Ватра людських стосунків

Інші дописи автора

        Ватра людських стосунків

        А людські стосунки можна порівняти із ватрою.

        Для ватри дуже важливо вже на початку добре поскладати сухі якісні дрова, а відтак розпалити її.

        Кожна людина має потенціал, щоб творити добрі, тривалі, взаємозбагачуючі стосунки. Не раз переконуємося, що можемо доволі легко розпочати відносини з будь-якою людиною.

        Але приготувати й розпалити ватру – це лише початок справи. Навіть якщо візьмемо до уваги відому приказку, що початок – це вже половина справи. Розпалити ватру – це все ж таки лише перша половина того, що необхідно зробити. Бо вона потребуватиме постійного підкидання добрих дров, щоб не погаснути, а надалі зігрівати всіх, хто зібрався навколо неї. Інакше це яскраве й тепле чи навіть пекуче багаття буде поступово пригасати… і по якомусь часі всім зібраним залишиться хіба що сумувати над згарищами ватри.

        Якщо люди постійно не дбають про те, щоб вогонь їхніх відносин не згасав, а навпаки розгорявся, то з часом прийде до того, що сидітимуть і оплакуватимуть залишки їхньої любові – такої гарячої, пекучої та багатообіцяючої.

        Дровами не можна називати тільки приємність. У щоденних людських відносинах вона становить лише один із елементів. Зрештою, навіть цю приємність потрібно вміти належно приймати й дарувати: з повагою, подякою, любов’ю – без егоїзму, користолюбства, самовивищення. Дровами, які скріплюють людські відносини, є вміння зріло переживати також інші почуття, наприклад, незадоволення, смуток, невдачі тощо – переживати таким чином, щоб не зранити близьку людину.

        А ще треба вчитися достойно зустрічати випробування, небезпеки й виклики – намагаючись вберегти кохану людину від болю та неприємності. Чи не найважливішим є бути готовим залишатися з людиною там, де її болить, де вона переживає біль – а не втікати при першій можливості. Ось це все та багато іншого можна назвати дровами, які мають все життя підтримувати й збільшувати ватру людських відносин.

        Насолоджуватися приємними переживаннями – це лише один із складників тривалих і міцних людських стосунків. І як підказує інтуїція та життєвий досвід, це далеко не найважливіша складова добрих відносин. Бо ми набагато більше потребуємо тих, хто готовий підтримати нас у випробуваннях, у біді, хто готовий прийняти й зрозуміти наші немочі та недотягнення… аніж тих, хто залишається поруч лише у хвилини радості та приємності, і зникає при перших ознаках того, що «градус» приємності зменшується.

        Фото: ua.torange.biz

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Замість того, щоб нарікати на темряву, засвіти свою свічку (Конфуцій)