В дорозі на СДМ Лісабон 2023. Конспект для аніматора. Святість – так, це для мене

Читай також

  • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
  • «Прийди і подивися». 40 учасників із усієї України розпочали формаційне навчання
  • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
        • В дорозі на СДМ Лісабон 2023. Конспект для аніматора. Святість – так, це для мене

          Цілі формаційної зустрічі:

          Ми знаємо, що святими не народжуються, а стають

          Я усвідомлюю, що святість для всіх

          Ми відрізняємо святість від досконалості

          Знайомимося з постатями святих покровителів СДМ

          План зустрічі

          Це наша пропозиція – звісно можна модифікувати окремі частини, не змінюючи змісту. Додатково, залежно від часу проведення зустрічі, заохочуємо молодь до того, щоб включити до програми Святу Месу з проповіддю та поклоніння Пресвятим Дарам, а також можливість сповіді.

          Молитва на початок.

          Почніть зустріч із молитви до Святого Духа своїми словами.

          • Читання Божого Слова (1 Пт 1, 3 -14).   

          Благословен Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, який зі свого великого милосердя через воскресіння з мертвих Ісуса Христа відродив нас до живої надії, до нетлінної, непорочної і нев’янучої спадщини, збереженої для вас на небі, — для вас, котрі силою Божою зберігаєтеся через віру для спасіння, яке готове з’явитися в останній час. З того радійте, навіть якщо тепер ви маєте бути дещо засмучені всілякими випробовуваннями, щоб випробування вашої віри — набагато ціннішої за золото, яке гине, хоч і випробовується у вогні, — виявилося для похвали, слави і честі при з’явленні Ісуса Христа. Ви Його любите, не бачивши, ви вірите в Нього, хоча не бачите нині, радієте невимовною і преславною радістю, досягаючи мети вашої віри — спасіння душ! Про це спасіння вивідували та допитувалися пророки, які провістили для вас благодать. Вони досліджували, на що або на який час у них вказував Дух Христа, наперед провіщаючи Христові страждання і славу, яка настане після цього. Їм було відкрито, що не для них самих, а для вас служило те, що нині сповіщено вам через благовісників Духом Святим, посланим з неба, те, що бажають побачити ангели.

          • Завдання.

          Ось кілька порад, якими ви можете скористатися:

           1. Опитування – нехай кожен анонімно напише на аркуші паперу 5 ознак, за допомогою яких він вирізняє серед людей святих.  Потім прочитайте відповіді та запишіть їх на дошці.  Таким чином ви отримаєте профіль святого.

          2. Історії про святих – це буде гарна нагода освіжитися знання різних святих Церкви.  Пропонуємо, щоб серед них були також покровителі СДМ у Лісабоні.

           3. Голосування “Чи вважаєте ви, що можете бути святим?”  – нехай усі напишуть відповіді на аркуші паперу і покладуть в «урну».  Тоді прочитайте результати та перевірте, чи святість – це те, що ви вважаєте неможливо, або навпаки.

          • Конференція.

          Нижче наведено зразок тексту конференції, який може послужити натхненням для аніматора.

          Ще мить тому, виконуючи завдання, ми згадували різних святих.  Ми часто думаємо про них як про таємничих осіб, які жили далеко від світу, які були особливими і практично від народження готувалися, щоб Церква в майбутньому піднесла їх на вівтарі. У цьому нас часто можуть запевнити різні житія та агіографії, які часто показують їх таким чином.  Це може змусити нас повірити, що святість не для мене.  Що я не такий (не така).  Але сьогодні ми хотіли б, щоб ви змінили свій погляд на святість і могли повторити гасло “СВЯТІСТЬ – ТАК, ЦЕ ДЛЯ МЕНЕ!”

          1. Ніхто не народжується святим

          ..хіба тільки Господь Ісус чи Марія… але це були винятки.  коли ми дивимося на людей, яких Бог обирає для здійснення Його планів, не завжди ми побачимо там зразки морального життя.  Дивіться в Святому Письмі, кого Бог використовує: Мойсея – вбивцю, Марію Магдалину – повію, Петра – зрадника, Павла – гонителя Церкви.  Ми не поклоняємося їм, тому що вони були такими, але ми вклоняємося через них Богові, який зробив їх скелею для Свого Народу.  Досить сказати, що перший святий, кого канонізував сам Ісус був розбійником, що висів на хресті поруч з ним.  Тож можна стати святих, навіть в останні хвилини свого життя.  Святі не були досконалими.

