Читання Біблії на Різдвяний піст – 13/12 – Лк 1:57-80

Інші дописи автора

        Читання Біблії на Різдвяний піст – 13/12 – Лк 1:57-80

        В рамках плану читання Біблії на Різдвяний піст

        Як цим користуватись?
        Пропонуємо Тобі наступний план біблійного розважання в стилі lectio divina:

        1) Помолись Богові у намірі доброго розважання над уривком: “Царю Небесний…”, “Засвіти в серцях наших…”
        Засвіти в серцях наших, чоловіколюбче Владико, нетлінне світло Твого богопізнання і відкрий очі нашого ума, щоб ми розуміли Твої євангельські проповідування. Вклади в нас і страх блаженних Твоїх заповідей, щоб ми, перемігши всі тілесні похоті, провадили духовне життя, думаючи і діючи все, що угодне Тобі, бо Ти є просвічення душ і тіл наших, Христе Боже, і Тобі славу віддаємо з безначальним Твоїм Отцем, і пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

        2) Прочитай даний уривок зі Святого Письма один чи декілька разів, повільно, виразно та вдумливо, якщо є можливість – читай вголос.

        3) Переглянь коментарі до цього уривку: часто в них можна відшукати пояснення незрозумілої ситуації, добру натхнену пораду, чи просто цікаву інформацію щодо уривку.

        4) Розважай над прочитаним. Задай собі питання:
        – що Бог хоче сказати мені цим уривком?
        – де я бачу себе в цьому уривку?
        – чи не нагадує цей уривок щось із мого життя?

        5) На закінчення, подякуй Богові молитвою за добре розважання.

        Можеш проводити такі розважання на самоті, якщо так Тобі затишніше, або навпаки: з родиною, спільнотою чи з друзями – разом з кимось розважання можуть бути значно глибшими та цікавішими!

        Тип: Сповнення пророцтва у народженні Ісуса Христа

        Тема: Народження Йоана Хрестителя

        Слово Боже (Євангеліє від св. Луки 1:57-80)

        57. Тим часом настав Єлисаветі час родити, і вона вродила сина. 58. Її сусіди та родина почули, що Господь виявив їй своє велике милосердя, і радувалися з нею. 59. Восьмого дня прийшли обрізати хлоп’я і хотіли назвати його ім’ям його батька – Захарія; 60. його ж мати заговорила, кажучи: “Ні, він зватись буде Йоан.” 61. Кажуть до неї: “Та у твоїй родині нема нікого, хто звався б таким ім’ям.” 62. І знаками спитали його батька, як би хотів, щоб той назвався. 63. І попросивши табличку, він написав: “Йоан – його ім’я.” Всі тому дивувались. 64. Тієї ж хвилини відкрились його уста і язик розв’язався, і він почав говорити та благословити Бога. 65. І страх напав на всіх їхніх сусідів; по всіх гірських околицях Юдеї про все це говорили. 66. Усі, що про те чули, берегли в своїм серці й казали між собою: “Що воно з того хлоп’яти буде?” І справді рука Господня була з ним. 67. А Захарія, його батько, сповнився Святим Духом і почав пророкувати: 68. “Благословен Господь, Бог Ізраїля, що навідався і звільнив народ свій 69. і що підняв нам спасенну потугу в домі Давида, слуги свого; 70. як то Він сповістив був устами святих своїх від віку пророків, 71. що нас спасе від наших ворогів та з рук всіх тих, що нас ненавидять, 72. що вчинить милосердя з нашими батьками, що згадає на святий союз свій; 73. клятву, якою Він був поклявся Авраамові, нашому батькові, 74. що дасть нам, звільненим з рук ворогів, служити Йому безстрашно 75. у святості та справедливості, перед Ним увесь вік наш. 76. А ти, дитино, пророком Вишнього назвешся, бо ти ходитимеш перед Господом, щоб приготувати Йому дорогу, 77. дати Його народові знання спасіння через відпущення гріхів їхніх, 78. завдяки сердечній милості нашого Бога, з якою зглянулось на нас Світло з висоти, 79. щоб освітити тих, що сидять у темряві та в тіні смертній, щоб спрямувати наші ноги на дорогу миру.” 80. Дитя ж росло й скріплялося на дусі та перебувало в пустині аж до дня свого об’явлення Ізраїлеві.

