Коли Мати Тереза наважилася сказати президенту США, що аборт – це вбивство

Інші дописи автора

        Коли Мати Тереза наважилася сказати президенту США, що аборт – це вбивство

        Через п’ять років після її канонізації, сміливі слова святої Терези з Калькутти потрібні зараз, як ніколи.

        З прийняттям у Техасі нового закону, який забороняє аборти після виявлення серцебиття плоду, питання про те, чи існує право на аборт згідно з Конституцією США, стало предметом інтенсивних дискусій.

        Доречно, що у п’яту річницю її канонізації ми звернемось до слів Матері Терези, яка одного разу в присутності президента США виголосила це найбільш переконливим чином – що аборт – закон країни в США – це зло.

        Під час Національного молитовного сніданку у Вашингтоні, округ Колумбія, 5 лютого 1994 року Мати Тереза виступила перед президентом та місіс Білл Клінтон, а також віце-президентом та місіс Ел Гор разом з 4000 іншими присутніми і назвала аборт “вбивством”.

        Ось що вона сказала:

        “Я відчуваю, що найбільшим руйнівником миру сьогодні є аборт, тому що це війна проти дитини, пряме вбивство невинної дитини, вбивство самою матір’ю. І якщо ми визнаємо, що мати може вбити навіть власну дитину, то як ми можемо сказати іншим людям не вбивати один одного? Як переконати жінку не робити аборт? Як завжди, ми повинні переконати її любов’ю і нагадати собі, що любов означає бути готовим віддавати, навіть якщо це боляче. Ісус віддав своє життя, щоб полюбити нас. Отже, матері, яка думає про аборт, слід допомогти любити, тобто віддавати, навіть якщо це зашкодить її планам, або її вільному часу, допомогти поважати життя своєї дитини. Батько цієї дитини, ким би він не був, також повинен віддавати, навіть якщо це боляче”.

        “Через аборт мати не вчиться любити, але вбиває власну дитину, щоб вирішити свої проблеми. І через аборт тому батькові повідомляють, що він взагалі не повинен нести ніякої відповідальності за дитину, яку він привів у цей світ. Той батько, ймовірно, поставить інших жінок у таку ж ситуацію. Тож аборт просто веде до ще більшої кількості абортів. Будь-яка країна, яка приймає аборти, вчить своїх людей не любити, а застосовувати будь-яке насильство, щоб отримати те, що вони хочуть. Ось чому найбільшим руйнівником любові та миру є аборти”.

        Вона завершила свою промову словами надії та нагадуванням, що ми покликані використовувати нашу свободу для цілей, вищих ніж вбивство:

        “Якщо ми пам’ятаємо, що Бог любить нас, і що ми можемо любити інших так, як Він любить нас, то Америка може стати знаком миру для цього світу. Звідси знак піклування про найслабше зі слабких – про ненароджену дитину – повинен поширитися по всьому світу. Якщо ви станете палаючим світлом справедливості та миру у цьому світі, то ви дійсно будете вірними тому, за що стояли засновники цієї країни. Хай Бог благословить вас!”

        Подивіться відеозапис усього її виступу:

        Автор: Zelda Caldwell
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Фото: Robert Giroux | AFP

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.