Перший вітраж Карло Акутіса в джинсах і кросівках

Інші дописи автора

        Перший вітраж Карло Акутіса в джинсах і кросівках

        Це представлення Карло Акутіса в італійській церкві нагадує нам, що святість ближче, ніж ми думаємо.

        У храмі Сан-Джузеппе в італійській Мольфетті вже встановлено перший вітраж із зображенням блаженного Карло Акутіса, 15-річного хлопця, беатифікованого минулого року 10 жовтня Папою Франциском.

        Його образ – у джинсах і кросівках – суперечить традиційним вітражам, до яких ми звикли, і показує, що святість ближче до нас, ніж ми думаємо.

        Зображення

        На вікні, відкритому у травні минулого року єпископом Доменіко Корнаккією, зображено 15-річного Карло, який ходить у джинсах, кросівках, червоній вітрівці та з наплічником. Він посміхається, і на його обличчі видно радість та відкритість. Його миттєво впізнають ті, хто знайомий із фотографіями хлопця, які стали поширеними в католицькому Інтернеті.

        Дивно бачити таке зображення, яке прикрашає храм, адже ми звикли бачити вітражі з традиційними кольоровими прикрасами, включаючи геометричні фігури, тварин, зображення Богородиці, євангелистів чи самого Ісуса Христа.

        Ми ніколи не бачили нічого подібного: образ сучасного підлітка, блаженного, який передавав Євангеліє через соціальні мережі. Це уявлення про Карло Акутіса нагадує нам, що святість є ближче, ніж ми думаємо.

        В оточенні великих святих

        Церква Сан-Джузеппе з Мольфетти побудована за планом латинського хреста з нефом по обидва боки. У ньому чотири каплиці. Церква містить зображення святих і блаженних, які втілили салезіанське послання, які були замовлені італійській художниці Марії Бонадуче. Вітражі зроблені зі старомодного кольорового скла, ручної обдувки.

        Вікна каплиць зліва зображують трьох святих: св. Філіпа Нері, св. Франциска Салезького та св. Івана Боско. Каплиці праворуч зображують трьох блаженних: Карло Акутіса, К’яру Бадано та П’єра Джорго Фрасаті.

        Дизайн, обраний для Акутіса, показує, як він йде по вигнутій стежці, що вказує на його болісну подорож. Він носить наплічник, у якому – портативний комп’ютер, його інструмент для свідчення Євангеліє. Він осяяний Євхаристією, що веде його, як сонце.

        Сучасний святий

        Цей молодий італієць помер у 2006 році від гострого лейкозу. Протягом свого життя Карло Акутіс був великим шанувальником відеоігор і створив веб-сайт, де пропагував євхаристичні чуда. Беатифікований 10 жовтня 2020 року в Ассізі.

        Йому приписують чудодійне зцілення бразильського хлопчика, який страждав від вродженої вади розвитку підшлункової залози.

        Папа Франциск згадував про нього 25 березня минулого року у свєму постсинодальному Апостольському напоумленні Christus Vivit. У ньому Понтифік пише:
        Карло добре усвідомлював, що весь апарат комунікацій, реклами та соціальних мереж може бути використаний для того, щоб заколисувати нас, зробити нас залежними від споживацтва та купівлі найновіших речей на ринку, одержимими нашим вільним часом, захопленими негативом. Проте він знав, як використовувати нові комунікаційні технології для передачі Євангелія, для передачі цінностей та краси.

        Божий інфлюенсер

        Таким чином, як показує його зображення у вікні, Акутіс також має послання для молоді. Посеред сьогоденного мислення, яке запрошує нас турбуватися лише про себе і заохочує задовольняти всі наші бажання, якими б вони не були, Акутіс каже, що «щастя – це дивитися на Бога, а смуток – дивитися тільки на себе».

        «Божий інфлюенсер», як його знали, використовував соціальні мережі, щоб надіслати повідомлення, зовсім інше від того, яке зазвичай циркулює в них. «Чому люди так дбають про красу свого тіла, а не про красу своєї душі? Життя справді прекрасне, тільки якщо ми полюбимо Бога понад усе і ближнього, як самого себе».

        Автор: Violeta Tejera
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.