Важкі питання про Біблію #16 Йону справді проковтнула риба?

Інші дописи автора

        Важкі питання про Біблію #16 Йону справді проковтнула риба?

        (Інші важкі питання про Біблію, список поповнюється)

        «Хіба історія про Йону та кита – щось більше ніж байка?»

        В ЧОМУ ПРОБЛЕМА?

        «Звичайно, цю історію слід вважати просто легендою. Навіть якби ви могли знайти рибу, достатньо велику, щоб проковтнути вас, як ви могли б вижити три дні в її травному тракті, а потім втекти живим?»

        ІСУС І ЙОНА

        Ісус назвав це історичною подією. Він вказував на це як на передвістя власної смерті та воскресіння. Йона — єдиний пророк, якого Ісус уподібнює собі: Матея 12:39-41.

        ТРИ ДНІ І ТРИ НОЧІ

        Єврейська ідіома «три дні і три ночі» вимагає лише частини першого та третього днів.

        ЯКА РИБА ЗОБРАЖЕНА У КНИЗІ ЙОНИ?

        Про це не говориться. Чи був це кит? Переклад у версії короля Якова (AV) такі слова як «кит» не є точними. Переклад «велика риба» – кращий. Ісус ніколи не говорив, що ця риба – кит, але «велика риба», Матея 12:40.

        Чи був це «морський пес»? «Морський пес» (Carcharodon carcharias) зустрічається в теплих морях і може досягати 40 футів у довжину.

        Чи був це кашалот? Кашалоти можуть ковтати кавалки їжі восьми футів діаметром. У них були знайдені цілі скелети акул завдовшки до 16 футів.

        ЧИ МОЖЕ ВИЖИТИ ЛЮДИНА, КОЛИ ЇЇ ПРОКОВТНУЛА РИБА?

        Є кілька задокументованих свідчень про людей, яких проковтнули кити та велика риба, і вони вижили. Деякі з цих розповідей видаються досить незвичайними.

        В одній з них йдеться, що у 1758 році моряк впав за борт у Середземному морі і був проковтнутий морським псом. Капітан судна наказав вистрілити з гармати по рибі, яка після попадання вирвала матроса живим і неушкодженим!

        Інша історія стверджує, що у 1891 році Джеймс Бартлі, моряк на борту китобійного судна Star of the East, був проковтнутий китом в околицях Фолклендських островів. Кита загарпунували і витягли на борт китобійного судна. Всередині був все ще живий моряк, хоча він був ув’язнений в киті більше 48 годин. На відновлення моряку знадобилося два тижні.

        ЯКИЙ ВИСНОВОК?

        Правда про Йону та велику рибу не залежить від нашого розуміння того, як могла статися ця подія. Чому Бог творіння не міг безпосередньо використати своє творіння з особливою метою?

        Джерело: Hard Questions about the Bible made easy – Water, M. (2000)

        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.