту і чому його не варто недооцінювати, а також пояснює, до чого тут м’ясо і піст.

          М’ясо і піст

          У пості є кілька пояснень, чому ще від початків люди спостерігали, як наш організм реагує на ту чи іншу їжу. Коли ми їмо щось просте і легке, то молитися значно легше. Немає важкості в травлені. А, коли людина споживає м’ясні страви, то це дає їй більше енергії та сили, що часто пробуджує гріховні думки. Друге, це те, що м’ясо з давніх давен було рідкістю. Споживали його зазвичай на празники чи бенкети, не всі могли собі дозволити часто їсти м’ясо. Це сьогодні ми можемо купити собі філе чи готовий стейк і їсти м’ясо ледь не кожного дня. М’ясо сьогодні стало чимось буденним. Колись це була святкова страва. Тому риба дозволена в час посту так, як колись вона була більш доступна, на відміну від сьогоднішнього часу, коли філе лосося може бути дорожчим за яловичину чи будь-яке інше м’ясо. Яку це мало логіку: люди утримувалися від покупки дорогих страв, куштуючи дешеві і доступні продукти в час посту, а на зекономлені гроші робили милостиню, добрі справи. Практика посту саме від м’ясних продуктів сягає корінням перших століть. Про це говорять у своїх проповідях святі отці. Також на соборі в VІІ столітті вже чітко окреслюють, від якої їжі потрібно утримуватися в час посту. Серед цього є м’ясо, яйця та сир. Сьогодні правила посту змінилися. Вони вже не такі строгі, як були колись і, думаю, ще також будуть змінюватися. Це не правилом віри, а більше особиста аскеза, яка дозволяє християнину рости духовно.

          Якщо говорити простими словами про суть посту, то уявіть: я маю мету  підкачатися до літа, щоб носити мішки з картоплею. Коли я почну ходити в спортзал, то підніматиму мішки з картоплею, а братиму гантелі — перше менші і поступово збільшуватиму вагу цих гантель чи штанги. Здається, з одного боку, це безглуздо, бо я ж не практикуюся на картоплі, яку маю ціль носити, а на інших, зовсім не схожих речах. Та це дасть свій результат.

          Так і з постом, люблю його називати духовним спортзалом, ми практикуємо свою силу стриманості на чомусь простому і малому, як то їжа щоб коли прийде момент боротьби з більшою гріховною спокусою, ми могли стриматися і не згрішити. І це дійсно працює. Можна починати постити з простого, відмовившись від чогось одного. З часом піднімати цю планку так, щоб прокачувати свої духовні м’язи, які допомагатимуть боротися з гріхами. Також піст допомагає зосередитися на молитві роздумах і на читанні тому крім

          Піст — це не дієта. Вважливий духовний піст, який супроводжується молитвою та милостинею.

          «Якщо постиш, то доведи мені це своїми ділами. Хай постять не тільки уста і живіт, а й слух, зір, ноги, руки всі частини нашого тіла. Що за користь, коли ми стримуємося від їжі, а гриземо і з’їдаємо братів своїх». Так каже про піст Святий Іван Золотоустий. Тому пам’ятайте: піст — це не дієта.

          Правила посту в УГКЦ

          Існує чотири великі пости в цілому році: Петрівка, Успенський, Різдвяний та Великий піст. Вони великі, бо тривають досить довго. Щоправда, Петрівка дуже часто є коротким постом, оскільки залежить від святкування Пасхи. Цього року Пасха настільки пізно, що Петрівки взагалі немає.

          Також є інші окремі постні дні. І, звісно, кожна п’ятниця є постним днем. Винятковим є великі свята чи храму ви празник, а також загальниці, яких у році є чимало.

          Великий піст

          Увесь перший тиждень Великого посту є постним, тобто з понеділка до п’ятниці в перший тиждень посту ми відмовляємося тільки від м’ясних продуктів. Аналогічно увесь Страсний тиждень є постним. Інші тижні Великого посту ми відмовляємося від м’ясних продуктів тільки в понеділок, середу та п’ятницю, але впродовж усього посту вірні зобов’язані утримуватись від організації чи участі в гучних забавах. Це не забороняє слухати музику приватно.

          Та час посту — це час таких роздумів, тиші, більшої молитви. Тому від себе рекомендую в цей час слухати спокійну музику, класику чи християнські пісні.

          Хто може не постити?

          Є така категорія людей і в Церкві це чітко прописано. Від посту звільняються діти до 14 років і також особи, яким виповнило 60 років, важкохворі, вагітні, матері після пологів, ті, що годують грудьми, ті, що подорожують, якщо час подорожі перевищує 8 годин, а також ті, що важко працюють та ті, що харчуються зі столу інших — це про комплексні обіди на вашій роботі чи в школі, де ви не можете впливати чи змінювати меню. Також, коли вас пригощають чимось у гостях. Звільнені від посту убогі, які живуть із милостині.

          Чи можемо ми практикувати піст

          Чи можна постити від солодкого чи шкідливих звичок. Так, це буде дуже корисно, бо справді знаю людей, які й так не дуже їдять м’ясо чи його не люблять. Можна в часі посту відмовлятися від інших смаколиків, які ми забагато споживаємо, що часто є не дуже корисно. Шоколад чи солодке — загалом шкідлива їжа. Алкоголь, паління, навіть від соціальних мереж та багато інших варіантів.

          Чи заборонений секс в пості?

          Чи потрібно утримуватись від сексуальних стосунків подружжю в часі посту? Апостол Павло каже так: не ухиляйтесь одне від одного, хіба що за взаємною згодою до часу, що вам віддатися молитві. А потім сходьтеся разом, щоб не спокушав вас сатана вашою нестриманістю. Це означає, що в часі посту ви можете утримуватись від сексуальних стосунків в подружжі, але тільки за взаємною згодою. Не може жінка вирішити, що вона постить від сексу, а чоловік страждає. Та, як сам апостол Павло пише, що тоді буде спокушуваний той чоловік чи та жінка, якщо будуть дуже довго стримуватися. Тому така практика можлива, але перш за все за взаємною згодою.

          Підготувала Наталія Павлишин

           

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
        • ІКОНИ – ідолопоклонство? Чому ми їх почитаємо?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"