Молодь 2016. Крок 23

Читай також

  • У що я перестала вірити після СДМ
  • Папа підбив підсумки своєї подорожі до Лісабона: притча про можливість миру
  • Владика Гліб Лончина на СДМ у Лісабоні пояснив молоді, що означає заклик Ісуса — «Будьте, як діти»
        • Молодь 2016. Крок 23

          «Молитва – це зустріч і радість».

          Це двадцять третій крок програми духовних приготувань української молоді до Світового Дня Молоді Краків 2016

          Повернення з Емаусу. Так само, як учні, які втікали з Єрусалиму, зустріли Христа, який вияснив їм все, чого вони не розуміли, після того повертаються до Єрусалиму, до спільноти учнів Христових, до постійного перебування у спілкуванні з Воскреслим, так само і ми на останніх кроках нашої підготовки повністю перетворюємо той шлях, що ми пройшли у молитовну зустріч з Христом.

          Останні три зустрічі є прикінцевою «школою молодіжної молитви», яка торує дорогу до безпосередньої зустрічі з молоддю усього світу і відкриває передсмак того, що буде головним в цій зустрічі: поєднатися з Богом в планетарній спільноті юних і через то освятити наше майбуття.

          Розпорядок зустрічі

          • Збір
          • Привітання та початкова молитва
          • Вступне слово
          • Презентація теми
          • Праця в группах
          • «Вільний мікрофон» (інтерв’ю)
          • Домашнє завдання
          • Молитва
          • Чай і щось смачненьке

          Збір

          Зібратись! Якщо зустріч випадає в період нашого Великодня, то обов’язково привітати всіх учасників групи з цим світлим празником…=)

          Привітання

          Привітатись “Христос Воскрес!” І молимось тричі тропар Воскресіння: «Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим що в гробах життя дарував».

          Вступне слово

          Вступне слово повинне нагадати всім учасникам групи, що Краків вже дуже близько і ми повинні активно підготовлятись до поїздки, особливо якщо ваша групка ще не почала реєстрації  то це варто зробити якнайшвидше.

          Презентація теми

          Тема подається лідером спільноти і повинна бути висвітленою на початку зустрічі для того, щоб надалі ми змогли виконувати наступні пункти.

          Біблія в численних історіях показує нам, як змінюється людина, зустрічаючи Бога чи Ісуса Христа. У зустрічі з Богом пророки віднаходять своє покликання і стають заново посланими. У зустрічах з Ісусом люди віднаходять здоров’я, підводяться, набирають відваги, аби прийняти себе, можуть присвятити себе Богу (покликання митаря Матея – Лк 19,1-10) або розпочати нове життя (Лк 1,40-45).

          Отож і я запрошую вас поглянути на молитву як на зустріч. Вона відбувається на кількох рівнях. Насамперед, аби могти зустріти Бога, я маю зустріти себе самого. Важливою вказівкою можуть стати тут слова св. Кипріана (†258), який казав так: «Як можеш від Бога вимагати, аби тебе слухав, якщо сам себе не слухаєш? Хочеш, аби Бог про тебе пам’ятав, а сам не пам’ятаєш про себе».

          Що означає слухати себе? Це означає слухати свою істинну суть, торкнутися себе самого. Це також означає слухати свої відчуття й потреби, слухати те, що в нас пробуджується. Молитва не є побожною втечею від себе, а чесною і нещадною зустріччю із собою. Євагрій з Понту казав: «Хочеш пізнати Бога – пізнай насамперед самого себе». То ніяка не психологія віри, а обов’язкова умова молитви.

          Якщо я одразу втікаю в побожні слова або почуття – молитва провадить мене не до Бога, а лише на неозорі поля моєї уяви. Йдеться про те, щоб віднайти своє «я», дійти до серцевини своєї особистості. Одним зі способів є настійливе запитування себе: ким я є? хто я? Тоді спонтанно з’являються відповіді та образи. В кожній з цих відповідей можуть критися слова: ні, то не я, то лише частина мене. Я не той, за кого мене сприймають друзі, я не той, за кого сам себе вважаю. Я не ідентифікуюся з роллю, яку граю перед знайомими, ані з маскою, що її натягаю поміж приятелями.

          Може бути так, що, спостерігаючи за собою, я помічаю, що в храмі поводжуся інакше, ніж на робочому місці, в школі або вдома. Хто я є насправді? Я не є те ж саме, що мої почуття й думки. Думки і почуття існують у мені, але моє «я» не полягає в них, його потрібно шукати здаля від мислення й відчування. Ми не можемо визначити це «я» ані його зафіксувати. Але, заглиблюючись у себе щораз більше, відкриємо хоча б частково таємницю власного «я».

