Папа: СДМ – подія благодаті, що допомагає молоді мріяти

Читай також

  • Дикастерія віровчення про «серйозні порушення» проти людської гідності
  • ВПЛИВ НА ПАПУ РИМСЬКОГО. ДУХОВНИЙ ВИМІР ВОЇНА. ЗЛОВТІХА. ЗНАМЕННЯ. НА ВСЕ ВОЛЯ БОЖА? | Жовті Кеди
  • Посол України у Ватикані: Потрібно відкривати нові фронти, а не білий прапор піднімати
        • Папа: СДМ – подія благодаті, що допомагає молоді мріяти

          Папа Франциск написав передмову до книги «Тривала подорож до Лісабона» португальського кореспондента у Ватикані, яка представляє історію Світових днів молоді.

          «Досі маю перед очима та в серці безмірну кількість молоді, що в липні десять років тому приймала мене в Ріо-де-Жанейро», – пише Папа Франциск у передмові до книги «Довга подорож до Лісабона» авторства Аури Міґель, журналістки португальського «Rádio Renascença», яка є кореспонденткою у Ватикані. У вівторок, 2 травня 2023 р., радіо оприлюднило передмову, а сама книга, яка розповідає про історію Світових днів молоді, побачить світ 4 травня. Нагадаємо, що саме столиця Португалії від 1 до 6 серпня цього року прийматиме юнаків і дівчат з усього світу під проводом Наступника святого Петра.

          Слідами Івана Павла ІІ

          Святіший Отець розпочинає з особистих спогадів, зазначаючи, що переїзд між секторами сотень тисяч юнаків і дівчат назавжди закарбувався у пам’яті. Папа згадує ентузіазм, з якими вони вітали Єпископа Риму, «що прибув виконати зобов’язання, взяте його попередником».

          «Зі мною, як і з Венедиктом XVI, сталося те саме: перші міжнародні подорожі наших понтифікатів відбувалися з нагоди Світового дня молоді – в Ріо-де-Жанейро в моєму випадку, та 2005 року в Кельн, тобто, на його батьківщину, у випадку Папи Ратцінґера, також кілька місяців після сходження на Петровий престол. Ми обоє, так би мовити, були “поставлені” на стежку, яку протоптав святий Іван Павло ІІ, йдучи за спонуками Святого Духа», – пише Папа Франциск, підкреслюючи, що «СДМ були і залишаються сильними моментами в досвіді багатьох підлітків і молоді, й початкове натхнення, яке підштовхувало нашого любого Папу Войтилу, не зменшилося. Ба більше, – додає він, – зміна епохи, яку переживаємо більше чи менше усвідомлено, є викликом також і насамперед для молодих поколінь».

          Молодість – відкритість на дійсність

          У цьому контексті Папа зазначає, що для підлітків нашого часу, яких називають «уродженцями цифрового світу», існує щоденна загроза «самоізолюватися», проживаючи значну частину свого життя «у віртуальному середовищі», і досвід локдаунів поглибив ці загрози.

          «Вийти з дому, вирушити в подорож з товаришами, пережити сильний досвід слухання й молитви, поєднаних зі святковими моментами, зробити це разом, вчиняє ці хвилини цінними для життя кожного», – пише Святіший Отець, нагадуючи, що він постійно закликає молодь не бути лише спостерігачами з балконів, не дивитися на світ виключно через екран, не бути «диванними». «Молодість – це мрія, це відкритість на дійсність, це відкривання того, що є насправді вартісним у житті, й боротьба, щоб це здобути», – підкреслює Наступник святого Петра.

          «Нас цікавить те, що діється в світі»

          Папа зауважує, що сьогодні, «після жахливого досвіду пандемії», яка нагадала, що ми не є володарями свого життя та можемо врятуватися лише разом, «світ потрапив у вир війни та переозброєння».

          «Гонка переозброєння здається нестримною і загрожує привести нас до самознищення. Війна, що була розв’язана проти багатостраждальної України, кривава війна в серці християнської Європи – це лише один з багатьох фрагментів тієї третьої світової війни, що на жаль триває вже роками. Численні війни залишаються забутими, відбувається стільки конфліктів, коїться стільки невимовного насильства», – пише Святіший Отець, підкреслюючи, що юнаки й дівчата, зі своїм ентузіазмом, не можуть бути байдужими до того, що діється в світі, до долі своїх ровесників і до долі планети, а досвід СДМ показує, що вони є «протиотрутою» від «нечутливості, яка віддає перевагу диванові».

          «Вони залучили, розрухали, кинули виклик поколінням жінок і чоловіків. Звичайно, недостатньо пережити “сильний” досвід, якщо його потім не розвивати, якщо він не знаходить плідний терен для підтримки та супроводу. СДМ – це подія благодаті, яка пробуджує, розширяє горизонт, зміцнює прагнення серця, допомагає мріяти, скерувати погляд за межі. Це посаджена насінина, що може принести добрі плоди. Ми сьогодні дуже потребуємо пробудженої молоді, що прагне дати відповідь на Божу мрію, цікавитися іншими. Молоді, що відкривають радість і красу життя, відданого Христові через служіння іншим, найубогішим і стражденним», – підкреслює Папа.

          Vatican NEWS

          Читай також

        • Дикастерія віровчення про «серйозні порушення» проти людської гідності
        • ВПЛИВ НА ПАПУ РИМСЬКОГО. ДУХОВНИЙ ВИМІР ВОЇНА. ЗЛОВТІХА. ЗНАМЕННЯ. НА ВСЕ ВОЛЯ БОЖА? | Жовті Кеди
        • Посол України у Ватикані: Потрібно відкривати нові фронти, а не білий прапор піднімати
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.