Папа до Академії життя, засуджуючи аборти, евтаназію, неправильні пріоритети

Інші дописи автора

        Папа до Академії життя, засуджуючи аборти, евтаназію, неправильні пріоритети

        Є люди, які не можуть зосередитися на доступності вакцин, тому що їм спочатку необхідна питна вода, – каже єпископ Риму.

        Папа Франциск засудив як аборти, так і “приховану” евтаназію у своєму зверненні до членів Папської Академії життя 27 вересня, але також розповів про уроки, які слід винести із пандемії.

        Папа прийняв учасників щорічної Пленарної асамблеї Папської Академії життя, програма якої цього року зосереджена на питанні “громадського здоров’я на горизонті глобалізації”.

        266-й Папа Римський підкреслив, що пандемія викрила нерівність у світі. В черговий раз закликаючи до зобов’язань щодо справедливого та універсального розподілу вакцин, він шкодував, що “смерті, яких можна запобігти”, які стаються щороку, викликають все менше занепокоєння та мобілізують менше ресурсів. Наприклад, малярія, туберкульоз та загальна нестабільність гігієни або санітарних умов “спричиняють щороку у світі мільйони смертей, яких можна запобігти”, – підкреслив він.

        Ми могли б взяти на себе відповідальність за важкі умови, в яких живуть інші люди, і якими ми до цього часу мало або взагалі не цікавились. Давайте навчимося не проектувати свої пріоритети на населення, яке живе на інших континентах, де інші потреби є більш нагальними; де, наприклад, не лише не вистачає вакцин, а й питної води та щоденного хліба.

        Ніхто не знає, чи сміятися чи плакати – мабуть плакати, – коли ми чуємо, як уряди чи керівники громад радять мешканцям нетрів, щоб вони милися декілька разів на день водою з милом … Але ж ви ніколи не бували у нетрях! Там немає води, вони не мають доступу до мила. [Щодо заходів локдауну:] “Ні, не виходьте зі своїх будинків!” Але там будинок – це цілий мікрорайон, в якому вони живуть…

        Папа Франциск

        Папа закликав звернути увагу на ці ситуації та необхідність враховувати більшу реальність, щоб застосовувати критерії справедливості.

        Аборт став “потворною звичкою”

        “Ми – жертви культури відкинення”, яка дискредитує найслабших, – сказав Папа Франциск, маючи на увазі “дітей, яких ми не хочемо приймати”, і в результаті ми “безпосередньо вбиваємо”. Папа Римський поскаржився на те, що аборт “став” нормальною “практикою сьогодні, дуже потворною звичкою”, додавши, що насправді це – “вбивство”.

        “А з іншого боку, – сказав Папа, – є літні люди, які є викинутим матеріалом, тому що вони не є ‘корисними'”.

        “Але ж вони є мудрістю, вони є корінням мудрості нашої цивілізації, і ця цивілізація їх викидає”, – нарікав він.

        Він засуджував “приховану евтаназію”, наприклад, у неправильному лікуванні літніх людей, через те, що ліки коштують занадто дорого.

        “Цим, – сказав Френциск, – ми заперечуємо надію: надію дітей, які приносять нам життя і рухають нас уперед, і надію, яка лежить у коріннях, які дають нам літні люди. Ми викидаємо і тих, і тих”.

        Медична допомога для всіх

        Хоча він визнав, що “інфляція промов”, спричинена пандемічною кризою, може викликати бажання “перейти до інших тем”, Папа Франциск закликав “спокійно подумати, щоб глибше вивчити те, що сталося”. Він закликав науковців для кращого розуміння фактів віддати перевагу багатопрофільному підходу.

        Нарешті, єпископ Риму високо оцінив такі міжнародні ініціативи, як ініціатива G20 щодо глобальної охорони здоров’я. Залишаючи текст свого виступу, він також заявив, що “завжди повинна існувати система доступу до безкоштовної медичної допомоги”, і закликав такі країни, як “Італія та інші”, які мають такі програми, до їх підтримки.

        Автор: Kathleen N. Hattrup
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Фото: Antoine Mekary | ALETEIA

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.