ДЕ БОГ КЛИКАВ – ТАМ ВІН БУВ ЩАСЛИВИЙ (Людині, що “принесла сонце в мій світ”)

Інші дописи автора

        ДЕ БОГ КЛИКАВ – ТАМ ВІН БУВ ЩАСЛИВИЙ (Людині, що “принесла сонце в мій світ”)

        Коли чуєш його ім’я – не можеш залишитися байдужим. Добрий, поважний, відкритий, люблячий, завжди молодий, а головне – щирий: такий він назавжди в наших очах, більше того,  у наших серцях.

        В особі о. Василя маємо гарний приклад молитви і довіри Богові “аж до сліз і перемоги у випробуваннях” в кожній життєвій ситуації, радісній чи прикрій.

        Починаючи з 2001 року, о. Василь опікувався українцями Італії, а згодом, після створення Пасторально-міграційного відділу, – українцями емігрантами в європейських країнах, де не було структур УГКЦ. У 2006 році отець Василь Поточняк став організатором десятиденної пішої прощі мігрантів та їх родин “Самбір-Зарваниця”. З 2008 року організатором та натхненником щомісячних зустрічей мігрантів, нічних прощ та молитовних чувань мігрантів та їх рідних у різних містах України: Львів (нічна проща Львів-Страдч), Дрогобич (нічна проща Львів-Грушів), Стрий (нічна проща Стрий-Кохавино), Самбір (десятиденна проща “Самбір-Зарваниця”, нічна проща Самбір-Лаврів), Івано-Франківськ (нічна проща Івано-Франківськ- Погоня, Івано-Франківськ-Крилос, Івано-Франківськ-Духова Криниця), Гошів (нічні чування на Ясній Горі), Болехів (зустріч мігрантів), Тернопіль (конференція мігрантів), Киів (зустріч Нового року, конференція мігрантів, нічні чування), організатором Великопосних і Передріздвяних реколекцій для прочан (Гошів, Стрілки, Дрогобич), ідейним натхненником спорудження пам’ятника трудовим мігрантам (заробітчанам) у Зарваниці, фестивалю мігрантської творчості у Зарваниці та багатьох духовних та культурно-патріотичних починів. (palomnyk.at.ua )

        Зі серпня 2012 року тривала боротьба отця Василя проти страшної недуги – раку легень, в якій він мужньо стояв у вірі, у великому дусі та терпінні. Та попри все – отець безперервно продовжував підготовку та організацію прощі мігрантів із Самбора до Зарваниці.

        Сьогодні, коли отець Василь з Богом, хочеться дякувати, як йому так і Всевишньому. Любив Бога так, як люблять лише одиниці. Його правило «Нехай буде воля Твоя» спонукає задуматись. Він робив все, аби виконати його.

        Хоч і не чує наших слів його вухо, та душа – вічна – відчуває їх. До нього приходили всі: люди, яких боліло, з цікавістю приходила молодь, яка чекала батьківської настанови, як склянки води, діти, які відчували любов та підтримку найбільше – вони ж бо діти. Не було байдужих, що чули його слово. У нього був тихий розважливий голос, але то на краще – ми ще більше прислухалися, щоб почути його слова. Вмів правильно обробити грунт, щоб засіяти його зерном. Наші серця були, є і будуть повні його поучень, поучень Божих, адже саме вони були основою його життя.

        Бог забрав отця, бо Він того захотів. Так… молодий та сильний, але за його ж словами – «важливо не те, скільки ти живеш, а те – як ти живеш». Так і він жив. За 42 роки життя зробив те, чого багато з нас не в змозі зробити за 80. Як? А дуже просто: «…намагаюсь пережити “свій час” в Бозі дуже свідомо і подячно, преображаючи його на проповідь любові, прослави і вдячності…» (о. Василь, 8 листопада 2012 р.Б.)

        Говорити багато про нього – це нічого не говорити, бо він сам за себе все сказав. Не нарікав, дякував, любив, прощав…і все-все. Справжній друг для мене і для кожного, хто знайомий з Ним. Не сумуймо. Він з Богом. А тільки принесімо Богові подяку, як того вчив і він. Адже любити можна не тільки тих, хто живий, а й тих, кого Бог назавжди оселив у твоєму серці. Вічная пам’ять!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Коментарі