10 дивовижних фактів про силу Євхаристії

Інші дописи автора

        10 дивовижних фактів про силу Євхаристії

        Євхаристія приходить до нас як справа і дар цілої Трійці

        Раньєро Канталамесса, OFM Cap

        Одна подруга нещодавно розповіла мені, що її батько допомагав її матері на кухні з найнуднішою роботою. Йому подобалося чистити волоські горіхи й сортувати їх у відерця. Потім він роздавав мішечки з горіхами друзям та родині. Батько моєї подруги нещодавно помер, і через кілька місяців вона зазирнула до морозильника, щоб взяти трохи волоських горіхів для приготування бананового хліба. Подивившись на мішок з волоськими горіхами, вона зрозуміла, що, хоча її батька вже не було, він залишив їй поживу для її подорожі.

        У цей момент моя подруга раптом глибше зрозуміла Євхаристію. Ісус знав, що збирається вознестися на небо, але Він залишив своїм послідовникам щось, щоб годувати їх, і не тільки земну їжу, але й власне Тіло і Кров.

        Про нас піклуються.

        Про нас турбуються.

        У нас є Небесний Батько, який знає кожну нашу потребу і докладає всіх зусиль, щоб дати нам те, чого ми потребуємо. Хліб наш насущний не є символом чи просто земною їжею; це правдива духовна їжа, справжні Тіло і Кров нашого Спасителя Богочоловіка. Євхаристія — це пожива, яка виходить за рамки церемонії та знаходить свою силу та свою сутність у дії самої Трійці.

        Ось деякі з дивовижних ефектів Євхаристії:

        1) Єднання з Христом: Прийняття Ісуса в Євхаристії поєднує наше буття з Христом. Св. Кирило Олександрійський описує це як подібне до того «коли розплавлений віск зливається з іншим воском». Християнська подорож — це подорож, щоб стати подібними до Христа, щоб «перебувати в Ньому», а Він — у нас. Засобом для цього є Євхаристія.

        2) Знищення легких гріхів: Євхаристія знищує легкий гріх. Знищує! Через гріх палкість нашого милосердя може бути приглушена легким гріхом. Але коли ми приймаємо Євхаристію, ми з’єднуємося з самим Милосердям, яке спалює сліди наших легких гріхів і залишає нас очищеними та готовими почати жити знову.

        3) Збереження від смертного гріха: хоча ми повинні утримуватися від прийняття Євхаристії, коли ми знаємо, що перебуваємо в стані смертного гріха, ми повинні приймати Євхаристію якомога частіше, коли ми можемо, тому що це зберігає нас від тяжкого гріха. Це ніби сила Євхаристії змиває легкий гріх у наших душах, а потім покриває нас захисним прошарком, який допомагає нам триматися подалі від важкого гріха.

        4) Особисті стосунки з Ісусом: багато християн говорять про важливість особистих стосунків з Ісусом, і це правда. Але насамперед через Євхаристію ми можемо мати справжню особисту зустріч з Особою Ісуса. Бенедикт XVI одного разу вказав на цей зв’язок:

        «Сьогодні існує потреба знову відкрити, що Ісус Христос — це не просто приватне переконання чи абстрактна ідея, а реальна особа, чиє приєднання до історії людства здатне оновити життя кожного чоловіка та жінки. Отже, Євхаристія, як джерело і вершина життя і місії Церкви, повинна бути перетворена в духовність, в життя, яке живеться ‘згідно з Духом’»

        Sacramentum Caritatis

        5) Євхаристія оживляє: згідно з Катехизмом, Євхаристія «зберігає, примножує та відновлює життя благодаті, отримане у Хрещенні» (ККЦ 1392). Іншими словами, прийняття Євхаристії збільшує життя благодаті, яка вже є в нас.

        6) Єдність з Тілом Христовим: оскільки ми тісніше з’єднані з Христом через Євхаристію, то ми тісніше з’єднані з усіма іншими людьми, які приймають Євхаристію! Іншими словами, Євхаристія — це як клей, який утримує нас в єдності з Ісусом і всіма нашими братами та сестрами в Церкві.

        7) Євхаристія доручає нас бідним: слова св. Івана Золотоустого соромлять тих із нас, хто залишає Євхаристійний стіл, не дбаючи про Христа в бідних:

        «Ви скуштували Кров Господню, але не впізнали свого брата. … Ви ганьбите цей стіл, коли не вважаєте гідним поділитися вашою їжею з тими, хто визнаний гідним взяти участь у цій трапезі. … Бог звільнив вас від усіх ваших гріхів і запросив сюди, але ви не стали милосерднішими»

        8) Духовна розрада: Святе Причастя є передчуттям небесних радощів, тому воно може викликати в нас радість, коли ми відчуваємо справжню єдність з Богом. Якщо ми відчуваємо себе пригніченими життєвими труднощами, ми можемо прийти до Євхаристії, нашого джерела радості, і просити Господа наповнити нас своєю розрадою і миром.

        9) Умиротворення: на Синоді про Євхаристію в 2005 році єпископи обговорювали, як прийняття Євхаристії в охоплених війною регіонах змінило Божий народ і дало йому поштовх шукати миру:

        «Завдяки євхаристійним богослужінням народи, залучені у конфлікт, змогли зібратися навколо Слова Божого, почути Його пророче послання примирення через безоплатне прощення та отримати благодать навернення, яка дозволяє їм брати участь в одному хлібі та чаші»

        Propositio 49

        10) Забезпечує центр нашого життя: якби ми дійсно розуміли глибинну природу Євхаристії, ми б почали зосереджувати своє життя навколо Святого Причастя. Немає нічого більш важливого, що може статися в нашому житті. Ні футбольні ігри, ні посиденьки чи пікніки. Немає нічого важливішого, ніж наша щотижнева зустріч, щоб отримати ліки від Лікаря душ, Ісуса.

        Цієї неділі всі ці дивовижні ефекти та багато іншого можуть стати вашими! Або ще краще, спробуйте відвідати щоденну Літургію поблизу вас.

        Але пам’ятайте, що ваша схильність під час прийняття Євхаристії може визначити, наскільки ви відкриті для могутніх впливів. Отже, будьте у благоговінні, зосередженими та благайте Бога, щоб силою Євхаристії дав вам всі ласки, яких ви зараз потребуєте у своєму житті.

        Як добрий Батько, Він вислухає.

        Автор: Sr. Theresa Aletheia Noble
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської та адаптація: Максим Гонтар

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.