        Коментарі

        Коментар Отців Церкви

        Лк 1:57-58 Єлизавета виношує сина

        Паралелі між Іваном та Ісусом. Єфрем Сирин: Стара Єлизавета народжує останнього з пророків, і Марія, молода дівчина, Господа ангелів. Дочка Аарона народжує голос вопіющого у пустині (Іс 63:9), але дочка Давида сильного Бога всесвіту. Безплідна народжує того, хто відпускає гріхи, Діва ж того, хто забирає їх (Йо 1:29). Єлизавета народжує того, хто примирив людей через покаяння, а Марія того, хто очистив землі від нечистоти. Старша запалює світильник у домі Якова, і цим світильником є сам Іван (Йо 5:35), тим часом як молодша запалює Сонце Справедливості (Мал 4:2 (3:20 LXX)) для усіх народів. Ангел промовляє до Захарії, що того, кого вб’ють оповіщатиме про того, кого розіпнуть і зненавиджений провіщатиме про того, кому завидуватимуть. Той, хто хреститиме водою провіщатиме про того, хто хреститиме вогнем і Святим Духом (Мт 3:11). Світло, яке не згасне, провіщатиме про Сонце Справедливості. Сповнений Духом провіщатиме про того, хто Дух даруватиме. Священик сурмлячи проголосить про Того, хто при звуках сурм прийде в кінці. Голос проголосить про Слово, і той, хто побачив голуба, оповіщатиме про того, на кого сходитиме цей голуб, наче блискавка перед громом. Коментарі до Діатессарона Татіана 1.31.

        Іван – предтеча Христа. Анонім: Радісно ми шануємо тебе, о блаженніший Іване, котрий об’явився на світ подібно як ангел у життю незвичний спосіб, і понад увесь людський рід . … Тобі було явлено, о пророче, таємницю єдиної Божественної сутності у трьох єдиносущих особах. Бо через голос Отця і сходження Духа ти пізнав того, хто був охрещений, щоб бути вічним Словом Божим. Дитино безплідної матері, о преподобний Іване, ти був духовним світанком, що провіщав про Сонце, яке прийшло від Діви; Ти проголошував про агнця, який з любові до людського роду забирає усі гріхи світу. Синаксис Івана Хрестителя.

        Лк 1:59-63 Обрізання та іменування Івана

        Обрізання на 8-ий день є образом Воскресіння. Беда Преподобний: Обрізання Івана чітко символізує Господнє воскресіння, тому що ці дві ці події сталися на 8-ий день, тобто, день після Шаббату. І так як обрізання було призначене, щоби звільнити людей від кари вічної смерті, так само у Воскресінні проявилося цілком нове безсмертне життя у нашому Творцю, що показало, що у нас є надія. Гомілії над Писаннями 2.20.

        Ім’я Іван означає “Милість Божа”. Беда Преподобний: Іван означає “милість Божа” або “той, на кому благодать.” Це ім’я виражає усю міру благодаті Писання, яке він проповідував, а особливо, Господа, через якого ця благодать була дарована світові. … Заява Захарії, та його згода на те, щоби дати своєму синові ім’я Іван, що відкрили його уста і дали можливість говорити та благословляти Бога, без сумніву, є доказом, що коли апостоли йшли проповідувати милість Нового Заповіту, велике число священиків також упокорилося вірі. Гомілії над Писаннями 2.20.

        Народження Івана передвіщає пришестя Христа. Анонім: О предтечо Христа! … Хрестителю, натхненний Богом! Славимо Христа, котрий схилив голову перед тобою у Йордані і освятив природу смертного роду людського. … О мудрий Іване предтечо, ти дивився з берега річки на славу Божого Слова, так само як на Сина, котрий стояв у воді; і ти побачив Дух, який сходив у вигляді голуба, очищуючи і просвітлюючи всі кінці землі. Тобі відкрилася таємниця Пресвятої Трійці; і тобі ми співаємо, святкуючи твоє божественне торжество. О Хрестителю та предтечо, зміцнений божественною благодаттю Христа, ти показав нам агнця, який бере на себе усі гріхи (Йо 1:29, 35-36), і у втісі, яку ти мав того дня, ти привів двох учнів до Нього (Йо 1:35-42). Моли Його, щоби зійшли на наші душі мир і велика благодать. Синаксис Івана Хрестителя.

