Забагато буде чтива, або Нове життя для книги

Інші дописи автора

  • Немає пов’язаних публікацій.
        Забагато буде чтива, або Нове життя для книги

        Привіт усім книголюбам! Як поживають ваші великі й не дуже, затишні й улюблені, цікаві й неповторні (бо в кожного вони різні) особисті бібліотеки? Скажіть, у вас є таке місце вдома, де можна на години втрачати свідомість від шурхотіння сторінок, краси різнобарвних корінців книг?.. Якщо ви ствердно киваєте головою, то ця стаття для вас, якщо ж навіть поки не можете пишатися шафами, заставленими сотнями томів, але бережно й майже інтимно торкаєтеся до своїх книг, вам теж рекомендується до прочитання цей матеріал=)

        Нещодавно я зіткнулася з проблемою: у моїй маленькій бібліотечці ще не так і багато книг, але їх уже немає куди ставити! Вони всюди: у шафі, у тумбочці, у картонних ящиках з-під посилок, під робочим столиком зложені одна на одну, приставлені до крісла. А ще ж більше десятка книг читають друзі… Це вже не дім, а суцільна книгозбірня. Що ж робити? Куди їх дівати? Надмір книг став головною причиною, чому я нарешті вирішила провести сувору ревізію.

        У чому полягала суть цієї ревізії? Для початку я знесла книги з усіх кімнат в одну (ох і покачала м’язи!). Потім порозкладала їх в алфавітному порядку й записала до новоствореного зошита коротку інформацію про кожен томик – автора, назву й жанр, пронумерувала (виявляється, за останні два роки їх назбиралося 290 штук).

        Далі постало питання: що це за книги? За ним виникло наступне: чи всі вони мені потрібні? Виявилося, що кільком десяткам екземплярів я могла зі спокійною совістю сказати: «Перепрошую, але ви вже зайві». Ці книги подобалися мені свого часу, читалися з неймовірним захватом і захопленням, але вони себе вже вичерпали. Тож настав час розпрощатися з ними.

        Але як це зробити, щоб не було шкода томиків, які принесли скільки задоволення (а це й історичні видання, і український та світовий постмодерн, і класика)? Варіант з макулатурою одразу ж було відхилено. Зрозуміло, що вторинна сировина – це добре, бо економляться лісові насадження, але така доля для майже рідних книг мене не вдовольнила. Що ж, на щастя, є й інші способи з користю позбутися непотрібних книг. Ось ті, які мені послугувалися:

        • Зробити друзям подарунок. Так, банальний, але надійний шлях. Проте щоб ваш друг чи подруга не сконфузилися від презенту (по принципу на тобі, Боже, що мені негоже), я запропонувала обрати з переліку те, що їм сподобається. Спрацювало: п’ять книг знайшли нових господарів з мого містечка, ще стільки ж поїхали до друзів в інші міста, а одна навіть у Польщу.
        • Інтернет – наше все. Зрозуміло, фразу не варто сприймати буквально, та все ж. У павутинні соціальних мереж існує не один десяток спільнот про книги, тож там сміливо можна розмістити інформацію про те, що ви ладні зробити комусь приємність у вигляді книжки. Якщо ж не готові до акту дарування безкорисно, то обмін – це теж чудово (я обмінювалася на листівки для посткросингу), ну, або ж можете продати, та не забувайте, що ціна книги буде залежати від її стану.
        • Допомогти бібліотекам розширити асортимент. У маленьких містах (наприклад, у моєму) часто-густо в бібліотеках на полицях стоїть література, яка поступово втрачає свою актуальність. Так, енциклопедії та класика – це чудово, але ж читачеві хочеться й чогось новенького, чи не так? Чом би й не допомогти в цій справі, до того ж, колись вам можуть стати у пригоді люб’язні бібліотекарі, коли потрібно буде знайти якесь видання для курсової, реферату або ж для дозвілля.
        • Підтримати військових у зоні АТО. Мабуть, найкраща ідея дати книгам нове життя. Правда, я не одразу про це подумала, але для хлопців, на щастя, залишилися чи не найкращі книги – Павла Загребельного (два однакових томики, то чому ж би й не поділитися з кимось?), Івана Багряного й Івана Малковича.

        Отже, це ті способи, які допомогли мені звільнити місце в бібліотечці. Правда, не надто багато його стало, але кожна книжка знайшла нового господаря, який був їй радий. Зрозуміло, що є ще й інші варіанти для «нового дихання» книги, тож обирайте – віддати в дитбудинок, залучити до буккросингу, залишити в кафе з побажанням успіху тому, хто знайде цю книгу або ж попросити по прочитанню повернути на місце знаходження, щоб ще хтось насолодився томиком.

        Але не забувайте, що книги мають бути в більш-менш гарному стані, щоб їх було і приємно брати до рук, і щоб вони не розпадалися під час читання новим господарем.

        Отже, книгомани, підтримуйте лад у своїх бібліотечках та періодично знаходьте книгам нових господарів=)

        Інші дописи автора

        • Немає пов’язаних публікацій.

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Велика мрійниця, яка не уявляє свого життя без книг, творчості і - музики =)