Католицький священик Кабулу благає про молитву

Інші дописи автора

        Католицький священик Кабулу благає про молитву

        Священик, відповідальний за присутність Католицької Церкви в Афганістані, попросив молитви безпосередньо перед тим, як Талібан взяв під контроль столицю країни Кабул.

        «Ми переживаємо дні великого побоювання, очікуючи того, що станеться», – повідомив у суботу Радіо Ватикану варнавит о. Джованні Скалезе, голова Missiosui iuris в Афганістані. «Я звертаюся до слухачів Ватиканського радіо – моліться… моліться, моліться, моліться за Афганістан! Дякую».

        Присутність християн в Афганістані сягає Східної Церкви, але сьогодні вона дуже мала. В цій переважно ісламській країні кількість католиків може рахуватися сотнями. Єдиний католицький храм, створений у 1930-х роках, – це каплиця при посольстві Італії в Кабулі. Регулярні клірики святого Павла, яких зазвичай називають отцями-варнавитами, прибули сюди у 1922 році.

        У 2002 році Папа Іван Павло II заснував місію sui iuris для Афганістану, всього за кілька місяців після того, як США очолили вторгнення в країну після 11 вересня та повалення Талібану. Ця незалежна місія є своєрідною місіонерською єпархіальною юрисдикцією, чимось на зразок апостольської префектури та апостольського вікаріату, в районі з дуже малою кількістю католиків.

        Талібан, який був притулком архітекторів нападу Аль-Каїди на США 11 вересня 2001 року, швидко відвоював Афганістан після рішення президента Джо Байдена відкликати американські війська, і місцеві афганські війська були подавлені.

        Caritas Italiana, який працює в Афганістані з 1990-х років, заявив, що нечисленні священики, і релігійні чоловіки та жінки, які перебувають у Кабулі, готуються до евакуації. Повідомлено, що християнська спільнота в останні роки служила найбіднішим і найбільш вразливим в афганському суспільстві.

        На початку 2000-х років Італійський Карітас підтримав велику програму екстреної допомоги, реабілітації та розвитку, будівництво чотирьох шкіл у долині Гхор, повернення 483 сімей біженців у долину Паншир із будівництвом 100 традиційних житлових приміщень для найбідніших сімей та допомогу людям з інвалідністю.

        Карітас заявив, що нестабільність нинішньої ситуації призведе до призупинення його діяльності, з можливість присутності у майбутньому залишається відкритим питанням.

        За вихідні сотні афганців заповнили аеропорт Кабула, відчайдушно намагаючись вилетіти з країни і уникнути жорсткого ісламського правління Талібану. Також очікується наземний перехід через кордон, і Карітас говорив про «зростання маси біженців» у сусідніх країнах.

        Автор: John Burger
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Фото: Wakil Kohsar / AFP

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.