        Лк 1:64-66 Захарія втрачає голос

        Іван повернув своєму батькові голос. Максим Туринський: Коли народився його син Іван, серед сусідів була єдина думка щодо того, яким ім’ям назвати дитину. [Захарії] дали таблички, на яких він міг би написати ім’я, яке сам обрав для свого сина, і таким чином він би міг виразити те, що було у нього на думці, але чого він не міг проказати вголос. І тоді, у чудесний спосіб, коли він узяв таблички, щоби почати писати, його мова була ослаблена і написане слово поступилося сказаному вголос. І він уже не написав, але проказав “Іван”. Гляньте, отже, на чесноту святого Хрестителя: він повернув своєму батькові голос, він відновив здатність говорити у священика. Гляньте на його чесноту: Іван розв’язав уста, які зв’язав ангел. Те, що замкнув Гавриїл, розімкнуло маленьке дитя. … Коли народжується Іван, батько раптом стає пророк або священиком, мова набуває використання, любов приносить плід, церковна служба отримує священика. Проповідь 6.1.

        Побожний страх привертає людей. Беда Преподобний: У день обрізання Івана, коли він також отримав своє ім’я, “страх напав на всіх їхніх сусідів [Захарії та Єлизавети]; по всіх гірських околицях Юдеї про все це говорили.” Так само і в час Воскресіння нашого Господа, коли Дух зійшов з небес і слава його імені стала знаною у світі через апостолів, раптом цілющий (благотворний) страх вразив серця. І не тільки євреїв, які були з гірських околиць радше фізично, чи через своє знання закону, але також і чужоземні народи, навіть на кінцях землі. І Іванова слава як благочестивого чоловіка поширилися не лише на усю гірську околицю Юдеї, але на всі височини світових королівств і світової мудрості, тому по всіх краях люди залишали свій старий спосіб життя і сходилися разом, щоби пізнати сакраментальні таємниці його віри. Гомілії над Писаннями 2.20.

        1:67 Захарія, сповнений Святим Духом, пророкував

        Пророцтво Захарії є піснею. Микита Ремесіанський: Усе те, що у Старому Заповіті було духовним, як от віра, молитва, піст, терпеливість, чистота і співання пісень – радше було посилене у Новому Заповіті, ніж зменшене. Тому ви зустрінете у Писанні Захарію, батька Йоана, який промовив пророцтво у формі пісні після свого довгого мовчання. Літургійний Спів 9.

        Святий Дух відкриває вуха Йоана. Амвросій Медіоланський: Дехто може вважати смішним те, що Захарія говорить до 8-ми річного дитятка (Лк 1:59). Але якщо ми докопуватимемося істини, то зрозуміємо, що дитина, котра почула привіт Марії ще до свого народження могла почути голос свого батька. Пророк знав, що у іншого пророка були вуха – відкриті Духом Божим, не зважаючи на тілесний вік. Той, хто мав схильність радіти, мав сприйняття для розуміння. Тлумачення Євангелія від Луки 2.34.

        1:68-70 Бог зглянувся і визволив [люд свій], як було пророковано

        Благословення для воплочення та відкуплення. Беда Преподобний: Послухайте, що сказав Захарія, пророкуючи та благословляючи Бога: “Благословенний Господь, Бог Ізраїлів, що зглянувся й визволив люд Свій!” Зауважте, що у цих слова Захарія говорив так, ніби це уже здійснилося, але він передбачив у дусі те, що розпочалося і скоро мало здійснитися. У своїй тілесній подобі наш Господь зглянувася над нами, коли ми віддалялися від нього, і він обрав шукати за нами і виправдати нас, коли ми були грішниками. Він відвідав нас так, як лікар відвідує хворого, і щоби вилікувати в нас вкорінену хворобу нашої гордині, він сам дає приклад покірності. Він визволив люд свій даруючи нам свободу, ціною своє власної крові— нам, кого продали у рабство гріха, щоби служити старому ворогові. Тому апостол застерігає нас, кажучи, “Ви бо куплені високою ціною! Тож прославляйте Бога у вашому тілі!”(1 Кор 6:20). Гомілії над Писаннями 2.20.

        Ріг означає могутність і королівську владу. Єронім: Звук рогу символізує людину Бога у всій силі своєї влади. У писанні ріг означає королювання та могутність, так як написано: “Він ріг спасіння підніс нам.” Гомілії над Псалмами 25.

        Спасіння через насліддя Давида. Ориген: Протягом трьох місяців Захарія живився Святим Духом. Хоч він і не усвідомлював цього, його навчали. І тоді він почав пророкувати про Христа і сказав, “Він визволив своїх людей і ріг спасіння підніс нам у домі Давида, Свого слуги,” тому що Христос “тілом був із насіння Давидового” (Рим 1:3). Він справді був “рогом спасіння у домі Давида,” оскільки наступний рядок пояснює це: “На плодючому версі гори виноградника був” (Іс 5:1 LXX). На якому розі він був посаджений? На Христі Ісусі, про яке тепер Писання говорить, “Він ріг спасіння підніс нам у домі Давида, Свого слуги, як був заповів відвіку устами святих пророків Своїх.” Гомілії над Євангелієм від Луки 10.2.