          «Я» – це більше, ніж вирізнення з-поміж інших, більше, ніж вимір самої по собі свідомості, більше, ніж результат історії мого життя. «Я» означає: я покликаний Богом на ім’я, і це ім’я невисловлюване. Я – слово, яке Бог промовляє виключно в мені.

          Моя суть – то не мої досягнення, не мої знання ані мої почуття, а слова, які Бог промовляє тільки в мені і які тільки в мені й через мене можуть бути прийняті в цьому світі. Зустріти самого себе означає мати усвідомлення цього єдиного Божого слова в собі. Бог промовив уже через моє існування, вирік своє слово в мені. Молитва як зустріч із собою самим означає зустріч у моїй найглибшій глибині цього Бога, Який у мені промовляє до мене і сам у мені висловлюється.

          Натхнення до молитви

          Отож помолися якнайкоротше і якнайдосконаліше, як тільки зможеш.

          Боже завжди незмінний! Зроби так, що я пізнав себе, зроби, щоб я пізнав Тебе – ось моя молитва. Боже, Отче наш, Котрий заохочуєш нас до молитви і даєш нам те, про що молимося! Якщо просимо Тебе про благодать – краще живемо, стаємо кращі. Вислухай мене, бо ось я тремчу в самотності, подай мені руку! Покажи мені світло Твоє, виведи мене з помилок і провадь, аби я зумів повернутися до самого себе й до Тебе. Амінь.

          Св.Августин (354-430)

          Прийми цю сповідь, жертву, яку приносять мої вуста Тобі, Який їх створив і схилив до того, щоби славили Твоє ім’я. Зціли всі кості мої, аби волали: Господи, хто ж подібний до Тебе? Той, хто сповідається тобі, не повідомляє Тебе про те, що в ньому діється. Твої бо очі пронизують закрите серце. Людина може обгородитися жорстким панциром, але то є нічим для Твоєї руки, яка, коли хочеш, може будь-який панцир скрушити – або щоб виявити милосердя, або щоб завдати кари. Ніхто не може захиститися перед жаром Твоїм.

          Нехай моя душа, славлячи Тебе, покаже цим свою любов. Нехай славить Тебе, даючи свідчення про вчинки Твого милосердя. Ані на мить я не перестаю прославляти все Твоє створіння. Людина розтуляє уста для молитви, і дух її проголошує Твою славу. Також і тварини та неживі речі славлять Тебе вустами тих, хто до них придивляється.

          Бо ж наші душі, коли опадають із сил в утомі, спираються на речі, які Ти створив, аби підвестися до Тебе, Котрий їх так чудесно створив – а там, у Тебе, є справжній відпочинок і справжня міць.

          Св.Августин, Сповідь 5,1

          Маріуш Возняк ОР, Католицький Вісник
          Джерело: CREDO

          Праця в групах

          Далі спільнота ділиться на 3-4 групки (при потребі можна і більше, і менше), кожна з команд таємно від іншої отримує запитання для роздумів, які вони повинні обговорити в групці але так щоб не цього обговорення не чули члени іншої групки:

          1. Що говорить про молитву Кипріян?
          2. Яким чином молитва допомагає пізнати нам себе за Євагрієм Понтійським?
          3. Чому молитва це місце зустрічі?
          4. З ким ми здатні зустрітись у молитві і яким чином це нас змінює?

          Після обговорення цих питань в групці ми повертаємось до загальної зустрічі.

          «Вільний мікрофон»

          За принципом журналістів, кожен учасник групи йде і запитується в будь-якого учасника іншої групи про що вони говорили на дискусії. Варто старатись опитати якомога більше людей для того, щоб спробувати приблизно вгадати, яке запитання обговорювала ця група. Опісля 7-8-ми хвилин повертаємось назад до групи й ділимось почутим, намагаємось визначити, які ж інші команди мали запитання. Зробити в себе в команді список з трьох питань, які обговорювались в інших командах, на основі почутого під час опитування. Переможе група, яка найточніше складе список з питань обговорюваних в інших групах.

          Під час опитування можна говорити все, що обговорювалось у вас в групі, крім назви самого питання.

          Домашнє завдання

          Повторити банс “Блаженні милосердні” або вивчити.

          Помолитись в намірі миру в Україні вервичку з воскресними розважаннями.

          Чай, кава, печиво, молитва, Христос Воскрес…=)

           <<< Крок 22             Карта “Молодь 2016”             Крок 24 >>>

          Читай також

        • У що я перестала вірити після СДМ
        • Папа підбив підсумки своєї подорожі до Лісабона: притча про можливість миру
        • Владика Гліб Лончина на СДМ у Лісабоні пояснив молоді, що означає заклик Ісуса — «Будьте, як діти»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.