Подружжя – творці великого проекту

Інші дописи автора

        Подружжя – творці великого проекту

        Десятого червня у Львові відбулася презентація і обговорення Апостольського звернення Папи римського Франциска під назвою Радість любові. У цьому документі знаходимо роздуми про стан сім’ї у сучасному світі, про виклики, які стоять перед цією спільнотою. Разом з тим Святіший Отець роздумує про величне покликання, яке сім’я має сповнити сьогодні попри всі труднощі, які вона зустрічає на своєму шляху.

        Вступити у шлюб – це ніби вирушити у прекрасну життєву мандрівку. Очевидно, до неї потрібно добре готуватися. Адже вирушаючи в дорогу, ми беремо із собою необхідні речі та вивчаємо основні навики, які допоможуть успішно пройти намічений шлях.

        Особливі випробування чекатимуть подружжя вже у перші роки спільного життя. З різних причин буває так, що люди вступають у подружній стан не будучи ще належно сформованими та готовими. А з іншого боку, виклики, які раптом появляються у їхньому житті, можуть перевершувати усі сподівання. Це треба мати на увазі та бути завжди готовими боротися за спільне щастя. Пройдене випробування чи навіть найменша спільна перемога – це утвердження та поглиблення свідомого рішення подругів бути разом і любити одне одного аж до кінця життя.

        Потрібно чітко усвідомити, що шлюб – це не завершення справи, яке дозволяє нам нарешті розслабитися. Це Таїнство є радше початком нової дійсності. Двоє людей свідомо поєднують своє життя, щоб стати протагоністами, господарями своєї власної історії, творцями великого проекту, який потрібно буде постійно реалізовувати разом. День за днем у Божій благодаті вони мають спільно творити своє майбутнє, зростаючи для цього духовно та особистісно.

        Важливо, щоб молоді подружжя творили свої власні традиції. Це дає відчуття захищеності, впевненості, стабільності й усталює певні постійні ритуали. Але разом з тим треба вміти також потрясати рутину щоденного життя різними великими чи малими сімейними  святами. Такі святкування відновлюють динаміку любові, очищують її від монотонності та наповнюють яскравістю і надією.

        Для кожного подружжя дуже важливо перебувати в добрих відносинах із іншими подружніми парами, зокрема із старшими, які вже мають певний життєвий досвід. Вони можуть від першої особи допомогти зрозуміти те, що переживає молоде подружжя, показати можливі шляхи виходу із кризових ситуацій. Такі люди можуть навести багато прикладів із власного життя, або із життя інших досвідчених подружніх пар. Окрім того, ці сімейні пари можуть подати практичні поради на щодень: як з користю спільно проводити час, як налагодити спілкування з дітьми, як організовувати спільний відпочинок, святкування важливих подій і річниць, як разом зростати в духовності, як навчитися мистецтва спілкування тощо.

        Для кожної сім’ї дуже важливо постійно зростати у вірі. Для цього мають служити часті сповіді, духовний супровід, участь у літургійному житті та інших важливих заходах. Особливої уваги заслуговує спільна сімейна молитва: «сім’я, яка молиться разом, завжди перебуває в єдності». Ну і велику вагу має також зібрання сім’ї довкола Слова Божого: спільне читання Біблії. Бо саме тут знаходимо критерії правильного судження та просвітлення для розпізнавання різних викликів, які подруги та їхні сім’ї постійно будуть зустрічати.

        Потрібно завжди творити простір, у якому можна промовляти серцем до серця. Якщо навчитися робити це у спокійних обставинах, то воно особливо допоможе у час криз чи важких випробувань. Бажання залишатися разом і прагнення подолати всі перешкоди має спонукати чоловіка та дружину спільно віднаходити відповіді на складні питання і давати силу йти далі у пошуках гармонії подружніх стосунків.

        Фото: klimasteinhaus

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Замість того, щоб нарікати на темряву, засвіти свою свічку (Конфуцій)