Різдвяний піст – підготовка до зустрічі

Інші дописи автора

        Різдвяний піст – підготовка до зустрічі
        Розпочинається різдвяний піст. Недавно Верховна Рада України проголосила 25 грудня вихідним днем, тож ті, що святкують за григоріанським календарем, зможуть святкувати народження Господа в мирі та радості, а не на робочому місці. І знову Фейсбук переповнений дискусіями про календар, але лише богослови та релігійні видання нагадують, що не в даті суть.
        Для чого перед Різдвом піст? Як і кожен піст, він є моментом підготовки, переосмислення життя, праці над собою, над своїми вадами та для зростання у чеснотах. Та, думаю, що в різдвяному пості, чи пилипівці, як ми його називаємо, є щось особливе, що його відрізняє від Великого та інших постів. Цей піст, як час призадуми, нас запрошує розважити, так саме чого ми чекаємо чи радше Кого.
        Ще трохи, і всі вітрини будуть наповнені різдвяно-новорічними прикрасами, в магазинах лунатимуть колядки та різдвяні мелодії. І прийде «комерційне Різдво». Різдвяний піст мене запрошує в тій ейфорії закупів подарунків на Миколая та на Різдво, не забути головного Винуватця цього свята: Бога предвічного, що народився у вертепі. Хоча в наших святкування Його Різдва, Він часто забутий. Ми можемо колядувати, їсти кутю, вітати один одного привітом “Христос рождається”, так і не зустрівши і не привітавши Христа з Його народженням, просто у власному святкуванні забути за Нього, навіть не помітивши, коли Він прийшов саме до мене.
        Так, сьогодні розпочинається піст, але ж він не сумний, а радісний. Бо очікування народження дитяти, є радісним. А тут ще більше, це Дитя –  сам Бог, який йде нам на зустріч. Приготуймося Його зустріти, а не загубити в шаленому ритмі приготувань. Бо Він прийшов у тиші ночі, поза містом, яке його відкинуло. Моя маленька постанова на цей піст мабуть буде: пильніше вдивлятися в своє оточення, щоб побачити того, Хто прийшов задля мене з небес.

         

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            диякон УГКЦ

            Коментарі

            • Христина    10.12.2018 о 13:23

              Сучасний світ нажаль перетворився на метушню! Всі кудись поспішають, бігають з приготуванням святкових столів..а подякувати Богу за все , помолитися в Церкві немає часу ((А свята заключаються не в їжі на столах.

            • Mariya Shchydlak-Марія Щудлак    30.11.2017 о 08:49

              Дуже правильно і вдумчиво написано.Коли читаю,то потім обдумую своє життя і свої вчинки.А ще як правильно молитися