Чи святкував би 8 березня Ісус?

Інші дописи автора

        Чи святкував би 8 березня Ісус?

        8 Березня, як і  інші дати в календарі, уже багато років потерпають від святкового неспокою. Що ж із цим днем так, не так, святковий він, а чи ні – наболілі та заяложені теми для обговорень. Особливо цьогоріч в Україні, коли запропоновано альтернативу “рудиментам” радянського свята – Шевченковий день. Запропоновано, чи узгодять – буде видно.

        Однак сьогодні – це все-таки державний вихідний. І мені вкотре скортіло поритись в історії. Порпання ні до чого суттєвого не привели – мені, як неісторику, важко щось сказати по суті. Особливо хіба запам’яталось із котроїсь статті: 8 березня до нормальних жінок ніякого стосунку немає. Грізна фраза, що скажеш. От я уявляю собі, коли б таке повторила моїй бабусі, усе життя якої було “радянським”  і вона серйозно ображається, якщо не привітати із цим святом.

        І тут, погоджусь, підійде історія з Мойсеєм, який сорок років водив народ по пустелі – від радянщини не так легко позбутися, потрібен час і зміна поколінь. Але суттєво також і те, чим є це свято для наших старших жінок. Може, саме сьогоднішній день для них особливо потрібен як жест, як ще одна нагода полестити своїй жіночності.

        Бо зі святами, друзі, насправді не так просто. Чого ми й досі нерідко керуємося забобонами – до дня народження, до похорону, більше того, чи так старанно кожен з нас довідувався про традицію обрядових дій, до прикладу, на Різдво чи Великдень? А там багато цікавого. У нас також багато “рудиментів” язичництва, які давно уже втратили своє первісне значення і слугують із зовсім іншою метою. Йдеться про традицію. Традицію, яка зокорінює кожного і живить. І для когось День Жінки має бути таки Днем Жінки.

        Мені, як християнину, цікаво, чи варто святкувати це свято. От чи святкував би його Ісус? Не знаю. Але добре знаю, наскільки високо саме Христос підніс авторитет жінки у суспільстві. Скільки біблійних історій про це. Це Ісус наважився утихомирити натовп “праведників”, які намагались каменувати спійману на перелюбі жінку, це Ісус дозволив повії торкнутись до своїх ніг, це Ісус заговорив із самарянкою, це Ісус мав серед друзів багато жінок і саме вони перші дізнались про Його Воскресіння.

        Ісус відкрив для заскорублого тодішнього суспільства – ніжне і беззахисне серце жінки. Яку не осуджувати треба насамперед, але розуміти.

        Мені здається, що сьогодні християни як ніколи мають дбати про свідоме прийняття своєї статевості. І чоловіки-християни кожного дня своє ставлення до жінок мають вимірювати критеріями Спасителя: Ісус так вчинив би, як чиню я?

        Фото: l1aadcbk

         

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Учасник команди ДивенСвіт:)

            Коментарі

            • Василь    23.03.2017 о 09:23

              Шановні жіночки, невже Вам відомі тільки два види відпочинку: хильнути або сходити в церкву? Життя різноманітніше! )))

            • ольга    12.03.2017 о 12:34

              Я згідна з дівчатами.Мені вже 59 ,але я ніколи не святкувала це свято /воно постійно в піст/ ,а ще його святкував мій чоловік ,а я плакала.

            • Наталія    09.03.2017 о 19:35

              8- березня, для людей , які мають багато своїх задумів, але їм катастрофічно не вистачає часу, це додатковий вихідний, коли можеш зайнятися любимою справою. А для інших – давайте говорити правду- ще один привід хильнути хмільної, за здоров’я любої жінки, до якої прийде додому ось таке “щастя” і буде скандалити цілу ніч. Якщо й святкувати свята, то православні, щоб люди могли хоч в церкву сходити. А то наші “нові українці” створюють такі умови що ні дня, ні ночі

            • Згідна на 100% Теж мала сьогодні такі роздуми))) Дякую за чудовий допис!