«Я так роблю – отже це є добра справа!»

Інші дописи автора

        «Я так роблю – отже це є добра справа!»

        Зазвичай ми не беремося пояснювати те, чого самі не розуміємо. А для того, щоб зрозуміти й пояснити, чи бодай щось сказати по певних питаннях, ми спершу проходимо курси, відвідуємо якусь навчальну програму, або самостійно вивчаємо ці питання. Щойно тоді можемо сказати щось путнього – і слова наші мають вагу та звучать переконливо. І що важливіше питання стоїть перед нами, то більшої компетентності від промовця вимагає сама логіка.

        Read in English: «I DO IT THIS WAY, SO IT IS A GOOD DEED!»

        Не може вияснювати щось про комп’ютерні технології той, хто не має відповідних знань і лише здалеку бачив комп’ютер. Не може навчати про склад автомобіля і про принцип дії його агрегатів той, хто вміє всього лише водити автомобіль – хай навіть дуже вправно, – але ніколи не вивчав професії механіка автомобіля. Було б смішно допитуватися щось про хворобу та про її наслідки в пацієнта – навіть якщо він дуже хворий – замість у професійного лікаря, хіба що той пацієнт сам щось вивчав про хворобу і має певні знання. Можна ще багато таких прикладів наводити. І я переконаний, що всі погодяться із тим, що не можна з абсолютною певністю відстоювати те, чого ти не знаєш і чого бодай трохи глибше не пізнав і не намагався зрозуміти.

        І тут на думку приходить таке спостереження: як часто сучасна людина береться видавати гучні твердження про те, чого по суті не знає, бо ніколи цим не цікавилася. Люди відстоюють певні ідеологічні позиції щодо абортів, щодо контрацепції, щодо статевості, щодо сім’ї, щодо гомосексуальних статевих відносин тощо. Але хто з них і скільки часу приділив для того, щоб осмислити і добре пізнати суть питання, яке відстоює? Я переконаний, що більшість мають простий аргумент: я так роблю – отже це є добра справа! Але ж погодьтеся, що це неправильна аргументація, і на ній не можна будувати своє життя. На такій основі не можна приймати життєво важливих рішень.

        Пригадується мені історія про одного хлопчину, який вихвалявся, що він добре розуміється на дівчатах, може все про них розказати. Знає, як до них підійти, як спокусити, як звабити та «використати». Але коли того «експерта» запитали, чому в жінки періодично відбувається менструація, то він лише знизав плечима, почервонів і замовк…

        Фото: writingelves.com

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Замість того, щоб нарікати на темряву, засвіти свою свічку (Конфуцій)