Чи можна християнам займатися йогою?

Читай також

  • Триває набір на річну сертифікатну програму ФБФ УКУ «Християнська традиція для сучасного світу»
  • Знайомство з живим Богом: як допомогти молоді краще пізнати сенс християнства
  • У видавництві «Свічадо» вийшла друком книга отця Михайла Димида «Відро цементу»
        • Чи можна християнам займатися йогою?

          Привіт! Нарешті ми знімаємо відео, про яке ви, наші дорогі глядачі, просили не раз. Чесно вам скажемо, ця тема не проста і неоднозначна; тут є над чим подумати, тому не розслабляйтесь. Якщо ви ще не підписані на наш канал, то обов’язково це зробіть, натиснувши червону кнопку внизу під відео. А ми починаємо!

          Почнемо з простого – що таке йога? Йога має свої корені в індуїстській релігії, з санскриту перекладається як “єднання” чи “зв’язок”. Звідси і завдання йоги – поєднати тіло, розум і душу, що призведе тебе до самовдосконалення чи пізнання чогось вищого. У світі налічують близько триста мільйонів йогинів.

          У християнстві немає інструкції чи правила щодо практикування йоги, тому ми не можемо вам сказати конкретно – “так, іди займайся йогою”, або заборонити вам це робити. 

          Бо, ми сказали на початку – тут прийдеться думати, тому зараз ми задамо вам три питання і тільки після того як ви самі дасте відповідь на них, ви зрозумієте чи варто ВАМ займатись йогою чи ні.  

          Перше питання: Яка твоя мотивація займатись йогою?

          Якщо ваша мета – стати більш гнучкими, розтягнути своє тіло, сісти на шпагат чи дбати про своє здоров’я – то проблем би не мало виникати. Бо очевидно, що ніхто не може заборонити вам займатись спортом. Якщо ви хочете релаксувати, зняти стрес після напруженого дня, увійти в себе, то ви можете практикувати християнську медитацію, про яку ви напевно раніше не чули. Медитація, походить з латинського слова “meditatio”, що означає міркування, роздумування. В книзі Ісуса Навина (1,8) написано: “Нехай книга цього Закону не відійде від твоїх уст, але будеш роздумувати про неї вдень та вночі, щоб додержувати чинити все, що написано в ній, бо тоді зробиш щасливими дороги свої, і тоді буде щастити тобі.”

          Християнська медитація – це тихе роздумування над текстом з Біблії, чи словом з літургії, чи іконою. Людина таким чином з’єднується із Богом і просить пояснення, щоб потім виконувати це в щоденному житті. 

          Тут задіяні серце, думка, фантазія, емоції та бажання. Переважно техніка християнської медитації передбачає сидяче положення, залишаючи спину прямою і нерухомою. Закривши очі, ви можете мовчки повторювати слово, яке вас зачепило, чи коротку молитву. 

          Друге питання: Чи є щось на занятті з йоги, що нагадує тобі індуїстські практики?

          Отже, ви ходите на заняття з йоги тільки заради спортивного інтересу. І тут перший дзвіночок – ваш інструктор пропонує очистити свідомість чи звільнити розум від думок. Християнство ж рекомендує завжди залишати свій розум тверезим і настороженим. Проте якщо це вас не лякає, то рухаємось далі. Дзвіночок № 2 – інструктор починає навчати вас різні мантри, наприклад “Ом намах Шівайя”, чи “Харе Крішна” – задумайтесь тут про те, що це вже релігійні практики індуїзму, і чи хочете ви, як християнин, їх практикувати.

          Тут ми маємо зрозуміти, що йога може схиляти до думки, що ми лише астральне тіло, яке заповнює всесвіт і нам треба єднатись із тим великим космічним єством. Для нас християн, індуїстське твердження, що світ тотожний з богом є регресією, бо ми вже маємо щастя пізнавати особового Бога. 

          Третє питання: Чи твоє сумління чисте, коли ти відвідуєш йогу? 

          Тут будемо коротко. Якщо практикуючи йогу ви відчуваєте мінімальну провину, чи докори сумління, чи будь що вам всередині підказує, що ви зайшли занадто далеко, то просто не робіть цього. 

          Якщо ж ваша совість чиста – то не переживайте, вона точно ніколи нас не підводить. Але радимо тоді не називати це йогою, бо йога – це шлях до іншої  духовності, не християнської. 

          Отже, давши собі відповідь на ці три питання, ви точно будете знати чи варто вам займатись йогою. 

          Не бійтеся шукати істину і помилятися, Бог за це не карає!

          Медитуймо! 

          Читай також

        • Триває набір на річну сертифікатну програму ФБФ УКУ «Християнська традиція для сучасного світу»
        • Знайомство з живим Богом: як допомогти молоді краще пізнати сенс християнства
        • У видавництві «Свічадо» вийшла друком книга отця Михайла Димида «Відро цементу»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 5 / 5. Vote count: 2

            No votes so far! Be the first to rate this post.