Святий Пантелеймон – цілитель та великомученик

Інші дописи автора

        Святий Пантелеймон – цілитель та великомученик

        Сьогодні, 9го серпня, Церква святкує день спомину святого великомученика Пантелеймона Нікомедійського (? – 305).

        Його життя

        • Св. Пантелеймон народився у Витинії, в місті Никомидії, в сім’ї заможного поганина Євсторгія, і отримав ім’я Пантелеон (“в усьому лев”). Його мати, свята Евдулія, була християнкою, і хотіла виховати його у християнській вірі, але померла.
        • Батько віддав його у язичницьку школу а згодом – доручив знаменитому лікарю Єфросину для вивчення лікарського мистецтва.
        • Юнак познайомився із старцем Єрмолаєм, христинським священником, часто відвідував його і розмовляв з ним про Христову віру. Від Єрмолая Пантелеон прийняв хрещення та ім’я Пантелеймон (“всемилостивий”).
        • Закінчивши навчання, Пантелеймон лікував хворих у себе вдома, не брав платні, зцілював в ім’я Ісуса Христа.
        • Про це довідався імператор Максиміян, і стратив Єрмолая, його служителів Єрмила та Єрмократа, і самого Пантелеймона, перед тим піддавши їх усіх важким мукам.
        • Бог прославив святого Пантелеймона тим, що тіло його залишилося нетлінним, а мощі мали силу зцілювати різні хвороби. Сотні хворих біля його мощей були в чудесний спосіб оздоровлені. Згодом мощі святого перенесли до Царгорода, а частина їх донині зберігається на горі Атон.
        • Пам’ять святого великомученика Пантелеймона здавна почитали на Русі. У богослуженнях його споминається при посвяченні води, в молитвах над хворими і під час уділення таїнства єлеопомазання.

        Молитва

        О, преславний цiлителю, великомучениче Пантелеймоне! Поглянь милостивим оком твоїм на людей, що перед твоєю чесною iконою до Господа моляться щиро i просять вiд тебе помочi й заступництва. Донеси до Господа Бога нашого щиросерднi до Нього наші прохання й благання i допоможи вимолити грiхiв наших прощення й помилування. Ми бо – через беззаконня, переступи й провини нашi – не маємо належної відваги очей пiдвести на висоту небесну, анi пiднести голос молiння до неприступної слави Божої. Ти ж прийняв вiд Христа Спаса благодать недуги вiдганяти, немочi зцiлювати.

        Тож просимо тебе: не вiдкинь нас, недосконалих і грішних, що приходимо до тебе i благаємо: будь нам Господньою утiхою в печалях, цією Небесною силою і благодаттю зцiли прелютi недуги нашi, разом з нами вимоли в Бога всiм нам усе те, що для Його помилування, очищення й спасiння потрiбне; щоб, молитвами нашими й твоїми Божу благодать i милiсть отримавши, прославляли ми всякого добра Скарбницю й дарiв Подателя Бога, у Тройцi Пресвятiй Єдиного, Отця, i Сина, i Святого Духа, нинi, i повсякчас, i на вiки вiкiв. Амiнь.

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.