        1:71-75 Бог пам’ятає про свій заповіт визволення і милості

        Христос є милістю і справедливістю. Кирило Александрійський: Христос є милістю і справедливістю. Ми отримали милість через нього і зазнали справедливості, змивши плями гріховності через віру, яка є в ньому. Коментарі до Луки.

        Божа клятва демонструє несхибність. Кирило Александрійський: Ніхто не повинен клястися, тому що Бог клявся Авраамові. Так як гнів Божий не є гнівом, бо не означає пристрасть, але силу, яку Бог застосовує для кари чи схожої дії. Так само клятва не означає, що Бог клянеться. Бог не клянеться, але вказує на несхибність події —тобто, те, про що він говорить, обов’язково станеться. Клятва Божа у його власному слові, повністю переконує тих, хто чує її, що те, що Бог пообіцяв, обов’язково здійсниться. Коментарі до Луки.

        Визволення на небі і на землі. Ориген: “Визволення від наших ворогів.” Ми не повинні думати, що це означає фізичних ворогів, але радше духовних ворогів. Господь Ісус прийшов, “потужний в бою” (Пс 24:8), щоби знищити всіх наших ворогів і звільнити нас від їхнього сильця, дослівно, від рук наших ворогів “з руки всіх наших ненависників.” “Що вчинить Він милість нашим отцям.” Я вважаю, що коли прийшов наш Господь, Авраам, Ісаак та Яків були благословенні милістю Божою. Напередодні вони побачили його день і возрадувалися (див. Йо 8:56). Це не правдоподібно, щоби вони не сподівалися на останнього, коли він прийшов і народився від діви. І чому я говорю про патріархів? Я сміливо слідуватиму авторитету Писання у вищих площинах, щодо присутності Господа Ісуса його діл, здійснених не тільки у тому, що є земне, але й у тому, що є небесне. Тому апостол каже, “примиривши кров’ю хреста Його, через Нього, чи то земне, чи то небесне” (Кол 1:20). Але якщо присутність Господа цілюща і на небі і на землі, чому ж ви сумніваєтесь, що його прихід також зцілив і наших предків? Те, що казало писання, сповнилося, “що вчинить Він милість нашим отцям, і буде пригадувати Свій святий заповіт, що дотримає й нам ту присягу, якою Він присягавсь Авраамові, отцю нашому,” щоби подарувати нам визволення “щоб ми, визволившись із руки ворогів, служили безстрашно Йому.” Гомілії над Євангелієм від Луки 10.3.

        1:76-77 Йоан готує шлях Господу

        Захарія навчає Йоана як немовля. Ориген: Отож Йоан почув Ісуса, бувши ще в утробі своєї матері, і він здригнувся і зрадів, коли почув його. Чому ви не можете повірити, що Йоан міг зрозуміти пророцтво свого батька ще при своєму народженні, коли Захарія промовив до нього: “Ти ж, дитино, станеш пророком Всевишнього, бо будеш ходити перед Господом, щоб дорогу Йому приготувати.” Отже, я припускаю, Захарія завчасу говорив до дитятка, тому що знав, що згодом Йоан буде жити у пустелі, і сам Захарія більше не зможе тішитися присутністю Йоана. “І хлопча перебувало в пустинях до дня свого з’явлення перед Ізраїлем.” Мойсей також жив у пустелі. Коли йому виповнилося 40 років, він вирушив з Єгипту і пас стада Йофора ще 40 років (Вих 2:15, Дії 7:23,30). Але Йоан пішов у пустелю невдовзі після того, як народився. Гомілії над Євангелієм від Луки 10.6-7.

        Пророк Всевишнього приходить від Бога. Кирило Александрійський: Знаючи, що Христос є Всевишнім. … Що можуть сказати ті, хто нехтує його божественністю? І чому вони не зрозуміють того, що сказав Захарія “Ти ж, дитино, станеш пророком Всевишнього”, маючи на увазі “пророком Божим”, до якого належать усі інші пророки. Коментарі до Луки.

