Читання Біблії на Різдвяний піст – 15/11 – Бут 3:1-15

Інші дописи автора

        Читання Біблії на Різдвяний піст – 15/11 – Бут 3:1-15

        В рамках плану читання Біблії на Різдвяний піст

        Як цим користуватись?
        Пропонуємо Тобі наступний план біблійного розважання в стилі lectio divina:

        1) Помолись Богові у намірі доброго розважання над уривком: “Царю Небесний…”, “Засвіти в серцях наших…”
        Засвіти в серцях наших, чоловіколюбче Владико, нетлінне світло Твого богопізнання і відкрий очі нашого ума, щоб ми розуміли Твої євангельські проповідування. Вклади в нас і страх блаженних Твоїх заповідей, щоб ми, перемігши всі тілесні похоті, провадили духовне життя, думаючи і діючи все, що угодне Тобі, бо Ти є просвічення душ і тіл наших, Христе Боже, і Тобі славу віддаємо з безначальним Твоїм Отцем, і пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

        2) Прочитай даний уривок зі Святого Письма один чи декілька разів, повільно, виразно та вдумливо, якщо є можливість – читай вголос.

        3) Переглянь коментарі до цього уривку: часто в них можна відшукати пояснення незрозумілої ситуації, добру натхнену пораду, чи просто цікаву інформацію щодо уривку.

        4) Розважай над прочитаним. Задай собі питання:
        – що Бог хоче сказати мені цим уривком?
        – де я бачу себе в цьому уривку?
        – чи не нагадує цей уривок щось із мого життя?

        5) На закінчення, подякуй Богові молитвою за добре розважання.

        Можеш проводити такі розважання на самоті, якщо так Тобі затишніше, або навпаки: з родиною, спільнотою чи з друзями – разом з кимось розважання можуть бути значно глибшими та цікавішими!

        Тип: Пророцтво про прихід Ісуса Христа

        Тема: Протоєвангеліє

        Слово Боже (Буття 3:1-15)

        1. З усіх же польових звірів, що їх сотворив Господь Бог, найхитріший був змій. Він і сказав до жінки: “Чи справді Господь Бог велів вам не їсти ні з якого дерева, що в саді?”
        2. Жінка відповіла змієві: “Нам дозволено їсти плоди з дерев, що в саді.
        3. Тільки плід з дерева, що посеред саду, Бог наказав нам: “не їжте його, ані не доторкайтесь, а то помрете”.”
        4. І сказав змій до жінки: “Ні, напевно не помрете!
        5. Бо знає Бог, що коли скуштуєте його, то відкриються у вас очі, і ви станете, як Бог, що знає добро й зло.”
        6. Тож побачила жінка, що дерево було добре для поживи й гарне для очей і приманювало, щоб усе знати; і взяла з нього плід та й скуштувала й дала чоловікові, що був з нею, і він теж скуштував.
        7. Тоді відкрилися їм обом очі, й вони пізнали, що вони нагі; тим то позшивали смоківне листя і поробили собі пояси.
        8. Але почули вони луну від Господа Бога, що ходив собі садом під час денної прохолоди, і сховався чоловік із своєю жінкою від Господа Бога серед дерев саду.
        9. Тоді Господь Бог покликав чоловіка і спитав його: “Де ти?”
        10. Той відповів: “Я чув Твою луну у саді й злякався, бо я нагий, тож і сховався.”
        11. Він же сказав: “Хто тобі сказав, що ти нагий? Чи не їв ти з дерева, що Я наказав тобі не їсти?”
        12. Чоловік відповів: “Жінка, яку Ти дав мені, щоб була зо мною, дала мені з дерева, і я їв.”
        13. Тоді Господь Бог сказав до жінки: “Що ти це наробила?” Жінка відповіла: “Змій обманув мене, і я їла.”
        14. Отож Господь Бог сказав до змія: “За те, що ти вчинив це, будь проклятий з-поміж; усякої скотини та з-поміж усіх диких звірів. На череві твоїм будеш повзати і їстимеш землю по всі дні життя твого.
        15. Я покладу ворожнечу між тобою і жінкою і між твоїм потомством та її потомством. Воно розчавить тобі голову, а ти будеш намагатися ввіп’ястися йому в п’яту.”

        Коментарі

        Коментар о. Юрія Щурка, одного з найкращих бібліїстів УГКЦ

        Коментар Отців Церкви

        “Я покладу ворожнечу між тобою і жінкою і між твоїм потомством та її потомством. Воно розчавить тобі голову, а ти будеш намагатися ввіп’ястися йому в п’яту” (Бут 3:15)

        Отже, Він все очолив, розпочавши війну проти нашого ворога, і вражаючи того, хто спочатку полонив нас в Адамі, та топчучи його голову. Ти можеш прочитати в Бутті, що Бог сказав змію: Я покладу ворожнечу між тобою і жінкою і між твоїм потомством та її потомством. Воно розчавить тобі голову, а ти будеш намагатися ввіп’ястися йому в п’яту (Бут 3:15). Бо з цього часу проповідувалося про Того, хто мав народитися від Діви за подобою Адама, як про “чавлячого голову змія”, тобто про насіння, про Яке апостол говорить в Посланні до Галатів: А що ж тоді закон? Його додано із-за переступів, доки не прийде потомство, якому була дана обітниця (Гал 3:19), а ще ясніше показує в тому ж посланні, кажучи: Якже сповнився час, Бог послав свого Сина, що народився від жінки (Гал 4:4). Бо ворог не був би справедливо переможений, якби переміг його не чоловік від жінки. Тому що через жінку він спочатку взяв гору над людиною і поставив себе ворогом людині. Тому й Господь сповідує Себе Сином Людським, відновлюючи в Собі первородну людину, від якої створена була жінка; щоб так само, як через людину переможену [Адама] рід наш зійшов в смерть, через людину-переможця [Христа] ми б знову зійшли до життя, і так само як через людину [Адама] смерть здобула перемогу над нами, через людину [Христа] ми б знову отримали перемогу над смертю.
        (Іриней Ліонський, Проти єресей 5.21.1)

        Переклад з англійської: Максим Гонтар за виданням ACCS: OT I, Genesis 1–11 (2001)
        Ілюстрація: Giovanni Battista Tiepolo | Public Domain

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.