          Вони робили помилки, як і всі інші.  Вони відзначаються титулом святих, тому що коли вони падали, то не тривали в гріху.  Благодаттю Божою ці святі чоловіки та жінки вставали, відмахувалися від бруду і йшли вперед.  Ось чому ми їх наслідуємо.  Як говорить народне прислів’я: «Неважливо, скільки разів ти впадеш, важливо, скільки разів ти встанеш».  Святий – це той, хто дозволяє Богу діяти у своєму житті, хто бореться зі своїми слабкостями, вадами, хто дозволяє Богу змінити себе.  І тут є ще одне зауваження…

          • Святість – це не досконалість

           Святість – це не якесь абстрактне поняття, якийсь ідеал, а передусім  стосунки з ОСОБОЮ.  Звичайно, ця особа — Бог.  Потрібно спочатку відчувати себе підкореними цією особою.  Тому що саме ця зустріч змінює все у вашому житті.  Отже, святість – це залишатися у зв’язку з Богом, який змінює ваше життя, а досконалість – це намагання досягти ідеалу власними силами.  Але ідеал вимагає багато зусиль, і це все одно залишається недосяжним.  Бог знає, що ти ніколи не будеш безгрішним.  Гріх вписаний у нашій природі з часів падіння наших прабатьків.  Це працює інакше: переживаю гріх з позиції друга Бога, а не, коли я повинен заслужити на гарну оцінку.  З Богом ви не повинні заслужити Його любов. Відчуй себе Його другом, улюбленою дитиною і з цієї точки зору прагни святості.

          •  Кожен має свою дорогу до святості

          Папа Франциск у своїй адгортації «Gaudete et exultate» нагадує нам, що кожен із нас покликаний до святості, що слова, які ми чули у прочитаному фрагменті Святого Письма: «Будьте святі, бо Я святий» слід сприймати дуже особисто.  При цьому він зазначає, що у всіх є свій шлях до святості.  Немає на світі двох однакових людей.  Кожен з нас унікальний.  Тому ми не повинні копіювати інших, щоб стати ще одним святим  Франциском, о.  Боско чи Домініком Савіо. Ми можемо ними надихатися, брати приклад, але, зрештою, мусимо це робити самі і дізнатися, до чого нас кличе Бог.  Ми можемо зробити це, дивлячись на наші таланти, середовище, в якому ми живемо, потреби людей навколо нас. Йдеться про маленькі жести, які ми робимо з любові до Бога чи до інших людей.  Вони це наші маленькі кроки, які ми робимо на шляху до святості. Наприклад: Жінка йде на ринок, щоб зробити покупки, зустрічає свого сусіда, він починає з нею розмовляти і доходить до осуду.  Потім ця жінка говорить всередині: «Ні, я ні про кого не буду говорити погано.» Це крок до святості. Потім вдома її син хоче поговорити з нею про свої мрії і хоча вона втомилася, вона сідає біля нього і слухає з терпінням і любов’ю. Це жертва, яка освячує.  Коли вона переживає хвилини страждання, то згадує про Пресвяту Діву Марію, бере вервицю і молиться з вірою.  Це ще один шлях до святості.  Потім, вийшовши на вулицю, зустрічає бідняка і зупиняється, щоб з любов’ю поговорити з ним.  Це наступний крок.

          • Церква дає нам приклади

          Церква, підносячи окремих людей «на вівтар», показує нам, що стати святим – це не нездійсненна місія.  Особливо коли дивимося на молодих людей, які, не будучи священниками чи монахами, могли досягти вершин святості.  Такі постаті, як св.  Домінік Савіо, св. Джорджо Фрассаті, або Бл.  Карло Акутіс показують, що можна стати святим і залишатися звичайною молодою людиною, мати друзів, грати у футбол, ходити до школи тощо. Шукати натхнення варто в пізнанні життя осіб, яких Церква дала нам як зразки.  Можливо, варто особливо придивіться до тих святих, яких обрано покровителями майбутнього Всесвітнього дня молоді.  Їх аж 13, то може й краще знайомство з одним із них ще більше переконає вас, що святість є також для вас.

          5. Робота в групах

          Об’єднайтесь в менші групи і нехай кожна група підготує невелику розповідь-презентацію одного з покровителів СДМ.  Це може бути у вигляді плаката, сценки, пісні, вірша тощо.

          6.  Домашнє завдання.

          Виберіть одного зі святих покровителів СДМ, який буде для вас особливо дорогим і супроводжуватиме вас під час підготовки до від’їзду.  Спробуйте більше дізнатися про історію його життя та моліться про його заступництво.

              7. Молитва

          Запишіть на аркуші паперу своїх покровителів, імена яких ви носите.  Далі прочитайте Літанію до всіх святих, додаючи до неї своїх покровителів.

          Джерело: JUVANIMA

          Читай також

        • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
        • «Прийди і подивися». 40 учасників із усієї України розпочали формаційне навчання
        • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.