        1:78-79 Прихід миру для тих, хто в Темряві

        Йоан є світильником, який передвіщає Христа. Кирило Александрійський: Для тих, хто дотримувався закону і мешкав у Юдеї, Йоан Хреститель був світильником, який передвіщав Христа. Бог також говорив про нього у подібний спосіб: “Я там вирощу рога Давидового, для Свого помазанця вготую світильника” (Пс 132:17 (131:17 LXX)). І закон також типізує його як світильник. У першому табернакулі було обов’язковим, щоби світильник завжди був запаленим. Але євреї, після того як на короткий час послухалися його, прийнявши його хрещення і захоплюючись його способом життя, невдовзі позбавили його життя, зробивши все для того, щоби знищити світильник, який горів одвічним вогнем. Тому Спаситель також говорив про нього “Він світильником був, що горів і світив, та ви тільки хвилю хотіли потішитись світлом його” (Йо 5:35). Коментарі до Луки.

        Бог входить у темряву нашого світу і приносить світло. Беда Преподобний: Коли Захарія каже, “людям своїм,” очевидно, він не має на увазі, що Він знаходить своїх людей після свого приходу, але те, що він робить їх своїми через визволення їх. Чи ви хочете почути, за якої умови Він знаходить цих людей і що він робить з ними? Кінець цієї пісні дає це ясно зрозуміти через слова “що ним Схід із висоти нас відвідав, щоб світити всім тим, хто перебуває в темряві й тіні смертельній, щоб спрямувати наші ноги на дорогу миру!” Він знаходить нас сидячих у темряві смерті, обтяжених стародавньою сліпотою гріхів і невігластва, подоланих лукавством та гріхами стародавнім ворогом. Тим, хто приносить смерть і обман (Йо 8:44), на противагу нашому Господу, який приносить правду і життя ( Йо 14:6). Наш Господь приніс нам правдиве світло пізнання себе і, забравши темноту гріхів, відкрив для нас істинний шлях до неба. Він провадить діла наші, щоби ми могли слідувати дорогу правди, яку він нам показав, і замешкати у царстві вічного миру, яке він нам пообіцяв. Гомілії над Писаннями 2.20.

        Світанок з висоти є світлом Всевишнього. Григорій Богослов: Яка величніша доля може випасти на людську скромність, як бути долученим до Бога, і через це долучення бути прирівняним до Бога, так що до нас змогло прийти “світло з висоти”? Ба більше, що навіть святе, що має народитися, сином Всевишнього назветься і що йому дадуть “ім’я понад усяке ім’я”? Чим іншим це може бути, як не Богом? Що кожне коліно мусить приклонитися перед ним, те, що змішало подобу Бога з подобу слуги, і що увесь дім Ізраїля повинен знати, що Бог зробив його одночасно Господом і Христом. І все це було зроблено єдинородним, і Божою милістю, яка породила його. Слова 30.3, Про Сина.

        Христос приносить мир. Кирило Александрійський: Для світу, що блукав у грісі, поклонявся творінню замість Творця і був затуманений темнотою невігластва. І ніч покрила уми усіх, не дозволяючи побачити того, хто був істинно за природою своєю і за іменем своїм Богом. Але Господь усіх, так як світло сонця, піднявся для ізраїльтян. Коментарі до Луки.

        1:80 Йоан міцнішав у Дусі

        Як Йоан міцнішав у Дусі. Ориген: Йоан, ще будучи малим хлопцем, зростав та міцнішав. Проте це неймовірно важко і є дуже рідкісним між смертними, щоби мала дитина зростала у дусі. “Хлоп’я ж; росло й міцніло, сповнюючися мудрістю.” Одна річ “зростати,” інша “міцнішати.” Людська природа є слабкою. Вона потребує божественної допомоги, щоби стати сильнішою. Ми читаємо, “Плоть слабка.” Які сили можуть її зробити сильнішою? Звісно ж, Дух, “бадьорий бо дух, але немічне тіло.” Той, хто хоче зміцніти, мусить сильнішати тільки у дусі. Багато міцнішає у плоті, їхні тіла стають могутнішими, але Божий “спорсмен” повинен міцнішати духом. Зміцнівши таким чином, він подолає плотську мудрість. Духовна активність підпорядкує тіло волі душі. Ми не повинні думати, що якщо Писання каже, “він ріс і міцнішав у дусі,” це стосується лише історії Йоана і не ніяк не стосується нас. Насправді це написано для наслідування нами. Ми повинні розуміти “ріст” у цьому сенсі, як розтлумачено вище, і помножуватися духовно. Гомілії над Євангелієм від Луки 11.3.

        Переклад з англійської – Мар’яна Довганика та Максима Гонтара за виданням Ancient Christian Commentary on Scripture: New Testament III, Luke 3rd ed. Edition (2003)

        Ілюстрація: Giordano – Birth of St John the Baptist

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.