Читання Біблії на Різдвяний піст – 09/12 – Дан 9:20-27

Інші дописи автора

        Читання Біблії на Різдвяний піст – 09/12 – Дан 9:20-27

        В рамках плану читання Біблії на Різдвяний піст

        Як цим користуватись?
        Пропонуємо Тобі наступний план біблійного розважання в стилі lectio divina:

        1) Помолись Богові у намірі доброго розважання над уривком: “Царю Небесний…”, “Засвіти в серцях наших…”
        Засвіти в серцях наших, чоловіколюбче Владико, нетлінне світло Твого богопізнання і відкрий очі нашого ума, щоб ми розуміли Твої євангельські проповідування. Вклади в нас і страх блаженних Твоїх заповідей, щоб ми, перемігши всі тілесні похоті, провадили духовне життя, думаючи і діючи все, що угодне Тобі, бо Ти є просвічення душ і тіл наших, Христе Боже, і Тобі славу віддаємо з безначальним Твоїм Отцем, і пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

        2) Прочитай даний уривок зі Святого Письма один чи декілька разів, повільно, виразно та вдумливо, якщо є можливість – читай вголос.

        3) Переглянь коментарі до цього уривку: часто в них можна відшукати пояснення незрозумілої ситуації, добру натхнену пораду, чи просто цікаву інформацію щодо уривку.

        4) Розважай над прочитаним. Задай собі питання:
        – що Бог хоче сказати мені цим уривком?
        – де я бачу себе в цьому уривку?
        – чи не нагадує цей уривок щось із мого життя?

        5) На закінчення, подякуй Богові молитвою за добре розважання.

        Можеш проводити такі розважання на самоті, якщо так Тобі затишніше, або навпаки: з родиною, спільнотою чи з друзями – разом з кимось розважання можуть бути значно глибшими та цікавішими!

        Тип: Пророцтво про прихід Ісуса Христа

        Тема: Архангел Гавриїл пояснює пророцтво про сімдесят седмиць

        Слово Боже (Книга пророка Даниїла 9:20-27)

        20. Коли я говорив так і молився та сповідався у моїх гріхах і в гріхах мого народу Ізраїля, і складав молитву мою перед Господом, Богом моїм, за святу гору Бога мого, 21. коли, отож говорив я ще на молитві, муж Гавриїл, якого я раніше бачив був у видінні, летівши швидко, доторкнувся до мене під час вечірної жертви, 22. і, навчаючи мене, заговорив до мене, мовивши: «Даниїле! Оце я прийшов, щоб навчити тебе розуміння. 23. Вже на початку твого благання вийшло слово, і я оце прийшов сповістити тобі його, бо ти – улюблений. Вважай же на слово й силкуйся зрозуміти видіння. 24. Сімдесят седмиць призначено для твого народу і для твого святого міста, аж доки не буде кінець злу, не запечатають гріх і не спокутують беззаконство, та поки не буде приведено вічну справедливість, покладено печать на видіння та на пророків і помазано святе над святими. 25. Тож знай і зрозумій: від виходу слова, щоб відбудувати Єрусалим до Помазаного князя – сім седмиць. А через шістдесят дві седмиці знов буде відбудований майдан і рів, але в тісноті часів. 26. А по шістдесят двох седмицях Помазаний буде знесений, і нічого не буде для нього. А місто й святиню зруйнує народ вождя, що прийде; кінець же його буде в повіні, і аж до кінця буде війна – вирішення спустошень. 27. І з багатьма він утвердить союз протягом седмиць, а в половині седмиці скасує жертву й офіру. І на святині буде гидь жахлива, аж доки вирішена руїна не спіткає й самого спустошника.»

