Ці слова мудрості від св. Франциска надзвичайно актуальні сьогодні

Інші дописи автора

        Ці слова мудрості від св. Франциска надзвичайно актуальні сьогодні

        Через вісімсот років після його смерті перлини мудрості св. Франциска Ассізького залишаються на диво актуальними для нашого сучасного життя. Якби йому була надана можливість поговорити з нами сьогодні, безперечно, цей святий монах заохочував би нас любити Бога понад усе і бути сповненими вдячності за дари, які ми отримуємо від Нього щодня.

        Хоча св. Франциск відмовився від багатства, щоб піти за Христом, він був добре знайомий зі спокусами і випробуваннями земного життя. Це особливо яскраво видно з його Порад. Його слова та приклад заохочують нас спростити наше життя та знайти Бога у всьому. Ніщо так не може допомогти нам жити заразом спокійним і вдоволеним життям. Ось кілька прикладів його позачасової мудрості.

        1 Будьте смиренними: єдина слава – у ваших стражданнях за Христа

        “Якби ти був настільки кмітливим і мудрим, що володів би усією наукою, і якби ти знав, як тлумачити будь-яку форму мови та детально досліджувати небесні речі, ти не міг би прославитися цим всім, тому що один демон знав більше небесних речей і все ще знає про земні речі більше, ніж усі люди … Так само, якби ти був красивішим і багатшим за всіх інших, і навіть якби ти міг творити чудеса і виганяти демонів – всі ці речі не були б для тебе корисними і не належали б тобі, і в них ти не міг би прославитися; однак, те, у чому ми можемо прославитися – це у наших немочах і щоденному несінні святого хреста нашого Господа Ісуса Христа” – Поради 5.

        2 Будьте чистими серцем

        “Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога” (Мт 5:8). Ті чисті серцем, хто зневажає земні речі і завжди шукає небесних, і хто не перестає поклонятися і споглядати Господа Бога Живого і Правдивого, з чистим серцем і розумом” – Поради 16.

        3 Терпіння і смиренність перевіряються в біді

        “Скільки внутрішнього терпіння і смирення може мати слуга Божий, не можна взнати, поки він задоволений життям. Але коли настане час, коли ті, хто повинен вдовольняти його, підуть проти нього, скільки терпіння і смирення він виявить, стільки він і має, і не більше” – Поради 13.

        4 Будьте миротворцями, коли вам боляче

        “Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться” (Мт 5:9). Вони справді миротворці, які серед усіх своїх страждань у цьому світі, зберігають мир у душі та в тілі для любові нашого Господа Ісуса Христа” – Поради 15.

        5 Справжнє милосердя полягає у допомозі тим, хто не може допомогти нам у відповідь

        “Щасливий той брат, який би так любив свого брата, коли він хворий і не може йому допомогти, як він любить його, коли він здоровий і може йому допомогти” – Поради 25.

        6 Не пліткуйте і не вдаряйте ножем у спину

        “Щасливий той брат, який би любив і боявся свого брата так само коли той далеко, як коли б він був із ним, і який не сказав би про нього за його спиною того, чого він не міг би з милосердям сказати в його присутності” – Поради 25.

        7 Будьте терплячими з іншими

        “Благословенна людина, яка терпить з ближнім, згідно з неміччю його натури, настільки, наскільки вона хотіла би, щоб з нею терпіли, якби вона була у подібній ситуації” – Поради 18.

        8 Чеснота робить нас вільними

        “Там, де є співчуття та мудрість, немає ні страху, ні невігластва. Там, де є терпіння і смиренність, немає ні гніву, ні тривоги. Де бідність і радість, немає ні жадібності, ні скупості. Там, де тиша і молитва, немає ні турботи, ні розсіяння. Там, де є страх Господній, щоб охороняти дім, ворог не зможе знайти вхід. Там, де є милосердя і розсудливість, немає ні надмірності, ні жорстокосердя”. – Поради 27.

        9 Ми повинні робити те, що є правильним, а не просто говорити про це

        “Давайте всі, брати, розглянемо Доброго Пастиря, котрий, щоб врятувати Свої вівці, поніс страждання Хреста. Вівці Господні йшли за Ним у скорботах, переслідуваннях і соромі, в голоді та спразі, у немочах і спокусах та всіма іншими способами; і за це вони отримали від Господа вічне життя. Тому для нас, слуг Божих, велика ганьба, що, хоча святі виконували діла, ми повинні очікувати честі та слави лише за те, що читаємо та проповідуємо” – Поради 6.

        Автор: Marzena Devoud
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської та адаптація: Максим Гонтар
        Фото: Fred de Noyelle I Godong

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.