Історичні свідчення з нехристиянських джерел про те, що Ісус жив і помер

Інші дописи автора

        Історичні свідчення з нехристиянських джерел про те, що Ісус жив і помер

        Запитайте християнина, які у нього є письмові докази того, що Ісус є історичною особою, і він, ймовірно, вкаже виключно на Біблію. Листи св. Павла, написані через 25 років після смерті Ісуса, та Євангелє Нового Завіту (найдавніше з них, написане приблизно через 70 років після описаних подій), ґрунтуються на свідченнях очевидців, які були живі, коли Ісус ходив по землі.

        І хоча багатство християнських творів, які вказують на існування Ісуса, визнається більшістю істориків, є також давно встановлені записи нехристиянських доказів того, що Ісус з Назарету був історичною особою, яка жила 2000 років тому.

        Історичні записи, які підтверджують існування Ісуса, включають записи як римських, так і єврейських істориків, рабинської літератури та антихристиянських коментаторів, які жили в перші дні християнства:

        1. Єврейський історик Йосип Флавій (37-100 рр. Б.)

        Вважається, що першим нехристиянським автором, який згадав про Ісуса, був єврейський історик Йосип Флавій (народжений Йосеф бен Матітьягу), який приблизно у 93 році написав історію юдаїзму – знамениті Юдейські Старожитності. У своїх працях він згадує ряд постатей з Нового Завіту, зокрема Ісуса, Йоана Хрестителя та Ісусового «брата» Якова.

        Йосип Флавій пише:

        Приблизно в той час був Ісус, мудра людина, якщо його можна назвати людиною, бо він був виконавцем чудових справ — учителем таких людей, які охоче приймають істину. Він привернув до себе як багатьох юдеїв, так і багатьох язичників. Він був Христос; і коли Пилат за пропозицією головних серед нас засудив його на хрест, ті, хто любив його від початку, не покинули його, бо на третій день він знову з’явився їм живим – як пророкували божественні пророки це, і десять тисяч інших чудових речей про нього; і плем’я християн, назване так від нього, не зникло і в наш час.

        Старожитності 18:3:3

        Однак цей уривок є дещо суперечливим, і хоча вчені визнають, що Йосип Флавій згадав Ісуса, вони підозрюють, що християнський переписувач змінив уривок, щоб зобразити Ісуса у позитивному світлі.

        Наступний уривок, у якому Йосип Флавій згадує Ісуса та його «брата» Якова, твердо підтверджує існування Ісуса:

        Фестус був уже мертвий, а Альбінус був лише в дорозі; тож він [Ананус] зібрав синедріон суддів і привів до них брата Ісуса, якого звали Христос, на ім’я Яків, та деяких інших; і коли він висунув звинувачення проти них як порушників закону, він віддав їх на побиття камінням.

        Старожитності 20:9:1

        2. Тацит (56-120 рр. Б.)

        Вчені вказують на римського історика Тацита, щоб підтвердити, що розп’яття Ісуса насправді відбулося. У своїх Анналах він записує смерть Ісуса від рук Понтія Пілата:

        Отже, щоб позбутися того звіту, Нерон закріпив провину і завдав найвишуканіших катувань класу, ненависного за свої гидоти, якого в народі називали християнами. Христос, від якого походить це ім’я, зазнав суворого покарання під час правління Тиберія від рук одного з наших прокураторів, Понтія Пілата, і найшкідливіші забобони, зупинені на певний час, знову спалахнули не лише в Юдеї, першоджерелі цього зла, але навіть у Римі, де все огидне і ганебне з усіх куточків світу знаходить свій центр і стає популярним. Відповідно, спочатку було здійснено арешт усіх, хто визнав свою провину; потім, за їхніми відомостями, було засуджено величезну кількість людей, не стільки за злочин підпалу міста, скільки за ненависть до людства.

        3. Пліній Молодший (62-11 рр. н.е.)

        У творах римського намісника Малої Азії, Плінія Молодшого, встановлено, що ранні християни поклонялися Ісусу як Богу. Ось він підсумовує те, чого дізнався після допиту християн:

        Вони (християни) мали звичку зустрічатися в певний встановлений день до світанку, коли вони співали в чергуючи вірші прославу Христу, як богу, і зобов’язувалися урочистою клятвою не робити жодних злих вчинків, ніколи не чинити ніякого шахрайства, крадіжки чи перелюбу, ніколи не фальсифікувати свого слова, не відмовляти в довірі, коли вони повинні бути покликані передати його; після чого в них був звичай відокремлюватися, а потім знову збиратися, щоб споживати їжу, але звичайну та невинну.

        Листи 10.96

        4. Юдейська рабинська література

        Ряд творів класичної юдейської рабинської писемності (зокрема, Вавилонський Талмуд) містять посилання на Ісуса.

        Узагальнюючи ці натяки у своїй книзі Ісус з Назарету, історик Йозеф Клауснер пише:

        Є кілька надійних теорій щодо того, що його звали Єшуа (Єшу) з Назарету; що він займався чаклунством (тобто творив чудеса, як це було звичайно в ті часи), спокушав та зводив Ізраїль; що він висміював слова мудрих і обговорював Святе Письмо так само, як і фарисеї; що в нього було п’ять учнів; що він сказав, що не прийшов скасувати Закон чи щось додати до нього; що його повісили на шматку дерева (розп’ятого) як фальшивого авторитета і спокусника напередодні Пасхи (яка припала на суботу); і що його учні лікували хвороби його іменем.

        Й. Клауснер, Ісус із Назарету, ст. 44

        5. Сатирик Лукіан (нар. бл. 125 – 180 рр. Б.)

        Язичницький автор Лукіан із Самосати, висміюючи християн, визнав, що Ісус насправді існував:

        Християни, ви знаєте, поклоняються донині людині — видатній особі, яка ввела свої нові обряди і була розп’ята через це. … Розумієте, ці оманливі створіння починають із загального переконання, що вони безсмертні на всі часи, що пояснює їхнє зневажливе ставлення до смерті та добровільну самовідданість, які так поширені серед них; а потім їхній первісний законодавець вказав їм, що всі вони – брати, з моменту навернення, заперечують богів Греції, поклоняються розп’ятому мудрецю та живуть за його законами. Все це вони сприймають цілком з вірою, внаслідок чого вони однаково зневажають усі світські блага, вважаючи їх лише громадським надбанням.

        Лукіан, Смерть Перегріна

        6. Філософ Цельс (ІІ ст.)

        Грецький філософ 2-го століття Цельс, виступаючи проти християнства, також визнав, що Ісус існував. Тут він пише, що Ісус чинив свої чудеса через чаклунство:

        О світло і правда! Він чітко заявляє власним голосом, як ви самі записали, що до вас прийдуть навіть інші, які вчинятимуть подібні чудеса, які є нечестивими людьми та чаклунами; і сатана. Отже сам Ісус не заперечував, що ці діла, принаймні, зовсім не божественні, а є вчинками злих людей; і будучи змушений силою істини, він водночас не тільки відкривав вчинки інших, але й засуджував себе за ті самі вчинки. Чи не жалюгідне припущення із тих самих творів робити висновок, що один є Богом, а інші — чаклунами? Чому через ці вчинки слід вважати нечестивими інших, а не цього чоловіка, коли вони мають його як свідка проти нього самого? Бо він сам визнав, що це діла не божественної природи, а вигадки певних обманщиків і зовсім нечестивих людей.

        Автор: Zelda Caldwell
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.