        Коментарі

        Коментар Отців Церкви

        “Сімдесят седмиць призначено для твого народу і для твого святого міста, аж доки не буде кінець злу, не запечатають гріх і не спокутують беззаконство, та поки не буде приведено вічну справедливість, покладено печать на видіння та на пророків і помазано святе над святими” (Дан 9:24)

        Христос – Святая Святих. Феодорит Кирський: Даниїл… навчає, що Бог вирішив, що Єрусалиму має бути виділений період у 490 років, щоб, як завжди, насолоджуватися божественними дарами, поки він не вчинив святотатства та страшного злочину — я маю на увазі розп’яття Спасителя, який відомий як Святая Святих, бо Він є джерелом святості; Він помазаний у своїй людськості Святим Духом, і запечатує та підтверджує стародавні пророцтва, виконуючи все, що вони передрікають, і дарує прощення гріхів тим, хто вірить у Нього (Феодорит Кирський, Коментар на Даниїла 9.24).

        Усі пророцтва сповнені у Христі. Ішодад Мервський: Слова «сімдесят тижнів триватимуть»*, тобто до руйнування, заподіяного римлянами. Насправді, незважаючи на те, що у той час вони іноді страждають, вони не будуть покинуті повністю. Сімдесят тижнів становлять 490 років; вони розраховані від часу, коли вони повернуться з Вавилону і почнуть будувати Храм, і до року, коли римляни підуть проти них війною після вознесіння нашого Господа (Ішодад Мервський, Коментар на Даниїла 9.24)
        * Це читання з Пешитти, Біблії сирійської традиції.

        “Тож знай і зрозумій: від виходу слова, щоб відбудувати Єрусалим до Помазаного князя – сім седмиць” (Дан 9:25а)

        Помазаний лідер. Феодорит Кирський: Тепер тут дано Христу другий титул як Князя. … Він є нашим лідером у своїй людськості як «первородний усякого створіння» (Кол 1:15), тобто нового створіння: «Коли хтось у Христі, той – нове створіння» (2Кор 5:17) — і як перворідний із мертвих, щоб мати, як каже Павло, «у всьому … першенство» (Кол 1:18). Тому святий Гавриїл назвав Його «Христос Князь». Тому для Нього від відбудови Єрусалиму «сім тижнів і шістдесят два тижні» (Феодорит Кирський, Коментар на Даниїла 9.25).

        “А по шістдесят двох седмицях Помазаний буде знесений, і нічого не буде для нього. А місто й святиню зруйнує народ вождя, що прийде; кінець же його буде в повіні, і аж до кінця буде війна – вирішення спустошень” (Дан 9:26)

        Даниїл передрікає прихід Христа. Тертулліан: Тепер ви вагаєтеся повірити тому, що ми стверджували, хоча бачите, що це здійснилося. Тому ми повинні знову шукати подій, які були передбачені, як щодо народження і страждань Христа, так і щодо переміщення міста Єрусалиму, тобто його знищення. Даниїл каже, що святе місто і його святилище будуть знищені, коли прийде князь, і що його вершина буде повністю зруйнована. Час пришестя Христа треба шукати знову, як ми з’ясували у Даниїла. Коли ми зробимо підрахунок цих часів, ми доведемо, що Він уже прийшов, виходячи з хронології, яка була передрішена, ознак, які Його супроводжували, Його справ і подій, які слідували за Ним, які відбулися після Його приходу, як було передбачено, щоб ми могли повірити, що всі ці передбачення здійснилися. Так Даниїл передрік про Нього, і показав, коли і де Він звільнить народи і в якому році після Його страстей святе місто буде переміщено (Тертулліан, Відповідь юдеям 8).

        Закон дійшов до свого кінця. Ішодад Мервський: Феодорит тлумачить («вождя, що прийде») як іноземне царство і незаконне вчення*. Інші кажуть: «З царем, який прийде», тобто з Христом, який прийде. Замість слів «Помазаний буде знесений» юдеї [кажуть нерозумно]: «Олію** буде знищено». Тому, оскільки олії немає, і олія миропомазання більше не тече, і вона зупиняється і більше не продовжується, не було кому помазати нею і царів, і священиків за правилом, яке дотримувалося від Мойсея і далі. Необхідно було, щоб Закон закінчився, бо без священства і без помазання всього, що було помазано під Законом, сам Закон не міг би вижити. Так само, чим буде помазаний ваш «помазаний князь», якщо немає ні олії, ні мазі? «Кінець же його буде в повіні» і з руйнуванням, як у потопі за часів Ноя (Ішодад Мервський, Коментар на Даниїла 9.26).
        * Див. Феодорит, PG 81:1481.
        ** Це читання засвідчено лише в окремих рукописах.

        “І з багатьма він утвердить союз протягом седмиць, а в половині седмиці скасує жертву й офіру. І на святині буде гидь жахлива, аж доки вирішена руїна не спіткає й самого спустошника” (Дан 9:27)

        Період після страстей. Беда Преподобний: Христос був убитий не відразу після шістдесяти двох тижнів, а наприкінці сімдесятого тижня. Наскільки ми можемо з’ясувати, [Даниїл] відокремлює цей останній тиждень від інших, оскільки він збирався розповісти більше про цей тиждень. Того тижня був розіп’ятий Христос. … Подальші події — те, що народ та їхній вождь зруйнують місто і святиню і що його кінець буде розгромом, а після закінчення війни йому буде призначено спустошення, — ці події не стосуються сімдесяти тижнів. У ньому передрікалося, що ці тижні тягнуться до керівництва Христа, але все-таки Святе Письмо, передбачивши Його прихід і страсті, хотіло показати, що станеться після цього з народом, який відмовився прийняти Його. Він каже, що Тит прийде з римським народом, який у сороковий рік після страстей Господа нашого зруйнував місто і Храм так, що навіть один камінь не залишився на іншому. Але давши передсмак цим речам в очікуванні, він невдовзі повертається до викладу тижня, який він замаскував. «І з багатьма він утвердить союз протягом седмиць», тобто в той останній тиждень, коли Йоан Хреститель, наш Господь і Апостоли навернули багатьох до віри. «А в половині седмиці скасує жертву й офіру». Середина цього тижня була п’ятнадцятим роком кесаря Тиверія, коли під час хрещення Христа очищення, принесене жертвами, стало застарівати для вірних. Знову те, що слідує: «І на святині буде гидь жахлива, аж доки вирішена руїна не спіткає й самого спустошника», дає погляд на наступну епоху. Історія минулих поколінь і події нашого часу підтверджують правдивість цього пророцтва (Беда Преподобний, Розрахунки часу 9).

        Христос забирає цю гидоту. Єфрем Сирин: Безсумнівно, цей кінець юдеїв зовсім не буде подібним до їхнього переселення до Єгипту чи Вавилону; насправді їх вигнали з першого через чотириста років, а з останнього — через сімдесят. Ця ж руїна, закріплена постановою Божого Судді, залишиться незмінною до кінця. Він укладе міцний завіт з багатьма: Христос зробить Заповіт святим і твердим протягом одного тижня і півтижня, поки не забере жертву та офіру. Він є Тим, Хто встановив жертву та офіру, але також Він і скасовує їх. На їхньому місці буде гидота, що спустошує: римляни*, підкоривши Юдею своїй владі, помістили в Храмі орла, символ свого імператора. І ось що ми читаємо: «Отож, коли побачите “мерзоту запустіння”, провіщену пророком Даниїлом, поставлену на святім місці» (Мт 24:15). Поки встановлений кінець не виллється на спустошення, тобто до повного виконання Божих постанов, місто буде віддане забуттю і лежатиме знищеним та занедбаним (Єфрем Сирин, Коментар на Даниїла 9.27).
        * Феодорит та Ішодад також посилаються на цей випадок осквернення Храму Пилатом.

        Переклад з англійської – Максима Гонтара за виданням Ancient Christian Commentary On Scripture – Old Testament XIII – Ezekiel, Daniel (2008)

        Ілюстрація: Lukas Stipperger – Daniel’s prophecy

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 5 / 5. Vote count: 3

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.